Κυβέρνηση Τσίπρα: Ολα για την εφαρμογή του μνημονίου

Εν αναμονή του μνημονιακού βαπτίσματος πυρός του ΣΥΡΙΖΑ και της κατάθεσης του πρώτου πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης του , η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Εν αναμονή του μνημονιακού βαπτίσματος πυρός του ΣΥΡΙΖΑ και της κατάθεσης του πρώτου πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης του , η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Πέρα από τις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις και την επιστροφή εν πολλοίς στην διαδικαστική ομαλότητα υπό την προεδρία του Ν. Βούτση, η τριήμερη συζήτηση στην Βουλή προσέφερε κάποιες πρώτες ενδείξεις για την εικόνα και τις επιλογές της κυβέρνησης που αναδείχθηκε από τις πρόσφατες εκλογές.

Ισως η πλέον χαρακτηριστική από αυτές να ήταν η πολυμορφία στις τοποθετήσεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος εκφώνησε μία ομιλία με περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, έθεσε όρους και προϋποθέσεις επιτυχίας, με κυριότερο μεταξύ αυτών το να μην εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ την ριζοσπαστικότητά του προκειμένου να μείνει στην κυβέρνηση, «γιατί αλλιώς θα έχουμε χάσει την μπάλα», όπως είπε.

Αντιθέτως, οι δύο αναπληρωτές υπουργοί του, Τρ. Αλεξιάδης και Γ. Χουλιαράκης (στην πρώτη δημόσια ομιλία του), εμφανίστηκαν τεχνοκρατικά επαρκείς, συγκεκριμένοι, με ελάχιστες ιδεολογικού τύπου αναφορές στις ομιλίες τους και με κύριο γνώμονα των τους την πρόκληση της αποτελεσματικότητας. Αίσθηση προκάλεσε δε το γεγονός ότι ο κ. Χουλιαράκης στην ομιλία του της Τετάρτης δεν επικαλέστηκε ούτε στιγμή τον κ. Τσακαλώτο, παρά μόνον σε κάποια στιγμή τον Γ. Στααθάκη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των κυβερνητικών τοποθετήσεων ήταν η ομιλία του Γ. Δραγασάκη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπό την πίεση του χρόνου απέρριψε τον «κρατικοδίαιτο καπιταλισμό», κάνοντας λόγο για στοίχημα που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας.

Παράλληλα ο υπουργός Επικτρατείας Ν. Παππάς αφιέρωσε την ομιλία του σχεδόν αποκλειστικά στα ΜΜΕ, ανακοινώνοντας ότι ως αρμόδιος υπουργός σκοπεύει να ρυθμίσει και το τοπίο του διαδικτύου.

Μετά και την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας κατά την οποία η κυβέρνηση διατήρησε την κοινοβουλευτική της ισχύ των 155 εδρών, καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες για την νομοτεχνική προετοιμασία του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου, ώστε να έλθει προς ψήφιση το ταχύτερο δυνατόν και πάντως πριν την 15η Οκτ.ωβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk