Αντρέι Μπαμπίς: Ο μεγιστάνας υπουργός που θέλει να γίνει Μπερλουσκόνι της Τσεχίας

Τα τελευταία χρόνια η Τσεχία έχει λάβει μια τέτοια στροφή προς το χειρότερο που ορισμένοι πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές μιλούν για το λυκόφως του φιλελεύθερου κράτους.

Τα τελευταία χρόνια η Τσεχία έχει λάβει μια τέτοια στροφή προς το χειρότερο που ορισμένοι πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές μιλούν για το λυκόφως του φιλελεύθερου κράτους. Ενας άνθρωπος προβάλλει περισσότερο και φαίνεται να σχετίζεται – ακόμη και να αντιπροσωπεύει – αυτή τη διάβρωση: ο Αντρέι Μπαμπίς, σημερινός υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας.
Ο ηλικίας 61 ετών Μπαμπίς είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχίας, με προσωπική περιουσία που ανέρχεται περί τα 2,5 δισ. δολάρια σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», και στο διάστημα της επαγγελματικής και πολιτικής του πορείας καταφέρνει να έχει υπό την ιδιοκτησία και εξουσία του ένα πλήθος επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους. Του καταλογίζεται, μάλιστα, ότι ήταν οι πολιτικές του διασυνδέσεις από τα πρώιμα κιόλας στάδια της καριέρας του το κλειδί για τη μέχρι τώρα εξέλιξή του, ενώ κάποιες από τις σχέσεις του αυτές έχουν κριθεί σκιώδεις.
«Μπαμπισκόνι»


Η πρόσφατη εξαγορά μιας από τις κορυφαίες εταιρείες μέσων ενημέρωσης της χώρας σε συνδυασμό με τις δεδηλωμένες πολιτικές του φιλοδοξίες, του έχουν αποδώσει το προσωνύμιο «Μπαμπισκόνι», παραλληλίζοντάς τον με τον ιταλό πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστό για τις ολιγαρχικές επιχειρηματικές τάσεις αλλά και τα σκάνδαλα.
Ο Μπαμπίς ευδοκιμούσε ανέκαθεν. Οταν τα σοβιετικά τανκς εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία το 1968, ουσιαστικά σκότωσαν τον κομμουνισμό ως πιθανή κυρίαρχη ιδεολογία της χώρας, γράφει το «Politico». Κάθε πολίτης της Τσεχίας και της Σλοβακίας – ο Μπαμπίς είναι Σλοβάκος στην καταγωγή – ήξερε ότι η ένταξη στο Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν, σε κάποιον βαθμό, εθνική προδοσία αφού θα σήμαινε τη συνεργασία με μια ξένη δύναμη.
Χωρίς ηθικές αναστολές


Μετά τα σχολικά χρόνια στο Παρίσι και στη Γενεύη, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως εμπορικός ακόλουθος, ο Μπαμπίς σπούδασε οικονομικά στην Μπρατισλάβα, όπου ήταν επίσης ενεργό μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας. Το 1980 εντάχθηκε και επισήμως στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Το διάστημα αυτό ο Μπαμπίς εργαζόταν για την Chemapol Bratislava, μια εταιρεία χημικών που αργότερα μετονομάστηκε σε Petrimex. Πέντε χρόνια αργότερα κέρδισε, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, την ευκαιρία που πάντα περίμενε: μια θέση εργασίας στο εξωτερικό, ως εκπρόσωπος της Petrimex στο Μαρόκο.
Οταν ο Μπαμπίς επέστρεψε από το Μαρόκο, το 1991, βρέθηκε εντός ενός ταχέως μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος που ευνοούσε το άνοιγμα στις δυνάμεις της αγοράς και κυρίως λειτουργούσε πλεονεκτικά για τους φίλους του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Ο Μπαμπίς μεγαλούργησε σε αυτό το πλαίσιο. Εγινε ο επικεφαλής ενός τμήματος της Petrimex το 1992, και λίγους μήνες πριν από τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας πρότεινε να δημιουργήσει η εταιρεία υποκατάστημα στην Πράγα, τη μελλοντική πρωτεύουσα της Τσεχίας. Ηταν από αυτόν τον κορμό που προέκυψε το 1993 η Agrofert, μια από τις εταιρείες-κολοσσούς της Τσεχίας, ιδιοκτησίας του Μπαμπίς.
Η Agrofert δραστηριοποιείται στη γεωργία, στην επεξεργασία τροφίμων και στα χημικά προϊόντα. Εχει κάτω από την ομπρέλα της περισσότερες από 230 θυγατρικές εταιρείες και είναι η τέταρτη ισχυρότερη εταιρεία της Τσεχίας από πλευράς εσόδων (περίπου 117 δισ. κορόνες). Παρά το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα αμφισβητείται έντονα το πώς τελικά κατέληξε η Agrofert στα χέρια του Μπαμπίς, η εταιρεία γιγαντώθηκε υπό την καθοδήγησή του και σήμερα διαθέτει σχεδόν μονοπώλιο σε ορισμένους κλάδους.
Είναι, λόγου χάρη, αποκλειστικός διαχειριστής του μεγαλύτερου μέρους της γεωργικής γης ολόκληρης της Τσεχίας.
Η δύναμη των ΜΜΕ


Οπως όμως συμβαίνει συνήθως με τους πλούσιους και ισχυρούς επιχειρηματίες, έλκονται από τη δύναμη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ο Μπαμπίς δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση, κυρίως αν αναλογιστεί κανείς και τις πολιτικές του φιλοδοξίες που κατά ορισμένους φτάνουν ακόμη και μέχρι τη διακυβέρνηση της χώρας. Στην Πράγα, ο Μπαμπίς είναι πρωτοπόρος στον λεγόμενο «συγκεντρωτισμό των ΜΜΕ». Πέρα από μια σειρά έγκυρων εφημερίδων που κατείχε ήδη, πρόσφατα απέκτησε τη MAFRA Media Group, ιδιοκτήτρια εταιρεία της πρώτης σε πωλήσεις εφημερίδας της χώρας, «Mlada fronta DNES». Επίσης αγόρασε τον Radio Impuls, τον ραδιοφωνικό σταθμό με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στην Τσεχία.
Η είσοδος του Μπαμπίς στην πολιτική σκηνή συνοδεύεται με τη δυσαρέσκεια του τσεχικού λαού προς το πολιτικό σύστημα αλλά και άλλους θεσμούς, όπως η αστυνομία και η Δικαιοσύνη, εξαιτίας της διαφθοράς και της ευνοιοκρατίας. «Δουλεύουμε σκληρά, αντίθετα με τους πολιτικούς» ήταν ένα από τα λαϊκιστικά συνθήματα του ANO 2011, του κόμματος που ίδρυσε προ πενταετίας και σήμερα είναι μέλος της κυβέρνησης.
Η Δημοκρατία της Τσεχίας εμφανίζει κατά τα φαινόμενα ένα παράδοξο: μια κοινωνία αηδιασμένη με τη διαφθορά έδωσε τεράστια δύναμη σε έναν άνθρωπο του οποίου η πολιτική και επαγγελματική καθαρότητα αμφισβητούνται έντονα.

Το παρελθόν

Κατηγορίες για συνεργασία με την KGB και την StB
Η επιχειρηματική και πολιτική επιτυχία του Αντρέι Μπαμπίς συχνά αποδίδεται στις επαφές που έκανε κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου. Οι ιστορικοί του Εθνικού Ινστιτούτου Μνήμης της Σλοβακίας, το οποίο διατηρεί αρχεία από την περίοδο ναζιστικής και κομμουνιστικής κυριαρχίας, δημοσίευσαν πρόσφατα έγγραφα που υποδεικνύουν ότι ο Μπαμπίς είχε συνεργαστεί με τη μυστική αστυνομία της Τσεχοσλοβακίας, την StB, καθώς και με τη σοβιετική KGB.
Ο Μπαμπίς μήνυσε το ινστιτούτο, υποστηρίζοντας ότι κακώς είχε καταχωριστεί ως συνεργάτης της StB, και κατάφερε να πείσει το δικαστήριο για την αλήθεια των ισχυρισμών του. Αλλά το ινστιτούτο στη συνέχεια υπέβαλε έφεση βάσει του ότι οι πρώην αξιωματικοί της StB που εκλήθησαν ως μάρτυρες είχαν πει ψέματα ενόρκως για να προστατεύσουν τον Μπαμπίς.
Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά στοιχεία που μπορούν να βάλουν σε αμφιβολίες ακόμη και τα πιο καλόπιστα μυαλά, γράφει σχετικά ο «Economist». Ο κύκλος με τους πιο στενούς συνεργάτες του Μπαμπίς περιλαμβάνει τον Siroky Libor, πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της Agrofert, και υποτιθέμενο πρώην μέλος μυστικών αστυνομικών μονάδων που συνδέονται με KGB.
Επιπλέον, σύμφωνα με την τσεχική νομοθεσία, είναι παράνομο για πρώην συνεργάτες της StB και κορυφαίους λειτουργούς του κομμουνιστικού καθεστώτος να κατέχουν υψηλά πολιτικά και οικονομικά αξιώματα, αν δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό εξιλασμού, ουσιαστικά μια δήλωση μετάνοιας. Φαίνεται, όμως, ότι δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο από τον Μπαμπίς όταν ανέλαβε το τσεχικό υπουργείο Οικονομικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk