Ατμόσφαιρα έντασης με τους δανειστές καλλιεργεί η κυβέρνηση

Περιβάλλον έντασης στο εσωτερικό και νέας σύγκρουσης με τους δανειστές καλλιεργεί σκοπίμως η κυβέρνηση, εν αναμονή της δύσκολης διαδικασίας ψήφισης των προαπαιτουμένων και κυρίως του ασφαλιστικού.

Περιβάλλον έντασης στο εσωτερικό και νέας σύγκρουσης με τους δανειστές καλλιεργεί σκοπίμως η κυβέρνηση, εν αναμονή της δύσκολης διαδικασίας ψήφισης των προαπαιτουμένων και κυρίως του ασφαλιστικού.

Μία μόλις ημέρα έπειτα από την επίθεση του Πρωθυπουργού κατά της αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού και την εκ μέρους του επισημοποίηση του δόγματος «οι άλλοι φταίνε, εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά», το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει τις πληροφορίες και την φημολογία των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με την οποία η κατασκευή εχθρών στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αποτελεί για μία ακόμη φορά την τακτική του επιλογή, με την ελπίδα να αντισταθμίσει την φθορά της μνημονιακής πολιτικής.

Αφότου ο κ. Τσίπρας το Σάββατο το βράδυ προανήγγειλε εκ νέου ότι «θα συγκρουστούμε» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν συμπαρατάσσεται στην νέα φάση αντιπαράθεσης με τους δανειστές, το επικοινωνιακό κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου έλαβε αφορμή από διεθνή δημοσιεύματα και συγκεκριμένα του γερμανικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα είναι ακυβέρνητο καράβι» και άνοιξε νέο μέτωπο. Κατά την προσπάθεια αυτή κατέστη σαφές ότι το κέντρο λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης απευθύνεται πρωτίστως στο εσωτερικό της ακροατήριο.

Με μία ανακοίνωση ενδεικτική του κλίματος που θα πρέπει να αναμένεται κατά το προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση επανέρχεται στο πολωτικό κλίμα του πρώτου επταμήνου του 2015 και διαμηνύει τα εξής, με μία επιθετική γραπτή ανακοίνωση: «Για μια ακόμη φορά, οι αμετανόητοι και εμμονικοί εχθροί της Ελλάδας παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν.

Η Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις επιθυμίες τους, που τις ονομάζουν προβλέψεις, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων, ούτε με Grexit.

Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη.
Περαστικά.»

Το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι όφειλε να απαντήσει σε δημοσίευμα, το οποίο μετάφερε ρεπορτάζ που επικαλείται σημείωμα της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα – και όχι σε κάποια επίσημη τοποθέτηση ή θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η εφημερίδα Die Welt έγραψε την Κυριακή ότι η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα έχει συντάξει τρισέλιδη αναφορά προς το Βερολίνο, στην οποία η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ακυβέρνητη χώρα», με την φράση «η κατάσταση μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ενδέχεται και να μετατεθεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2016, ενώ επισημαίνονται, με επίκληση πηγών προσκείμενων στο κουαρτέτο, καθυστερήσεις στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και του Ταμείου που τις διαχειρίζεται, όπου όπως σημειώνεται «δεν έχουμε δει καν ένα σχέδιο». Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των συνεταιριστικών Τραπεζών, αναφέρεται ότι «δεν έχουμε ιδέα αν χρειάζονται νέα χρήματα και πόσα», ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται πως «ελάχιστα πράγματα προχωρούν».

H απάντηση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα

Αναφορικά με πρόσφατα γερμανικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα παγίως δεν σχολιάζουν δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία αφορούν υποθετική εσωτερική αλληλογραφία.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός κ. Στάινμαϊερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα. Αντιμετώπιση στην οποία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία.

Σε αυτό το πνεύμα η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία συνεργάζονται στενά και εμπιστευτικά με όλες τις ελληνικές αρχές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk