Πολιτικά ανοίγματα με δέλεαρ τον εκλογικό νόμο

Οσο η κυβέρνηση τελεί υπό ασφυκτική πίεση για την εκτέλεση και διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας

Οσο η κυβέρνηση τελεί υπό ασφυκτική πίεση για την εκτέλεση και διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει πειστεί πως στο πολιτικό πεδίο οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη θέση του κόμματός του.
Οπως καταδεικνύεται από τα όσα λένε ή αφήνουν να εννοηθούν συνομιλητές του και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, μετά την πάροδο του περιπετειώδους και τραυματικού επταμήνου και τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, στον στενό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου κυριαρχεί μία βεβαιότητα: ότι έχουν κλείσει οριστικά τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Τσίπρα είναι η (προς το παρόν) αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη πολιτική δύναμη.
Ανοίγματα και κινήσεις


Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως η σκέψη του Πρωθυπουργού δεν βρίσκεται (μόνο) στην εφαρμογή του Μνημονίου και στην αναστροφή του κλίματος της προηγούμενης περιόδου. Αυτό που πρωτίστως τον απασχολεί, όπως και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, είναι η σταδιακή εγκαθίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το κόμμα, μετά και τη διάσπαση του καλοκαιριού.
Οι πολιτικές αυτές προτεραιότητες του κ. Τσίπρα αναδύθηκαν από τις ομιλίες του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων. Με τον τρόπο που απευθύνθηκε εξαρχής στο ΠαΣοΚ και στο Ποτάμι, κάνοντας αρχικώς ανοίγματα για τη δημιουργία ενός «αντι-νεοφιλελεύθερου μετώπου» και εν συνεχεία καλώντας τα δύο κόμματα (και κυρίως τον Στ. Θεοδωράκη) να αποφασίσουν σε ποια πλευρά και με ποιον θα συμπαραταχθούν, ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι κατά βάση δεν συνομιλούσε με τους αρχηγούς ή τους βουλευτές των δύο κομμάτων.
Το κοινό στο οποίο θέλησε να απευθυνθεί συμπεριελάμβανε κατά μείζονα λόγο τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων. Υπό αυτή την έννοια, η τακτική του κ. Τσίπρα στο προσεχές διάστημα είναι αναμενόμενη και μέχρις ενός σημείου σαφής. «Το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι έκαναν λάθος σπεύδοντας να κλείσουν τις πόρτες στην πρόσκληση του Τσίπρα» ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός παράγων σε κατ’ ιδίαν συνομιλία την επομένη της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης και συμπλήρωνε: «Τι θέλουν δηλαδή να μας πουν; Οτι θα είναι αντίθετοι με την εφαρμογή μιας συμφωνίας την οποία μας πίεζαν να υπογράψουμε και την οποία εν τέλει ψήφισαν και οι ίδιοι;».
Με αυτές τις φράσεις το ίδιο πολιτικό στέλεχος στην ουσία επιβεβαίωνε ότι για την ηγεσία της κυβέρνησης υπάρχουν κοινοβουλευτικά «μαξιλαράκια» για την περίπτωση που απαιτηθούν (παρά ταύτα, η διαθεσιμότητά τους δεν δείχνει αυτή τη στιγμή και υπό τις παρούσες συνθήκες να είναι βέβαιη).
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αντίληψη που έχει διαμορφωθεί μετά τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ: όπως φάνηκε και από τις (σκοπίμως;) δημοσιοποιημένες σημειώσεις του Αλ. Φλαμπουράρη από τη Βουλή, ακόμη και μια συνεργασία με την Ενωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη δεν δημιουργεί αναστολές στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια, αρκεί να υπάρχει η ταμπέλα του «αντι-νεοφιλελεύθερου».
Το παιχνίδι των αναδιατάξεων


Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνουν στελέχη στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας, το παιχνίδι των αναδιατάξεων στο πολιτικό σκηνικό θα ενεργοποιηθεί κατ’ αρχάς με την έναρξη της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο. «Πρόθεσή μας είναι αυτή η κουβέντα να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί στην αρχή της κυβερνητικής θητείας, το συντομότερο δυνατόν αφότου ξεμπερδέψουμε με την αξιολόγηση και τις τράπεζες και δρομολογηθεί η υλοποίηση της συμφωνίας» διαβεβαιώνουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού.
Οπως αφήνουν να εννοηθεί, το ζήτημα της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και η υιοθέτηση ενός αναλογικού συστήματος με ένα όριο ενδεχομένως και μικρότερο του 3% για την είσοδο στη Βουλή θα είναι το δέλεαρ και ο καταλύτης για την αλλαγή των δεδομένων – κυρίως με το ΠαΣοΚ και κυριότερα με τους ψηφοφόρους του. Οπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να την αρνηθεί η Χαριλάου Τρικούπη και έτσι θα άλλαζαν άρδην οι όροι συνομιλίας μεταξύ των δύο κομμάτων.
«Είμαι κατηγορηματικός για το ότι από εδώ και στο εξής πρέπει να διευκολυνθεί ή και να παγιωθεί θεσμικά ο σχηματισμός κυβερνήσεων συνεργασίας» λέει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο σχηματισμού νέων κομμάτων, τα οποία θα μπορούσαν ευθύς εξαρχής να αποτελέσουν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Στον πυρήνα αυτής της σκέψης και της ενδεχόμενης μεθόδευσης που την ακολουθεί βρίσκεται μια εκτίμηση: ότι οι «αντι-νεοφιλελεύθερες» δυνάμεις θα είναι με τους συσχετισμούς των τελευταίων ετών σε κάθε περίπτωση αριθμητικά ευκολότερο να σχηματίσουν μια συμμαχική κυβέρνηση, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κερδίσει τις εκλογές.


Συνέδριο και αλλαγές στο κόμμα
Η στροφή στη μετριοπάθεια και ο… Ολάντ

Το πρώτο βήμα του κ. Τσίπρα προς το νέο πολιτικό σκηνικό θα γίνει από την πλατεία Κουμουνδούρου. Η αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση του καλοκαιριού αποτελεί βασική προτεραιότητα και οι διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, με την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της ΚΕ του Σαββατοκύριακου. Η επιλογή του Π. Ρήγα για τη θέση του προσωρινού γραμματέα και η ενεργοποίηση της τάσης από την οποία προέρχεται (Πλατφόρμα 2010) είναι μια ένδειξη της απόφασης για στροφή προς τη μετριοπάθεια. Από την ίδια τάση προέρχονται στελέχη όπως ο Δ. Παπαδημούλης, η Ρένα Δούρου, ο Γ. Μπαλάφας κ.ά.
Το συνέδριο της επανίδρυσης του κόμματος έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο και εκεί αναμένεται ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει το μεγάλο βήμα για τη μετάβαση στα νέα δεδομένα. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι το άνοιγμα των οργανώσεων, τις οποίες εν πολλοίς ήλεγχαν οι λαφαζανικοί που αποχώρησαν.
Την ίδια στιγμή, αν και η «σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη» δεν ευχαριστεί ως θέμα συζήτησης πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο αρχηγός του δεν κρύβει πλέον τη διάθεση και πρόθεσή του να συνομιλήσει με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και μάλιστα σε οργανωμένη βάση. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Φρανσουά Ολάντ είναι ανοιχτοί και οι σχέσεις Αθήνας – Παρισιού καλές, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητείται η δυνατότητα σύσφιγξης των σχέσεων και καλλιέργειας της επικοινωνίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk