Τα επόμενα βήματα των τραπεζών μετά τα stress tests

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των stress tests επικρατεί στις τραπεζικές διοικήσεις, καθώς οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα κινούνται σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των stress tests επικρατεί στις τραπεζικές διοικήσεις, καθώς οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα κινούνται σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Από εδώ και στο εξής οι τράπεζες ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου με στόχο να ολοκληρώσουν τον τρίτο από το 2013 γύρο ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Την Κυριακή η κυβέρνηση ξεκαθάρισε τους όρους του «παιχνιδιού» σε σχέση με τον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν, διευκολύνοντας τις παρουσιάσεις των τραπεζών σε επενδυτές στο εξωτερικό.

Από τα 14,4 δισ. ευρώ των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον τα 4,4 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου της άσκησης.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, εκ πρώτης όψεως το νούμερο δείχνει μικρό, προσθέτουν ωστόσο ότι υπάρχουν δυσκολίες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχία του εγχειρήματος.

Τα πλεονεκτήματα κάθε ομίλου

Σε κάθε περίπτωση, Alpha Bank και Eurobank, που εμφάνισαν το μικρότερο κεφαλαιακό έλλειμμα, τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να «σηκώσουν» από την αγορά όλο το ποσό που τους λείπει.

Με τον τρόπο αυτό θα περιορίσουν στο ελάχιστο, σε μονοψήφια επίπεδα, τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδό τους από το καθεστώς …στενής επιτήρησης που συνεπάγεται η λήψη κρατικής βοήθειας.

Από την άλλη πλευρά, οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς εξέφρασαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests την αισιοδοξία τους για επιτυχή ολοκλήρωση της νέας ανακεφαλαιοποίησής τους, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Ο όμιλος της Εθνικής έχει το πλεονέκτημα της τουρκικής θυγατρικής Finansbank, η οποία μπορεί να συνεισφέρει στα κεφάλαιά του, είτε άμεσα ή σε δεύτερη φάση, αποτελώντας μία αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή για την αποπληρωμή της ακριβής λόγω του υψηλού κουπονιού δημόσιας στήριξης, που θα ληφθεί κατά 75% μέσω μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Η Τράπεζα Πειραιώς επιβαρύνθηκε στα stress tests περισσότερο κυρίως λόγω της έκθεσής της στις μικρές επιχειρήσεις μέσω της αγοράς των δανείων.

Ωστόσο, στη διοίκησή της θεωρούν ότι η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου είναι απολύτως εφικτή και πως με το γύρισμα της οικονομίας τα οφέλη που θα αποκομίσει ο όμιλος από την αντιστροφή της τάσης ανόδου των επισφαλειών θα είναι σημαντικά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουν σημαντική αύξηση των εσόδων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία σε συνδυασμό με την αντιστροφή προβλέψεων που μπορεί να επιτευχθεί, θα επιταχύνει την εξόφληση των CoCos που θα διατεθούν στο ΤΧΣ.

Εξάλλου, τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν πως συμβολή στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα υπάρξει και από τις δημόσιες προσφορές προς τους ομολογιούχους, οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να μειώσουν το ποσό που θα ζητηθεί από τις αγορές ή να περιορίσουν την κρατική βοήθεια κατά 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Οι προβληματισμοί

Αναλυτές σημειώνουν πάντως πως παρά το χαμηλότερο του αναμενόμενου λογαριασμό των stress tests, η ολοκλήρωση της διαδικασίας μόνο περίπατος δε θα είναι.

«Το να σηκώσουν από την αγορά ταυτόχρονα, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τέσσερις τράπεζες ένα ποσό της τάξης των 4,4 δισ. ευρώ, θα ήταν εγχείρημα δύσκολο ακόμη κι όταν οι συνθήκες για τον κλάδο ήταν πολύ καλύτερες» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Προσθέτουν δε πως ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε μία περίοδο που η επιτυχής εφαρμογή του τρίτου μνημονίου δεν μπορεί να θεωρείται εγγυημένη.

Από την άλλη βέβαια, οι χαμηλές τιμές στις οποίες θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, αποτελεί δέλεαρ για κάποιον που θέλει να ποντάρει στην ανάκαμψη της Ελλάδας, προσφέροντας προοπτική για μεγάλες υπεραξίες σε βάθος 1 – 3 ετών.

Οι εκκρεμότητες

Οι διοικήσεις των τεσσάρων ομίλων θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε το αργότερο μέχρι και την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου να έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διεργασίες και να προχωρήσουν στις εκδόσεις νέων μετοχών.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι τράπεζες θα βγουν στις αγορές για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών τους αναγκών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει προσφορά τίτλων και στους εγχώριους επενδυτές.

Το μεγαλύτερο τμήμα βέβαια των κεφαλαίων θα αντληθεί από θεσμικούς επενδυτές με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών.

Με την αναμενόμενη πράξη του υπουργικού συμβουλίου θα καθοριστεί το ετήσιο κουπόνι των CoCos (μάλλον θα ανέρχεται σε 8%), αλλά και το ελάχιστο ύψος των εκδόσεων που θα πρέπει να διενεργήσουν οι τράπεζες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk