Χαμόγελα χωρίς ουσία από το ταξίδι στην Αγκυρα

Από ένα ταξίδι στην Τουρκία με πενιχρά αποτελέσματα ως προς τη διαχείριση του Προσφυγικού και τη στάση της Αγκυρας και νέες (πιθανές) εκκρεμότητες στις διμερείς σχέσεις επέστρεψε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλ. Τσίπρας.

Από ένα ταξίδι στην Τουρκία με πενιχρά αποτελέσματα ως προς τη διαχείριση του Προσφυγικού και τη στάση της Αγκυρας και νέες (πιθανές) εκκρεμότητες στις διμερείς σχέσεις επέστρεψε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλ. Τσίπρας.
Κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου ο κ. Τσίπρας επιδίωξε να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της ΕΕ, πλην όμως δεν κατόρθωσε να αποσπάσει καμία δέσμευση για εποικοδομητική στάση της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα.
Αποτέλεσμα ήταν κατά τις κοινές δηλώσεις τους οι δύο πρωθυπουργοί να εμφανιστούν έως και σε κοινή γραμμή, με τον κ. Νταβούτογλου να απορρίπτει οποιανδήποτε συμμετοχή της χώρας του στη διαχείριση του προβλήματος και να υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να περάσει το πρόβλημα στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας για την τραγωδία που συμβαίνει στο Αιγαίο, λησμονώντας τις ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Από τον κ. Νταβούτογλου ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας «διμερούς τεχνικής ομάδας» και μιας «ομάδας εργασίας» και «ακολούθως, αφού εξετάσουμε τα βήματα που θα γίνουν, θα καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να παρεμποδίσουμε την ανθρώπινη τραγωδία». Περαιτέρω διευκρινίσεις αποφεύχθηκαν ως προς το ακριβές αντικείμενο ευθύνης των ομάδων αυτών.
Επιπλέον, ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόθεση και πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ για τριμερή συνάντηση Γερμανίας, Τουρκίας, Ελλάδας για το Προσφυγικό. Από τον έλληνα πρωθυπουργό δεν έγινε καμία αναφορά επ’ αυτής της εισήγησης, η οποία κατά κάποιες εκτιμήσεις συνιστά στην ουσία απειλή για μετατροπή του προβλήματος από ευρωπαϊκό σε τριμερές.
Τα πεδία στα οποία φάνηκε ότι άνοιξαν νέες εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών ήταν το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις.
Οι απαντήσεις μάλιστα του κ. Τσίπρα στα ερωτήματα τουρκάλας δημοσιογράφου προκάλεσαν ενόχληση στη Λευκωσία, καθώς ο Πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας «είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, στην έναρξη των κεφαλαίων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι. Τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν όχι για να κλείσουν άμεσα, αλλά για να συζητηθούν οι όροι, να εκπληρωθούν οι όροι και να μπορέσουν οι απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις να πληρωθούν, προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος από την ένταξη της γείτονος χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Πάντως ο κ. Τσίπρας επανέφερε και δημοσίως τη θέση για επίτευξη λύσης «χωρίς εγγυητές». Αναφορά επ’ αυτού από τον κ. Νταβούτογλου δεν υπήρξε.
Εντύπωση προξένησε η αναφορά του κ. Τσίπρα στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, για τις οποίες προανήγγειλε μάλιστα διμερή διάλογο. «Βεβαίως και συζητήσαμε και το θέμα των αυξημένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου τα τελευταία δύο χρόνια και τη συχνή μη τήρηση κανόνων ασφαλούς διέλευσης από τουρκικά πλοία. Ακουσα τον τούρκο πρωθυπουργό, άκουσα τις απόψεις του, υποσχέθηκα να τα ξανασυζητήσουμε αυτά, έχοντας και πιο συγκεκριμένα στοιχεία» είπε ο κ. Τσίπρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk