Αναστασιάδης: Το 2016 θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για τα ενεργειακά

Την εκτίμηση ότι το 2016 θα είναι έτος, που θα καθορίσει την πορεία αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου, διατύπωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα λάβει μέρος την Τετάρτη στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Την εκτίμηση ότι το 2016 θα είναι έτος, που θα καθορίσει την πορεία αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου, διατύπωσε ο Κύπριος πρόεδρος , Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανάφερε ότι το 2016 θα είναι η χρονιά, που θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους τρόπους αξιοποίησης των αποθεμάτων στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και θα ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Επίσης, σημείωσε ότι το γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από κυπριακό τεμάχιο 11, που έχει αδειοδοτηθεί στην γαλλική Total και πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ «φαίνεται να είναι εύλογα ενθαρρυντικές».

Παράλληλα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου στην Κύπρο.

«Στις συναντήσεις αυτές θέτουμε τις βάσεις για το πλαίσιο συνεργασίας και ορίζουμε τις παραμέτρους, εντός των οποίων θα πρέπει να κινηθούν οι τεχνοκράτες που υλοποιούν τις αποφάσεις» είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο δόγμα της Λευκωσίας για προώθηση συνεργειών με τις χώρες της περιοχής, με τρόπο που ουσιαστικά τείνει να οδηγήσει σε σύγκλιση τα εθνικά συμφέροντα αποκλινόντων μέχρι σήμερα παραγόντων. Τόνισε όμως ότι η συνεργασία αυτή βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το κοινό όφελος, αλλά και τις συνεργασίες που δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός άξονα που θα στρέφεται εναντίον συμφερόντων άλλων χωρών.

«Μέσα σε αυτό το σκηνικό», πρόσθεσε, «υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούν και άλλες χώρες της περιοχής, παρέχοντας έτσι προστιθέμενη αξία στις πρωτοβουλίες μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk