Πιθανή παράταση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση βλέπει η κυβέρνηση

Μέσα στην ημέρα «θα λυθεί το θέμα» με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που τυπικά από σήμερα ισχύει το 23% καθώς έληξε την Παρασκευή η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Νέα παράταση λίγων ημερών ώστε να βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην εφαρμοστεί ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα δώσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου στον ΣΚΑΪ.

Η παράταση θα ισχύσει έως ότου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, κι ενώ οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα.

Η κ. Γεροβασίλη μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στις πληροφορίες ότι οι δανειστές ζητούν είτε 0% είτε 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τόνισε ότι «υπάρχει σειρά είτε προϊόντων και είτε υπηρεσιών που μπορεί από την κοινοτική οδηγία να έχουν χαμηλό ΦΠΑ».

Ωστόσο, αυτή η οδηγία, όπως είπε, σε κάθε χώρα έχει τις εξαιρέσεις της. «Και στη χώρα μας έχει. Δηλαδή σε αυτόν τον πίνακα δεν συμπεριλαμβάνεται η ενέργεια. Κατά συνέπεια θα έπρεπε το ρεύμα να έχει 23% στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι με απόφαση της Κομισιόν έχει 13%. Αυτό σημαίνει ότι τελικά είναι πολιτική η απόφαση»»

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, θα επιμείνει στη θέση της για κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση -0%, 6%, 13%.

Αναφερόμενη δε στις πληροφορίες που θέλουν τους πιστωτές να μην δέχονται τον κλιμακωτό ΦΠΑ που προκρίνει η κυβέρνηση η κ. Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι αν η Αθήνα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στο 23% και το 0%, «προφανώς και θα επιλέξουμε» τον μηδενικό συντελεστή.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό και το θέμα της μείωσης των συντάξεων τόνισε «εκτιμώ ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ», προσθέτοντας ότι το δικαιότερο είναι να επιβαρυνθούν περισσότερο οι συντάξεις των 2.000 ευρώ.

Η κυρία Γεροβασίλη επανέλαβε πως η Επιτροπή Σοφών έκανε τις εισηγήσεις της, αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει και θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Όσον αφορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, ένα από τα βασικά αγκάθια στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάει τη διαπραγμάτευση στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο. Υποστήριξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις θέσεις της παρά το γεγονός ότι η συζήτηση άρχισε με μεγάλες αποστάσεις από τις θέσεις των δανειστών.

Αναφερόμενη στην απομάκρυνση της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η κ. Γεροβασίλη διαβεβαίωσε πως στη θέση δεν θα διοριστεί κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις που τίθενται για τις ανεξάρτητες Αρχές» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εγγράμματοι άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ακόμη πως η κυβέρνηση ούτε δικάζει την κ. Σαββαΐδου, ούτε προτίθεται να το κάνει.

Η προσφυγική κρίση

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, και μιλώντας στον απόηχο της συμφωνίας για δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση να φιλοξενήσει τον αριθμό των προσφύγων που της αναλογεί, αλλά δεν θα επιλέξει ποτέ να γίνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων».

Αποσαφήνισε δε πως η χώρα μας έφερε αντιρρήσεις στη δημιουργία ενός στρατοπέδου φιλοξενίας 50.000 προσφύγων και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει οικονομική στήριξη και στην Ελλάδα και στην Τουρκία για το προσφυγικό.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το θέμα των προσφύγων παραμένει «ανοιχτό» και μπορεί να αλλάξουν οι αριθμοί υποδοχής. Μάλιστα, άφησε υπαινιγμό για τη νίκη των ευρωσκεπτικιστών στην Πολωνία, λέγοντας: «Να δούμε τι καινούργιο θα προκύψει από εκεί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk