Τι θα «πουλήσουν» οι τράπεζες στους επενδυτές

Καθοριστικά για την προσέλκυση επενδυτών στην τρίτη από το 2013 ανακεφαλαιοποίησή τους αναμένεται να είναι τα σχέδια αναδιάρθρωσης που θα οριστικοποιήσουν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων το επόμενο διάστημα.

Καθοριστικά για την προσέλκυση επενδυτών στην τρίτη από το 2013 ανακεφαλαιοποίησή τους αναμένεται να είναι τα σχέδια αναδιάρθρωσης που θα οριστικοποιήσουν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων το επόμενο διάστημα.
Ο λόγος γίνεται για τα πλάνα των επόμενων τριών ετών, τα οποία οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν στις ευρωπαϊκές Αρχές ως το τέλος του έτους, πέραν των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα υποβληθούν το αργότερο ως την Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Μέσω της στρατηγικής και των στόχων που θα τεθούν για τις επόμενες χρήσεις, θα προσπαθήσουν οι τραπεζίτες να πείσουν την αγορά να τοποθετηθεί για μία ακόμη φορά στον κλάδο.
Οσοι επένδυσαν την άνοιξη του 2014 στις τέσσερις τράπεζες το έκαναν με την προοπτική να μη χρειαστεί σύντομα να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη. Η πραγματικότητα διέψευσε αυτήν την προσδοκία. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των συστημικών ομίλων στις παρουσιάσεις τους στο εξωτερικό καλούνται να πείσουν τους υποψήφιους επενδυτές ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί.
Το εγχείρημα καθίσταται δυσκολότερο λόγω και της δομής της τρέχουσας ανακεφαλαιοποίησης, βάσει της οποίας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα λάβει για το 75% της κρατικής στήριξης μετατρέψιμα ομόλογα.
Οι τίτλοι αυτοί θα έχουν υψηλό ετήσιο κουπόνι 8%, το οποίο θα επιβαρύνει σημαντικά τα αποτελέσματα των τραπεζών, δημιουργώντας ένα ισχυρό κίνητρο αποπληρωμής τους το συντομότερο δυνατόν.

Εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου

Αυτό σημαίνει ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να δημιουργήσουν κεφάλαια εκ των έσω για να απεμπλακούν το συντομότερο δυνατόν από την κρατική βοήθεια.
Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε με τη δέσμευση οργανικών εσόδων είτε με την πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμο να παρουσιαστούν στους επενδυτές υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία από τη μία πλευρά θα θωρακίζουν κεφαλαιακά τις τράπεζες έναντι μελλοντικών κινδύνων και από την άλλη θα καθιστούν εφικτή την αποπληρωμή των CoCos το συντομότερο δυνατόν.
Και αν για τις Alpha Bank και Eurobank το ύψος των ομολογιών που θα διατεθούν θα είναι μικρό ή ενδεχομένως να μην υπάρξει ανάγκη για έκδοσή τους αν καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών από την αγορά, για τις Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς δεν ισχύει το ίδιο.
Οι δύο συστημικοί όμιλοι θα αναπληρώσουν μέρος του κεφαλαιακού ελλείμματος που προέκυψε από το δυσμενές σενάριο των stress tests μέσω του ΤΧΣ.
Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια, ώστε να επιστραφεί στο Δημόσιο η στήριξη που θα λάβουν εφέτος.
Οι δύο τράπεζες έχουν τα «όπλα» για να πετύχουν τον στόχο αυτόν, τα οποία θα αποτυπωθούν στα πλάνα αναδιάρθρωσης που καταστρώνουν.


Πώληση θυγατρικών

Το μεγαλύτερο και σχετικά εύκολα ρευστοποιήσιμο στοιχείο της Εθνικής Τράπεζας είναι η θυγατρική της στην Τουρκία Finansbank, από την πώληση της οποίας μπορεί να αντλήσει ακόμη και 3 δισ. ευρώ, ποσό πολύ μεγάλο, δεδομένου πως καλύπτει σχεδόν το 70% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών της.
Αρα η κρατική στήριξη μπορεί να αποπληρωθεί πολύ γρήγορα. Επιπλέον, κεφάλαια μπορούν να αντληθούν και από την πώληση των Πανγαία, Private Equity London, Αστήρ Παλλάς και Εθνικής Ασφαλιστικής.
Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να πετύχει σημαντική εξοικονόμηση πόρων από την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, κυρίως μέσω της συρρίκνωσης του δικτύου της, η οποία είναι δυνατή χωρίς να επηρεαστούν οι εργασίες της.
Επιπλέον, προς πώληση μπορεί να βγάλει τη θυγατρική της ΑΤΕ Ασφαλιστική, αλλά και κάποιες συμμετοχές της στο real estate.


Η αγορά της ΝΑ Ευρώπης

Εξάλλου κεφάλαια μπορούν να δημιουργηθούν και από την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων στη ΝΑ Ευρώπη. Στόχος είναι να υπάρξει επικέντρωση κάθε ομίλου εκεί που έχει νόημα η παρουσία του, δηλαδή όπου το μερίδιό του διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 10%.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που δεν θα γίνει γνωστός, διότι η προαναγγελία πώλησης μιας δραστηριότητας αυτόματα θα πίεζε το τίμημά της προς τα κάτω.
Στα Βαλκάνια, εύλογα μερίδια αγοράς διαθέτουν η Εθνική Τράπεζα σε Βουλγαρία και Σερβία, η Eurobank σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, η Alpha Bank στη Ρουμανία και η Τράπεζα Πειραιώς σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Η αναδιάταξη μπορεί να γίνει είτε με ανταλλαγές θυγατρικών, ώστε κάθε τράπεζα να παραμείνει εκεί που είναι δυνατή, με πώλησή τους, όπως συνέβη με την Alpha Βουλγαρίας που κατέληξε στην Postbank της Eurobank, ή με συγχωνεύσεις για τη δημιουργία ενιαίων σχημάτων.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk