Συνεχίζεται η κόντρα βιομηχανιών – ΕΠΑ για τις τιμές του αερίου

Αντί να καταλαγιάσει, φουντώνει η αντιπαράθεση μεταξύ των ενεργοβόρων βιομηχανιών και των Εταιρειών Παροχής Φυσικού Αερίου (ΕΠΑ).

Αντί να καταλαγιάσει, φουντώνει η αντιπαράθεση μεταξύ των ενεργοβόρων βιομηχανιών και των Εταιρειών Παροχής Φυσικού Αερίου (ΕΠΑ).
Η αύξηση του τέλους διανομής από 1 ευρώ σε 4 ευρώ που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο και η συμμετοχή των τριών ΕΠΑ στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ, -του συνδέσμου των ενεργοβόρων βιομηχανιών (χαλυβουργίες, τσιμέντα, υαλουργίες κ.α) – καθώς εκτός της άμεσης αύξησης στα τιμολόγια του φυσικού αερίου θα υπήρχε πρόβλημα και με την επάρκεια των φθηνών ποσοτήτων που βγαίνουν κατά τη διάρκεια δημοπρασιών του καυσίμου από τη ΔΕΠΑ.
Με χθεσινή τους ανακοίνωση οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε. & ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε. διευκρίνισαν ότι η συμμετοχή τους στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες που διεξάγει η ΔΕΠΑ, προβλέπεται από το έτος 2012 και δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις διατάξεις του ν. 4336/2015 (τρίτο μνημόνιο) και την επιλεξιμότητα των ΕΠΑ για ποσότητες φυσικού αερίου.
Μια αναφορά όμως στην ανακοίνωση των ΕΠΑ που προϊδέαζε για τους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τα νέα τιμολόγια δημιούργησε εκ νέου αναστάτωση στη βιομηχανία.
Το επίμαχο σημείο είχε ως εξής: «Αναφορικά με τα τιμολόγια πρόσβασης σε Δίκτυα Διανομής, ο ν. 4336/2015 προβλέπει ρητά την έκδοση Κανονισμού Τιμολόγησης Δικτύων Διανομής με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα τιμολόγια που θα εκδοθούν με βάση τον ανωτέρω Κανονισμό, θα στηρίζονται στην κοινά αποδεκτή μεθοδολογία, που προβλέπει τον ετήσιο υπολογισμό του απαιτούμενου εσόδου, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την αναπόσβεστη αξία επενδύσεων (συνολικού ύψους άνω των 284 εκ. € έως το 2014 για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε. & την ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε.), το κεφάλαιο κίνησης, τις νέες επενδύσεις, το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου, λειτουργικά κόστη, αποσβέσεις και ενδεχόμενες επιχορηγήσεις».
Η αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ ήταν άμεση: «Πρόκειται γα εκβιασμό. Με την αναφορά αυτή επιχειρείται όχι μόνο να νομιμοποιηθεί η νέα πρόσφατη αύξηση της τιμής του αερίου κατά 20% – με την αύξηση του τέλους διανομής στα 4€/Mwh- αλλά και να προεξοφληθεί περαιτέρω αύξηση της τιμής, προκειμένου να καλυφθούν και οι αναπόσβεστες επενδύσεις ύψους 284 εκ.ευρώ. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε συνθήκες οξύτατης ύφεσης και εξαιρετικά αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, ο παραγωγικός ιστός της χώρας και ο έλληνας καταναλωτής να επωμίζονται και το βάρος της ταχείας απόσβεσης επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να παρέχεται με κρατικά ρυθμιζόμενες χρεώσεις υψηλή κερδοφορία κάποιων ολιγοπωλίων. Εγγυημένη κερδοφορία εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης και μάλιστα σε βάρος του έλληνα καταναλωτή και της βιομηχανίας, δε νοείται», υποστήριξε σε νέα, σημερινή της ανακοίνωση η ΕΒΙΚΕΝ και επισημαίνει: «Είναι αδιανόητο να δέχεται η Πολιτεία τέτοιου είδους εκβιασμό. Είναι επίσης αδιανόητη η περίεργη ανοχή που επιδεικνύουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που υποτίθεται ότι στοχεύουν στην εξομάλυνση των στρεβλώσεων και στο πλήρες άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.Θεωρούμε αυτονόητη την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων και Αρχών, καθώς το διακύβευμα είναι χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk