ΝΔ για προσφυγικό: Βαριές δεσμεύσεις, ασαφή ανταλλάγματα

Σφοδρή κριτική για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή ανταλλάγματα και κανένα αντιστάθμισμα. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπήρξε επίσημο ευρωπαϊκό αίτημα για κέντρο φιλοξενίας 50.000 προσφύγων.

Σφοδρή κριτική για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή ανταλλάγματα και κανένα αντιστάθμισμα. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπήρξε επίσημο ευρωπαϊκό αίτημα για κέντρο φιλοξενίας 50.000 προσφύγων.

Ο κ. Κουμουτσάκος είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, στην οποία απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην «ώρα του Πρωθυπουργού».

Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε πως η ΝΔ δεν θα κάνει αντιπολίτευση δεύτερης κατηγορίας, ζητά όμως να διευκρινιστεί από τον πρωθυπουργός το εάν η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει «αποθήκη ψυχών», ένας απέραντος καταυλισμός εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, τον οποίο δεν θα μπορεί να διαχειριστεί η χώρα στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται.

Για τις ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο

Σημείωσε ακόμη πως η ΝΔ, στήριξε τη χώρα όπου απαιτήθηκε, όπως καταφάνηκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν «ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης οδήγησε την κ. Μέρκελ στο να μην αναφερθεί ούτε εμμέσως στο ενδεχόμενο μικτών ελληνοτουρκικών περιπολιών στη θάλασσα του Αιγαίου».

Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αμφισβητώντας ότι υπήρξε επίσημη πρόταση εκ μέρους των εταίρων για δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα, λέγοντας στον κ. Τσίπρα «εκτός αν διαπραγματεύεστε με δημοσιεύματα κι όχι με πραγματικές προτάσεις».

«Γιατί αναλάβατε τις δεσμεύσεις χωρίς ορατό αντιστάθμισμα; Πώς θα τις υλοποιήσετε; Πώς θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή; Πώς ξέρετε ότι με αυτή την πολιτική δεν θα ενισχυθούν ακραίες ρατσιστικές φωνές;» είπε.

Επισήμανε δε, πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε και ποσοτικές και χρονικές δεσμεύσεις, ενώ καταλόγισε διαφοροποίηση των λεγόμενων του πρωθυπουργού και του κειμένου της Συνόδου, για να σημειώσει ότι ο κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας είναι υπαρκτός και άμεσος.

Ο κ. Κουμουτσάκος επικαλέστηκε το «τελείως διαφορετικό» παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία -σύμφωνα με τον βουλευτή- κέρδισε χωρίς να αναλάβει καμία δέσμευση. «Η Τουρκία, κέρδισε οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά, ενώ εμείς τίποτα» είπε χαρακτηριστικά και έθεσε το ερώτημα τι είναι ο επιχειρησιακός συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πως θα εξασφαλιστεί, ποιος θα τον αναλάβει.

«Μήπως υποκρύπτεται το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών;» πρόσθεσε.

Δευτερολογία Κουμουτσάκου

Κατά την δευτερολογία του, ο βουλευτής της ΝΔ επανήλθε για να πει προς τον πρωθυπουργό ότι «αναλαμβάνει πράγματα που δεν μπορεί να κάνει η χώρα». Προσέθεσε πως δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν μέσα σε δύο μήνες οι υποδομές που απαιτούνται για 30.000 ανθρώπους, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της επιδότησης ενοικίου είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το προχωρήσει χωρίς τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης.

«Η δέσμευση για τους 50.000 πρόσφυγες, στο κείμενο των 17 σημείων, λέει ότι η υλοποίησή της είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει ο μηχανισμός εσωτερικής μετεγκατάστασης στην Ευρώπη», είπε και συμπέρανε ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν αυτά που συμφώνησε η κυβέρνηση, και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν διασφάλισε ταχύτερους ρυθμούς για να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση. Αναρωτήθηκε, ακόμη, ποιες υποδομές έχουμε για να ξεκινήσει ο μηχανισμός επιστροφών για εκείνους «που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου ή που έχουν παρανόμως εισέλθει στη χώρα».

Περί «λαθρομεταναστών»

Στιγμιαία ένταση προκλήθηκε την ώρα της συζήτησης όταν ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στην κατηγορία που δέχεται η Νέα Δημοκρατία πως ότι έχει μιλήσει για λαθρομετανάστες για να πει πως «στην ελληνική γλώσσα όποιος διαβάζει, χωρίς να του επιτρέπεται, λέγεται λαθραναγνώστης. Όποιος κυνηγάει παρανόμως λέγεται λαθροκυνηγός, όποιος επιβαίνει σε ένα μέσο παρανόμως λέγεται λαθρεπιβάτης».

«Για να τελειώσουμε λοιπόν με αυτά, παρανόμως εισερχόμενοι και που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, γι’ αυτούς πρέπει να αρχίσει η διαδικασία των επιστροφών», είπε ο βουλευτής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας αναρωτήθηκε τι εξασφάλισε η κυβέρνηση ανταποδοτικά. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Τουρκία, παρότι δεν υλοποιεί τη συμφωνία επανεισδοχών, έχει δεχθεί μόλις 3.800 από 144.000 επανεισδοχές τις οποίες θα έπρεπε να προωθήσει. «Εξασφαλίσατε κάτι δίνοντας αυτή τη δέσμευση για τους 50.000;», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε: «Πιέσατε ώστε η Frontex να μην περιπολεί μόνο στη θάλασσα αλλά να περιπολεί και σε τουρκικό έδαφος για να πλήξει τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και διακινητών; Ξεκινήσατε διαδικασία hot spots στις περιφερειακές χώρες της κρίσης; Στην Τουρκία; Στο Λίβανο; Στην Ιορδανία;».

«Επιλέξατε να κυβερνήσετε με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις για να αναλάβετε τη διακυβέρνηση. Μην μας εγκαλείτε, λοιπόν. Εμείς έχουμε προτάσεις, αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Δεν μπορείτε να είστε και ανεύθυνη αντιπολίτευση και ανεύθυνη κυβέρνηση. Κάτι πρέπει να γίνει. Κυβερνήστε και διασφαλίστε ότι η χώρα δεν θα γίνει ένας απέραντος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών, νόμιμων και παράνομων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk