Το χρέος, τα distress funds και ο ελληνο-αμερικανός σύμβουλος

Στη διαχείριση του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, εστιάζεται σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Πρόκειται για κομβικό ζήτημα και όπως είπε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις

Στη διαχείριση του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, εστιάζεται σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Πρόκειται για κομβικό ζήτημα και όπως είπε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις «η επιτυχής έκβαση των διαδικασιών για την ελάφρυνση του χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ως το τέλος του έτους είναι ίσως ο πιο κρίσιμος κάβος για την αρχή της ανάκαμψης».
Μπορεί ο χρονικός ορίζοντας που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας να είναι αισιόδοξος, καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της απομείωσης του χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».
Πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση


Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές χρονικά προηγείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έπεται η συζήτηση για το χρέος. Το θέμα ξεκαθάρισε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισήμανε πως το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους πρέπει να ανοίξει «μετά τον Νοέμβριο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, όταν θα έχουν ψηφιστεί τα νέα προαπαιτούμενα και αν το πρόγραμμα είναι σε τροχιά». Στο μεταξύ θα «τρέχουν» οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών με στόχο η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί πριν από την ισχύ των νέων κανόνων της τραπεζικής εποπτείας από τις αρχές του επόμενου έτους που προβλέπουν «κούρεμα» καταθέσεων.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το χρέος, επαναλαμβάνοντας στην ουσία αυτά που προβλέπει η συμφωνία της 12ης Ιουλίου. «Η ελάφρυνση του χρέους» είπε «θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω του περιορισμού του κόστους για την εξυπηρέτησή του στο 15% του ΑΕΠ ετησίως».
Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε προσγειωμένος σε σχέση με το παρελθόν. «Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση με συγκεκριμένη στρατηγική, με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις» είπε και εξήγησε ότι «θα προτείνουμε την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων, τη μετατροπή τους σε σταθερά, τη ρήτρα ανάπτυξης αλλά και μια μακρά περίοδο χάριτος». Δηλαδή όπως είχε πορευθεί η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012 της κυβέρνησης Σαμαρά. Το καινούργιο στοιχείο είναι η ρήτρα ανάπτυξης, για την οποία παράγοντες της αγοράς σημειώνουν: «Δεν μπορείς να έχεις και περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης. Ή το ένα θα έχεις ή το άλλο».
Ο σύμβουλος


Για την εξειδίκευση της στρατηγικής και των προτάσεων για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προχωρεί στη δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής, στην οποία ηγετικό ρόλο φέρεται να αναλαμβάνει ο John Geanakoplos. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο 60χρονος Αμερικανός, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale, είναι ταυτόχρονα συνιδρυτής του επενδυτικού κεφαλαίου Ellington Management Capital, το οποίο εξειδικεύεται στη διαχείριση ενυπόθηκων δανείων. Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, στην οποία μάλιστα ο John Geanakoplos εμφανίζεται ως ενεργό μέλος, παρά το ότι ορισμένες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως έχει παραιτηθεί.
Πριν από την ίδρυση του Ellington το 1995, ο John Geanakoplos είχε εργαστεί ως Managing Director στην επενδυτική εταιρεία Kidder Peabody, η οποία κατηγορήθηκε για απάτη και πωλήθηκε από τη μητρική της General Electric στα τέλη του 1994. Από την ίδια εταιρεία προέρχεται ακόμη ένας από τους συνιδρυτές του Ellington και σημερινός διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ο Michael (Mike) Vranos, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal» είναι «ο πιο γνωστός trader ενυπόθηκων ομολόγων στη Wall Street».
Εκτός βεβαίως του ότι ένα στέλεχος αμερικανικού hedge fund είναι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος, πράγμα που του επιτρέπει να γνωρίζει αναλυτικά στοιχεία όχι μόνο για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ιδιωτικό χρέος, εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η επιλογή του έγινε χωρίς διαγωνισμό ή due diligence. Δηλαδή και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει τις πρακτικές της προηγούμενης, όπως είχε γίνει με τον Κορεάτη Γκλεν Κιμ (ο οποίος παραμένει στη θέση του) και τους άλλους συμβούλους του Γιάνη Βαρουφάκη ή με την πρόσληψη της Nomura από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τον John Geanakoplos σύστησε στην κυβέρνηση και στον κ. Τσακαλώτο το μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ Γιώργος Ταβλάς. Ο κ. Ταβλάς, με σπουδές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, έχει εργαστεί για το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ αλλά και την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ κατά καιρούς είναι επισκέπτης ερευνητής στο Becker Friedman Institute του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Είναι ο άνθρωπος που συνοδεύει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στα διοικητικά συμβούλια της ΕΚΤ και συνεργάτης της γυναίκας του κ. Τσακαλώτου Χέδερ Γκίμπσον που είναι διευθύντρια στο Τμήμα Μελετών της ΤτΕ.
Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι το Ellington είναι «full distress fund», δηλαδή επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται προβληματικά δάνεια με στόχο να εισπράξει περισσότερα απ’ όσα επένδυσε. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση του στη συγκεκριμένη αγορά, προσέλαβε στο τέλη του 2014 τον επικεφαλής της Gredit Suisse στον συγκεκριμένο τομέα Mark Heron, καθώς εκτιμά ότι με την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων θα αυξηθούν τα προβληματικά δάνεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, στόχος του Ellington είναι να ανταγωνιστεί τους ηγέτες του κλάδου Oaktree Capital και Apollo Global, που και αυτά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Τα distress funds


Πρόκειται για distress funds, τα οποία ο κ. Τσίπρας, όπως τόνισε στις προγραμματικές δηλώσεις, θέλει να αποτρέψει να έλθουν στην εγχώρια αγορά. Αν και μπορεί να το πετύχει, ωστόσο δεν μπορεί να τα εμποδίσει να μπουν από… την πίσω πόρτα, δηλαδή μέσω των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών.

«Σήμερα το πιο κερδοφόρο παιχνίδι με τις τράπεζες δεν βρίσκεται στη χορήγηση δανείων ή στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων, αλλά στη διαχείριση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων»
αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Με το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank να έχει αποκλειστεί, κάθε τράπεζα θα διαχειριστεί από μόνη της τα προβληματικά της δάνεια. Με τη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων και hedge funds στην ανακεφαλαιοποίηση, τα distress funds με τη τεχνογνωσία τους, τα προϊόντα και τα εργαλεία τους μπορούν εμμέσως να κάνουν τη δουλειά διαμορφώνοντας τον νέο επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.


Ελληνικές τράπεζες
«Ζεστοί» οι ξένοι επενδυτές

Βεβαίως η συμμετοχή ή όχι των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση θα εξαρτηθεί από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που εν πολλοίς θα είναι πολιτική απόφαση. Στην ΕΕ κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει γενναία αύξηση κεφαλαίου, εξαντλώντας ακόμη και το σύνολο των κεφαλαίων (25 δισ. ευρώ) που προβλέπονται στη συμφωνία.
Αλλοι πάλι λένε ότι στην παρούσα φάση δεν πρέπει να είναι μεγάλο το ποσό, διότι ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί τα κεφάλαια ύψους 86 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της χώρας την επόμενη τριετία. Οπως σημειώνουν, μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο η δέσμευση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για 50 δισ. ευρώ. Αν δώσουν τα μισά για τις τράπεζες, θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς εκκρεμεί το τι θα γίνει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο θέτει ως προαπαιτούμενο την αναδιάρθρωση του χρέους.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι ξένοι επενδυτές είναι «ζεστοί». Θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια κέρδους από τις ελληνικές τράπεζες από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά και από το γεγονός πως οι αξίες στη χώρα έχουν υποχωρήσει σε τέτοιον βαθμό που θεωρείται ότι, αν υπάρξει μια στοιχειώδης υλοποίηση του Μνημονίου, θα εκτοξευθούν από τα εξαιρετικά χαμηλά σημερινά επίπεδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk