Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν σήμερα Πέμπτη δύο νομοσχέδια που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση και στα προαπαιτούμενα.

Στη Βουλή κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ενώ αναμένεται αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα νομοσχέδια κατατίθενται με συνοπτικές διαδικασίες έτσι ώστε η κυβέρνηση να δείξει «καλό χαρακτήρα» στους εταίρους και να μην χρειαστεί η εκ νέου αναβολή του EuroWorking Group που θα συνεδριάσει για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ.

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών, αυτό θα κατατεθεί ως κατεπείγον, θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές την Παρασκευή και στην Ολομέλεια το Σάββατο όπου και θα ψηφιστεί το βράδυ της ίδιας ημέρας.

To νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα εισαχθεί μετην διαδικασία του επείγοντως, θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Τρίτη.

Προαπαιτούμενα – Αιτιολογική έκθεση

Προαπαιτούμενα – Καταργούμενες διατάξεις

Προαπαιτούμενα – Νομοσχέδιο


Προαπαιτούμενα – Ειδική Εκθεση

Προαπαιτούμενα – Εκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών

Πραπαιτούμενα – Εκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης

Σύμφωνα με non paper του υπουργείου με το νομοσχέδιο

«1. Αποσαφηνίζεται ότι η αναπροσαρμογή του συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016. (παρ. 1, άρθρο 51)

2. Βελτιώνεται νομοτεχνικά υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει την διατήρηση του μηδενικού επιτοκίου για τους οικονομικά ασθενέστερους μικροοφειλέτες, εφόσον πληρούν αθροιστικά κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ορίζεται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη θα καθορίζεται από την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ. (παρ. 4, άρθρο 51)

3. Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. (παρ. 1, άρθρο 53)

4. Αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. (παρ. 2, άρθρο 53)»

Τι αλλάζει στις άτοκες δόσεις για χρέη στην εφορία

Αλλάζει προς το ευνοϊκότερο το καθεστώς για ρύθμιση χρεών με άτοκες δόσεις, για οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ. Ενώ δηλαδή πριν, για να είναι άτοκες οι δόσεις, ίσχυε περιουσιακό κριτήριο να μην ξεπερνά η περιουσία του οφειλέτη τις 150.000 ευρώ βάσει του Ε9, πλέον αυτό αλλάζει και με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε (άρθρο 51) η αξία των ακινήτων εξετάζεται όπως αυτή αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, η προηγούμενη ρύθμιση έλεγε πως όσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ δικαιούνται άτοκες δόσεις, εφόσον η ακίνητη περιουσία τους -όπως προκύπτει από την δήλωση Ε9- δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ συνολικά, περιλαμβάνοντας έτσι και τα εκτός σχεδίου χωράφια. Αντιθέτως, με τη νέα διατύπωση, εξετάζεται αν ξεπερνά τις 150.000 «η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η οποία προκύπτει από την τελευταία δήλωση -πράξη προσδιορισμού του φόρου», όπου εκεί υπολογίζονται μόνον τα κτίσματα και τα εντός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk