Δεύτερη ευκαιρία για τον μάνατζερ που ξεχνιόταν με… γιόγκα

Στα γνωστά του λημέρια επιστρέφει ο Τζακ Ντόρσεϊ, συνιδρυτής του Twitter, που αναλαμβάνει ξανά μετά από έξι χρόνια τη θέση του μόνιμου, αυτή τη φορά

Στα γνωστά του λημέρια επιστρέφει ο Τζακ Ντόρσεϊ, συνιδρυτής του Twitter, που αναλαμβάνει ξανά μετά από έξι χρόνια τη θέση του μόνιμου, αυτή τη φορά, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Η ανακοίνωση της επαναφοράς του αμερικανού μάνατζερ στο τιμόνι του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας περιόδου τόσο για την εταιρεία όσο και για τον ίδιο. Ο Ντόρσεϊ καλείται πλέον να μοιράσει τον επαγγελματικό του χρόνο ανάμεσα στο Twitter και στη Square, την εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών στην οποία επίσης είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, και όπως είναι φυσικό επενδυτές και αναλυτές αναμένουν με ενδιαφέρουν να δουν πώς θα καταφέρει ο ταλαντούχος μάνατζερ να «χωρέσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη».
Ο επικεφαλής της επιτροπής αναζήτησης και της εξέτασης των υποψηφίων (διαδικασία που διήρκεσε τρεις μήνες) για την πλήρωση της πολυπόθητης θέσης του διευθύνοντος συμβούλου μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου παγκοσμίως, Πίτερ Κάρι, τόνισε μιλώντας στο «Fortune» ότι το όνομα του Ντόρσεϊ δεν υπήρχε αρχικά στη λίστα που εξέταζε το διοικητικό συμβούλιο του Twitter.
Διατηρεί δύο θέσεις
Μάλιστα το ΔΣ της εταιρείας είχε δώσει στη δημοσιότητα μια δήλωση κατά τη θερινή περίοδο με την οποία διευκρίνιζε ότι ο νέος ηγέτης του Twitter θα πρέπει να είναι αποκλειστικά συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος στον ρόλο του. Με άλλα λόγια, επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό, κάποιος που δεν ήταν ήδη CEO άλλης εταιρείας, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα στέλεχος να διατηρεί δύο θέσεις εργασίας, πόσω μάλλον την κορυφαία θέση σε δύο εισηγμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, προφανώς, ο ταλαντούχος και φιλόδοξος μάνατζερ κατάφερε να τους αλλάξει γνώμη.
Ο Ντόρσεϊ τους τελευταίους τρεις και πλέον μήνες εκτελούσε χρέη προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου αφού τον περασμένο Ιούλιο παραιτήθηκε από τη θέση ο Ντικ Κοστόλο, εν μέσω δυσαρέσκειας των μετόχων. Ομως δεν ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκε να πάρει τα ηνία του Twitter στα χέρια του. Ηταν, άλλωστε, ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας όταν ιδρύθηκε σχεδόν μία δεκαετία πριν από τους Νόα Γκλας, Μπιζ Στόουν, Εβαν Γουίλιαμς και φυσικά τον ίδιο τον Ντόρσεϊ.
Ηγετικές ικανότητες
Αλλά ο ηλικίας 38 ετών σήμερα μάνατζερ εκδιώχθηκε το 2008, καθώς σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα παραμελούσε τα επαγγελματικά του καθήκοντα προκειμένου να μη χάνει… τα μαθήματα γιόγκα και τη σχολή μόδας που παρακολουθούσε. Επέστρεψε τελικά στην εταιρεία ως εκτελεστικός πρόεδρος.
Αυτά, όμως, φαίνεται ότι ανήκουν στο παρελθόν. Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter εμφανίζεται πεπεισμένο, γράφει το «Business Insider», ότι ο Ντόρσεϊ διαθέτει πλέον την απαραίτητη ωριμότητα και την εμπειρία να διορθώσει τα προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της τους τελευταίους μόλις πέντε μήνες. «Ως ιδρυτής και εφευρέτης του προϊόντος, ο Τζακ γνωρίζει περισσότερα για το Twitter από οποιονδήποτε άλλον» επισήμανε ο Κάρι και προσέθεσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιδείξει «εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες, αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, καινοτομία σε ιδέες και προϊόντα, και πολύ ικανοποιητικό ρυθμό εκτέλεσης».
Το εγκατέλειψαν
Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Ντόρσεϊ είναι πολλές και σχετίζονται κυρίως με την εξέλιξη του ίδιου του προϊόντος. Το Twitter πρέπει να γίνει πιο ελκυστικό σε περισσότερους ανθρώπους, λένε οι αναλυτές. Η λίστα με τις άμεσες κινήσεις που πρέπει να κάνει ο Ντόρσεϊ περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός απλούστερου, πιο φιλικού προς τον χρήστη περιβάλλοντος έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης όχι μόνο προσώπων αλλά γεγονότων, εκδηλώσεων κ.ά. Το τελευταίο τρίμηνο το Twitter ανέφερε 316 εκατ. ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αλλά τα δραματικά αποτελέσματα καταγράφονται στην κατηγορία των χρηστών του Διαδικτύου που δοκίμασαν το κοινωνικό δίκτυο και το εγκατέλειψαν. Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα δισ. άτομα, όσος περίπου είναι και ο αριθμός των ενεργών χρηστών του ανταγωνιστικού Facebook. Ο Ντόρσεϊ, λένε οι ειδικοί, πρέπει να ξεκινήσει μια εκστρατεία για να πείσει τον μέσο χρήστη ότι το Twitter είναι ουσιαστικής σημασίας για την καθημερινή του ζωή.
Ο επόμενος στόχος του νέου επικεφαλής του Twitter δεν είναι άλλος από την ενίσχυση των εσόδων, καθώς το Twitter εξακολουθεί να χάνει ένα σωρό χρήματα: 137 εκατ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο και ένα συσσωρευμένο έλλειμμα ύψους 1,87 δισ. δολαρίων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του.

Ανησυχία στη Square
Δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη

Ο διορισμός του Τζακ Ντόρσεϊ στο τιμόνι του Twitter φέρνει την άλλη εταιρεία που διευθύνει, τη Square, σε αμήχανη κατάσταση, καθώς σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο η εταιρεία ετοιμάζεται να κάνει την είσοδό της στο χρηματιστήριο ως το τέλος του τρέχοντος έτους και ίσως δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να «μοιράζεται» τον διευθύνοντα σύμβουλό της με μιαν άλλη επιχείρηση.
Η είσοδος της Square στη χρηματιστηριακή αγορά είναι ένα από τα πιο αναμενόμενα τεχνολογικά γεγονότα της χρονιάς, γράφει η «Wall Street Journal» και πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για τα αποτελέσματα που θα έχει στη δημόσια προσφορά της εταιρείας η διάσπαση της προσοχής του επικεφαλής της.
Ο Ντόρσεϊ θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με την προθυμία και τη διαθεσιμότητά του να εξασφαλίσει ότι η Square θα λάβει την υψηλότερη δυνατή αξία από τους επενδυτές.
«Διπλό ταμπλό»

Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα πως αυτό το «διπλό ταμπλό» του μάνατζερ μπορεί να αναγκάσει την εταιρεία να δεχθεί μια χαμηλότερη τιμή, δεδομένου ότι οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την ικανότητα του Ντόρσεϊ να διαθέσει τον χρόνο και την αφοσίωση που απαιτείται για τη μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται όμως και οι υπάλληλοι της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών που ίδρυσε ο Ντόρσεϊ το 2009, η αξία της οποίας τον περασμένο χρόνο υπολογιζόταν σε 6 δισ. δολάρια. Οι εργαζόμενοι της Square εκφράζουν την άποψη ότι ο Ντόρσεϊ διάλεξε τελικά «το πιο αγαπημένο από τα δύο παιδιά του» και η επιλογή του αυτή μπορεί να επηρεάσει το δικό τους μέλλον αλλά και της εταιρείας.
Τον περασμένο Ιούνιο πάντως και ενώ οι φήμες για την ανάληψη των ηνίων του Twitter από τον ιδρυτή του είχαν αρχίσει να αποκτούν υπόσταση ο Ντόρσεϊ θέλοντας να καθησυχάσει τους εργαζομένους της Square δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ώσπου να γεράσει ή να πεθάνει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk