Τα γυρίζει η κυβέρνηση σε σχέση με τη σύγκρουση της με Βερολίνο

Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο, δήλωσε την Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή τις δηλώσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

Τα γυρίζει σήμερα Τετάρτη η κυβέρνηση σε σχέση με τη σύγκρουση της με το Βερολίνο και ειδικά με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε για την αναγκαιότητα παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τέτοιες θέσεις» και πως «συχνά οι θέσεις αυτές, που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, ηττήθηκαν στην ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε πως πολλές φορές εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις, αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Πρόσθεσε πως το ΔΝΤ θα αποφασίσει τον Μάρτιο εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με το καθεστώς του παρατηρητή».

Υπογράμμισε πάντως πως «η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει τα προβλήματα μόνη της, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Σημείωσε, ακόμη, ότι «παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της απομείωσης του χρέους, δεν ξεχνάμε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά νεοφιλελεύθερες και πολλές φορές παρεμβαίνει και σε μη δημοσιονομικού χαρακτήρα θέματα».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «έχουν ζητηθεί πολλά από τη χώρα, που έχουν εφαρμοστεί, αλλά και πολλά που έχουν απορριφθεί», ενώ επισήμανε ότι «όλα είναι αποτέλεσμα συσχετισμού και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμβιβασμών».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κοστέλο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κομματικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση, είπε πως «αντιθέτως, θέλει να σταματήσει αυτή την λογική του πελατειακού κράτους». Υποστήριξε πως «η συνέντευξη δεν είναι ρουσφετολογικό εργαλείο και δεν πρέπει να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

Όσον αφορά στα νοσοκομεία, σημείωσε πως «σύντομα θα ξεκινήσει διαγωνισμός για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών και των ασθενών».

Μάρδας: Η κυβέρνηση απαντά με τον δέοντα τρόπο

«Είναι ένας πολιτικός πολύ σκληρός και είναι και σκληρός άνθρωπος. Η σκληρή πολιτική και οι σκληροί άνθρωποι θέλουν και σκληρές απαντήσεις. Στις θέσεις του κ. Σόιμπλε, η ελληνική κυβέρνηση απαντά με τον δέοντα τρόπο» υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9».

Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις της και είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το εννεάμηνο έχουν γίνει βήματα, αναφορικά με την προώθηση ζητημάτων, τα οποία κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν αγγίχτηκαν, όπως, οι πρόωρες συντάξεις και οι σπατάλες του κρατικού προϋπολογισμού».

Ο κ. Μάρδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το 2016 μπορεί να είναι έτος ανάκαμψης, αν γίνουν κάποια πράγματα, τα οποία έχουμε προγραμματίσει, και βρίσκονται εκτός συμφωνίας», όπως είπε, και έδωσε έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας:

«Έχουν προγραμματιστεί κάποια πράγματα, τα οποία συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν θετικές προσδοκίες, που θα καταλήξουν σε μια αλλαγή της ρότας της ελληνικής οικονομίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κινήσεις διεθνούς οικονομικής διπλωματίας, που υλοποιεί το υπουργείο των Εξωτερικών, με τομείς ενδιαφέροντος της διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και την προσέγγιση των ξένων επενδύσεων, τονίζοντας: «Το αντικείμενο μας είναι η οικονομική πολιτική, στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας, με κατευθύνσεις την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και την προσέλκυση οικονομικών κεφαλαίων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk