Βουλή: Νέα αντιπαράθεση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δόθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ότι η «τάση αυτή τη στιγμή είναι να μην προχωρήσουμε στη νομική διεκδίκησή τους, γιατί κυρίως κινδυνεύουμε να τη χάσουμε, και τότε τα πράγματα δυσκολεύουν».

Συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δόθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ότι η «τάση αυτή τη στιγμή είναι να μην προχωρήσουμε στη νομική διεκδίκησή τους, γιατί κυρίως κινδυνεύουμε να τη χάσουμε, και τότε τα πράγματα δυσκολεύουν».

Το θέμα έθεσαν σήμερα οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τασούλας και Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι έκαναν λόγο για επιζήμια δήλωση.

«Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει και τους τρόπους και τα μέσα να απαντήσει στα όσα ανέφεραν οι κύριοι Τασούλας και Λοβέρδος» σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κύρωση του μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας -Αυστραλίας από τη Βουλή, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό γεγονός την μεγάλη αποδοχή που είχε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων».

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, είχε χαρακτηρίσει «επιζήμιο και μικροπρεπή τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε ο υπουργός Πολιτισμού το θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, δηλώνοντας ότι δεν θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο για να μην χαθεί η υπόθεση». «Δεν υπήρχε λόγος να το πει. Με τη βοήθεια ενός ευεργέτη εξασφαλίσαμε τεράστια δημοσιότητα, ήταν όπλο στα χέρια μας» υποστήριξε.

«Η ονομασία που απέδωσε στα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι λάθος νηπιαγωγείου και απαξία» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, επιτέθηκε στους δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τους για προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. «Μπορείτε να πάρετε τα πρακτικά της επιτροπής Μορφωτικών που χθες ψηφίσαμε την κύρωση σύμβασης που προβλέπει επιστροφή πολιτιστικών αγαθών. Αν θέλετε να ερμηνεύετε τη δήλωση του υπουργού ότι δεν θέλει κανείς την επιστροφή των μαρμάρων, είναι δικό σας θέμα» ανέφερε.
Στο θέμα παρενέβη και ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι «για τα πρακτικά, αν ο υπουργός έχει πει πράγματι τη λέξη Ελγίνεια, να το διορθώσει», για να προσθέσει: «Γιατί δεν θα κάνουμε τον Έλγιν και ιδιοκτήτη των μαρμάρων».


Ενημέρωση για το θέμα ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση για πώς σκοπεύει να χειριστεί το θέμα της διεκδίκησης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο ζήτησε η υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου, μετά τη δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ότι η χώρα δεν θα διεκδικήσει νομικά τα Γλυπτά γιατί «κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο».

«Με αυτή τη δήλωση ο Υπουργός προεξοφλεί την αρνητική έκβαση της δικαστικής διεκδίκησης ακυρώνει την προσπάθεια να κρατηθεί διεθνώς το θέμα ψηλά στην δημοσιότητα και ταυτίζεται με τα επιχειρήματα της αγγλικής πλευράς» ανέφερε σε ανακοίνωσή της κ. Κεφαλίδου, επισημαίνοντας ότι η διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα «έχει μια βαριά προϊστορία με μακρόχρονους αγώνες για ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας από σημαντικές προσωπικότητες που υπήρξαν Υπουργοί Πολιτισμού του τόπου μας, με πρώτη την μεγάλη Μελίνα Μερκούρη».

«Όλες οι πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Σύμβασης και των αποφάσεων της Unesco, των διακρατικών επαφών Ελλάδος – Ηνωμένου Βασιλείου, της κινητοποίησης ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών σε όλο τον κόσμο μέσα από τις επιτροπές για την επιστροφή των Μαρμάρων που συγκροτούν ένα ζωντανό δίκτυο με πρώτη τη Bρετανική Eπιτροπή. Όταν συνεπώς, τόσο σημαντικά θέματα εθνικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζονται ως μια απλή αναφορά στο πλαίσιο άλλης συζήτησης σε Επιτροπή της Βουλής, εκτίθεται η κυβέρνηση, υπονομεύονται οι μακρόχρονοι αγώνες για τον επαναπατρισμό των γλυπτών και τελικά εμφανίζεται η ίδια η χώρα μας να απεμπολεί τα δικαιώματά της» επισήμανε η κ. Κεφαλίδου.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν αξιοποιεί την μέχρι τώρα προσπάθεια, δείχνοντας ότι δεν πιστεύει σε αυτήν» και πως «αλλάζει στρατηγική χωρίς να έχει άλλη». «Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τον υποτιθέμενο σχεδιασμό της. Μέχρι τότε ας αποφεύγει άστοχες δημόσιες δηλώσεις» σημείωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk