Προκόπης Παυλόπουλος: Αυτονόητη η ελληνικότητα της Μακεδονίας

«Η αυταπόδεικτη και αυτονόητη ελληνικότητα της Μακεδονίας» είναι ένα από τα δύο διδάγματα του Αγ.Δημητρίου που σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ για τον ελληνισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα.

«Η αυταπόδεικτη και αυτονόητη ελληνικότητα της Μακεδονίας» είναι ένα από τα δύο διδάγματα του Αγ.Δημητρίου που σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ για τον ελληνισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Ο Θεσσαλονικεύς και Μακεδόνας Άγιος Δημήτριος, ένας από τους ενδοξότερους και λαοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας, δίδαξε και διδάσκει πάντοτε πολλαπλώς, με τη ζωή του, το μαρτύριό του και την επέκεινα μνήμη του. Δύο διδάγματά του είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επίκαιρα για τον Ελληνισμό, και όχι μόνον:

»Πρώτον, το δίδαγμα της αυταπόδεικτης και, γι’ αυτό, αυτονόητης Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Την οποία η σκέπη του Αγίου Δημητρίου προστατεύει, διαχρονικώς, ιδίως έναντι των Σλάβων, ήδη από τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Με κορύφωση της προστασίας αυτής την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, την ημέρα της εορτής του.

»Και, δεύτερον, το δίδαγμα της ‘εν τω σταδίω’, ύστερα από την ευλογία του φυλακισμένου Αγίου Δημητρίου, νίκης του Νέστορος επί του Λυαίου. Δίδαγμα που εμπνέει το Έθνος μας να μην υπολογίζει το μέγεθος της δύναμης αλλά την πίστη στα ιδανικά του και την μέχρις αυτοθυσίας υπεράσπιση της Πατρίδας. Χρόνια πολλά και καλά. Ζήτω η Θεσσαλονίκη, η αιώνια Πρωτεύουσα της Μακεδονίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου λίγα λεπτά μετά τις 11:00, όπου το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την εκκλησία τον χειροκρότησε.

Άγημα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων τού απέδωσε τιμές και έψαλλε τον εθνικό ύμνο. Στην είσοδο του ναού, τον κ. Παυλόπουλο υποδέχτηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Τη δοξολογία παρακολούθησαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και Γιάννης Αμανατίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και δημοτικοί σύμβουλοι.

Να σημειωθεί πως τα μέτρα ασφαλείας φέτος ήταν πολύ πιο ήπια από τα προηγούμενα χρόνια, τα κάγκελα λιγότερα και οι πιστοί έμπαιναν στην εκκλησία χωρίς να συνωστίζονται σε ουρές και να ελέγχεται η ταυτότητά τους.

«Καμία έκπτωση στην υπεράσπιση των συνόρων»

Ένα ακόμα μήνυμα στο θέμα της εδαφικής ακεραιότητας έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού. Ο κ. Παυλόπουλος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο το ποια είναι τα σύνορα το καθορίζουμε εμείς, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και η κυρίαρχη ελληνική πολιτεία και τα υπερασπίζονται οι Ένοπλες δυνάμεις, όπως ακριβώς ταιριάζει στην ιστορία και την κυριαρχία μας. Εκπτώσεις σε αυτό δεν υπάρχουν» είπε ο Πρόεδρος.

«Η ΕΕ έχει σύνορα, είναι τα σύνορα των κρατών μελών της» συνέχισε ο Πρόεδρος και αφού συνέστησε κάθε φορά που μιλάμε για τους πρόσφυγές να σκεφτόμαστε ότι είναι άνθρωποι, υπογράμμισε:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας φυλάσσουν σήμερα και τα ευρωπαϊκά σύνορα, ήτοι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα οποία είναι τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους -άρα και τα σύνορα της Ελλάδας- όπως καθορίζονται κυριάρχως από αυτά. Με την ευκαιρία θέλω να διευκρινίσω ότι, με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ως προς την φύλαξη των εθνικών και, επέκεινα, ευρωπαϊκών συνόρων δεν χωρούν εκπτώσεις κυριαρχίας.

» Με άλλες λέξεις η Ελλάδα καθορίζει, επίσης κυριάρχως, και το πώς διαμορφώνεται το εν γένει καθεστώς φύλαξης των συνόρων τούτων. Στο σημείο αυτό επιθυμώ να τονίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας -αλλά και το Λιμενικό μας Σώμα- έχουν καταδείξει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι αντιμετωπίζοντας το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα που έχει προκύψει λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή -με εστία την Συρία- σέβονται απολύτως τον Άνθρωπο.

» Μένοντας έτσι πιστές στα προαναφερθέντα ανθρωπιστικά ιδεώδη του αρχαίου ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού και εμπνεόμενες από τον τρόπο, με τον οποίο οι αρχαίοι Πρόγονοί μας αντιμετώπιζαν τους Ικέτες, όταν κατέφευγαν στα ιερά για ν’ αποφύγουν τους διώκτες τους.»

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο μήνυμα του εορτασμού των επετείων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του «ΟΧΙ», και στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων:

«από κοινού εορτασμός των δύο επετείων παρέχει την μεγάλη ευκαιρία να συναχθεί το εξής, κορυφαίο, δίδαγμα: Η ιστορική διαδρομή του Έθνους των Ελλήνων, η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων, αποδεικνύει ότι όλες οι μεγάλες στιγμές της φέρουν την σφραγίδα των μέχρι αυτοθυσίας κοινών αγώνων των Ένοπλων Δυνάμεών μας και της συντριπτικής πλειοψηφίας του Λαού μας. Αγώνων που υπερασπίσθηκαν, και υπερασπίζονται πάντα, τα εθνικά μας ιδανικά, ιδίως δε τον Άνθρωπο, την Δημοκρατία και την Ελευθερία.

» Ειδικώς ως προς την κατά τα ανωτέρω συμβολή των Ένοπλων Δυνάμεών μας, επιτρέψατέ μου να επισημάνω μόνον τούτο: Η καθοριστική συμμετοχή τους στους εθνικούς αγώνες, που τιμούμε μέσω των δύο αυτών Επετείων, δεν αφορά μόνον την υπό την στενή του όρου έννοια υπεράσπιση της πατρίδας και του έθνους. Σχετίζονται αμέσως και με την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ‘δίδυμης αδελφής’ της, της ελευθερίας.

» Αυτές οι δύο πρωταρχικές αξίες κατάγονται από την αρχαία Ελλάδα και έχουν διαποτίσει τον Δυτικό Πολιτισμό, κυρίως δε τον Ευρωπαϊκό, προσδιορίζοντας τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα. Αφού η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι οι πυλώνες στήριξης του Ανθρώπου, στην πορεία προς την θωράκιση της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

» Η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι τόσο περισσότερο συνδεδεμένες με την όλη προσφορά και αποστολή των Ένοπλων Δυνάμεών μας, όσο και οι δύο αυτές αξίες δεν συμβιβάζονται με τον φόβο. Και τούτο διότι είναι, από την φύση τους, συνώνυμες με τα ιδεώδη της Παιδείας και του Θάρρους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν αποδείξει, με αμάχητα ιστορικά τεκμήρια, ότι γι’ αυτές η μεν Παιδεία συμπυκνώνεται κυρίως στο «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί Πάτρης». Το δε Θάρρος στη ρήση ‘Ή ταν ή επί τας’.

» Στην εποχή μας, και κάτω από τις κρίσιμες σημερινές περιστάσεις, η καταξίωση των Ένοπλων Δυνάμεών μας μέσω της ενίσχυσης του κύρους τους προκύπτει και εκ του ότι η αποστολή τους υπερβαίνει πλέον την υπεράσπιση των συνόρων μας.

» Καταλήγοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα κατά τα ανωτέρω διδάγματα των δύο Επετείων που εορτάζουμε δεσμεύουν πρώτα εμένα. Δοθέντος ότι, κατά το άρθρο 45 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρχηγός των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας, που τη διοίκησή τους βεβαίως ασκεί η κυβέρνηση.

» Επομένως, τα όσα ήδη ανέφερα προσδιορίζουν και την στάθμη των δικών μου εθνικών ευθυνών, καθώς και το καθήκον μου ν’ αναγνωρίζω και να αναδεικνύω με κάθε ευκαιρία το κύρος των Ένοπλων Δυνάμεων και το μέγεθος της ανεκτίμητης προσφοράς τους στο έθνος και στο λαό μας.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk