«Πάρτε μαθήματα από την Πορτογαλία»

Είναι το νέο «golden boy», χρυσό αγόρι, του γερμανικού κατεστημένου: η Πορτογαλία. Η νίκη του συντηρητικού πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο

Είναι το νέο «golden boy», χρυσό αγόρι, του γερμανικού κατεστημένου: η Πορτογαλία. Η νίκη του συντηρητικού πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής γιορτάζεται στο Βερολίνο και σαν νίκη της της Ανγκελα Μέρκελ – ως επιβεβαίωση της πολιτικής της λιτότητας. «Η επιτυχία του Κοέλιο δείχνει ότι μια οικονομία μπορεί να ξεφύγει από τον βρόχο της κρίσης εάν εφαρμόσει με συνέπεια το πρόγραμμα βοήθειας» λέει κυβερνητική πηγή. «Αυτό πρέπει να γίνει πρότυπο και για την Ελλάδα».
Παρόμοια είναι και τα σχόλια των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Αυτός «ο υποδειγματικός μαθητής αξίζει τον σεβασμό μας» έγραψε η εφημερίδα «Die Welt». Αντί να βρίζει ακατάσχετα τους δανειστές, Γερμανούς και μη, όπως (παλαιότερα) ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κοέλιο έβαλε μαχαίρι στις κοινωνικές παροχές και έλυσε αθόρυβα το οικονομικό πρόβλημα της χώρας του.
Ελπίδες για βελτίωση


Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν πιστεύει στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα γίνει δεύτερη Πορτογαλία. Με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν αυξηθεί ωστόσο οι ελπίδες για βελτίωση της αποδοτικότητάς της. Και αυτό οφείλεται κατ’ αρχήν στον κ. Τσίπρα, που ενώ παλαιότερα ήταν η ενσάρκωση της δυσπιστίας, τελευταία εμφανίζεται ως το εντελώς αντίθετο. Ως η προσωποποίηση της εμπιστοσύνης. Ολοι πιστεύουν τώρα στη θέλησή του να εκπληρώσει το τάχιστο δυνατό τις υποχρεώσεις του. «Οι τελευταίες εβδομάδες επιβεβαίωσαν την κοπερνίκεια στροφή του» αναγνωρίζει η πηγή.
«Ο Τσίπρας είναι ο μοναδικός εγγυητής της αλλαγής στη χώρα» προσθέτει και επαυξάνει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των (αντιπολιτευόμενων) Πράσινων σε θέματα προϋπολογισμού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ. «Είναι επικεφαλής ενός γραφειοκρατικού και απείθαρχου κράτους, αλλά δεν έχει προέλθει από αυτό, γι’ αυτό και θα μπορέσει με το καιρό να το πειθαρχήσει». Σε αυτό το «κράτος-δολιοφθορέα», τονίζει, ταιριάζει και σοβαρή μερίδα της κυβερνητικής ομάδας, η οποία είτε από απειρία είτε από δογματισμό συνεχίζει να βάζει φρένο σε κάθε μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Παρά τα όποια «βαρίδια» πάντως, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου έχει πάρει, για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, τον δρόμο της. Σε έναν βαθμό βέβαια η ίδια ποντάρει και στον «αυτόματο πιλότο» – στη διαμόρφωση του προγράμματος στη βάση της συνταγής «μαστίγιο και καρότο»: διακοπή της χρηματοδότησης όποτε η Αθήνα καθυστερεί ή αθετεί τις υποχρεώσεις της, επανάληψη της χρηματοδότησης σε αντίθετη περίπτωση. «Αυτή τη φορά δεν θα αποκλίνουμε ούτε εκατοστό από τη συμφωνία, όλα θα γίνονται σύμφωνα με την κανονισμένη σειρά» λέει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό ισχύει και για την εκταμίευση των πληρωτέων δόσεων του δανείου. «Η πρώτη δόση των δύο δισεκατομμυρίων θα εκταμιευθεί μόλις η ελληνική Βουλή εγκρίνει την επόμενη δέσμη μέτρων στα μέσα Οκτωβρίου, η δεύτερη δόση του ενός δισ. μετά την έγκριση της μεθεπόμενης δέσμης στα τέλη Οκτωβρίου, ή στις αρχές Νοεμβρίου» προσθέτει.
Απαισιόδοξη αναφορά


Ενας νέος ούριος άνεμος για την Ελλάδα δεν φυσάει πάντως από πουθενά. Στην «κοινή διάγνωση» για τη γερμανική οικονομία που έδωσαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα τέσσερα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα οικονομικής έρευνας στη Γερμανία (rwi της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ifo της Χάλε, DIW του Βερολίνου και ifo του Μονάχου), η αναφορά για την ελληνική οικονομία είναι μάλλον απαισιόδοξη. «Η οικονομία της Ελλάδας επεκτάθηκε τα δύο πρώτα τετράμηνα» αναφέρεται στο κεφάλαιο για την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Από την άλλη όμως, θα πρέπει να υπήρξε μια σοβαρή υποτροπή στο τρίτο τετράμηνο λόγω του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Η κατάσταση παραμένει και μετά τις βουλευτικές εκλογές επισφαλής, επειδή δεν είναι σίγουρο σε τι μέγεθος και με ποιον τρόπο θα επιχειρηθούν οι σταθεροποιητικές και δομικές αλλαγές. Τα μέτρα λιτότητας θα επιβαρύνουν πάντως σε κάθε περίπτωση προσωρινά τη συγκυρία».
Για τον συγγραφέα του κεφαλαίου Τόρστεν Σμιτ είναι αδύνατον να υπολογισθεί η «προσωρινότητα» της επιβράδυνσης. «Πολλά θα εξαρτηθούν από την ευελιξία της κυβέρνησης» λέει – που δεν είναι όμως δεδομένη. Ο ίδιος πιστεύει πάντως ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους, που θα συμπεριλαμβάνει την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης και τη μείωση του επιτοκίου, θα έδινε γερή πνοή στην οικονομία. «Ενα υπέρμετρο χρέος απωθεί αυτόματα τους επενδυτές» λέει. «Κι αυτό επειδή προκαλεί συνεχή αύξηση της συνολικής ποσότητας των τόκων. Κι αυτό δημιουργεί ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον που μειώνει αντίστοιχα τη διάθεση για επενδύσεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk