«Ξεχάστε τις εκλογές, τρέξτε για την αξιολόγηση»

Ηταν λάθος συναγερμός. Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, που «αποκάλυψε» την Πέμπτη το περιοδικό «Der Spiegel»

Ηταν λάθος συναγερμός. Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, που «αποκάλυψε» την Πέμπτη το περιοδικό «Der Spiegel», ήταν πολύ νωρίτερα γνωστή στη γερμανική κυβέρνηση. Τα στελέχη της γνώριζαν επακριβώς τις κατηγορίες που απηύθυνε το ΔΝΤ στην Αθήνα περί καθυστέρησης στην εκτέλεση του τρίτου προγράμματος βοήθειας, όπως και τις προβλέψεις του περί μεταφοράς της αξιολόγησης των θεσμών από τον Οκτώβριο στον Δεκέμβριο – με την αντίστοιχη αναβολή που συνεπάγεται αυτό στην εκταμίευση της πληρωτέας δόσης των 3 δισ. ευρώ.
Περιμένουν πράξεις από την Αθήνα


Γι’ αυτό και η αντίδραση της Καγκελαρίας ήταν μάλλον νηφάλια. «Εχουμε επίσης γνώση των καθυστερήσεων που οφείλονται στις εκλογές στην Ελλάδα» λέει πηγή της. Σε αντίθεση με το ΔΝΤ ωστόσο, που «σκεφτόμενο συντηρητικά στρέφει τα μάτια του προς τα πίσω, εμείς κοιτάζουμε μπροστά» προσθέτει. Και «μπροστά» σημαίνει ευθεία προτροπή προς την Αθήνα να επισπεύσει την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, ώστε η αξιολόγηση να γίνει εντός του αρχικά συμφωνημένου χρόνου.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν την Παρασκευή οι δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν. Η ίδια ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η παρεμβολή των εκλογών δεν μένει χωρίς συνέπειες στην εκταμίευση των υπολειπομένων 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 26 της πρώτης δανειακής δόσης. Μια πρώτη γεύση για αυτό δίνει το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο δεν πρόκειται να δοθεί, όπως αναμενόταν αρχικά, το πράσινο φως για την εκταμίευση δύο εξ αυτών – αυτό θα «ανάψει» μόνο όταν διαπιστωθεί πρακτική πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων.
Τα βασικότερα από αυτά, σύμφωνα με τον 35χρονο υφυπουργό Οικονομικών (και νέο αστέρι των Χριστιανοδημοκρατών) Γενς Σπαν, που μίλησε την Παρασκευή σε συνέδριο της Ελληνογερμανικής Οικονομικής Ενωσης DHW, είναι δύο: Πρώτον, η συγκρότηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να είναι «μακριά από την κυβέρνηση» και παράλληλα θα εκποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε κατάλληλο χρόνο και στη μέγιστη δυνατή τιμή. Και, δεύτερον, ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα παίρνει υπόψη και τις εμπειρίες της ιδιωτικοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπως την ανάγκη δημιουργίας αφανών αποθεματικών. Αν αυτά τα προαπαιτούμενα εφαρμοστούν, πρόσθεσε αισιόδοξα, τότε θα αυξηθούν σοβαρά και οι πιθανότητες για μια έγκαιρη αξιολόγηση.
Λιγότερο αισιόδοξη ήταν, αντίθετα, η εκτίμηση του εκπροσώπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος σε θέματα προϋπολογισμού Εκχαρτ Ρέμπεργκ. «Δεν ξέρω ακριβώς πόσο έχει προχωρήσει η εφαρμογή των προαπαιτουμένων» είπε. «Υποθέτω όμως ότι το ΔΝΤ δεν μιλάει στον αέρα. Θα εξετάσουμε το θέμα προσεκτικά και αν διαπιστώσουμε καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα δεν θα εγκρίνουμε την εκταμίευση, ενδεχομένως μάλιστα ούτε και την ελάφρυνση του χρέους».
Αλλά και για αυτή την ελάφρυνση, η οποία έχει ως προϋπόθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, την «πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση», υπάρχουν διαφορές στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο. Ο κ. Ρέμπεργκ, ο οποίος εκπροσωπεί άτυπα μεγάλη ομάδα βουλευτών του κόμματός του, είναι πρόθυμος να αποδεχθεί, πέρα από τη σημαντική παράταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, και περαιτέρω μείωση των τόκων. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντίθετα, δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για μείωση. «Οι τόκοι είναι ιστορικά χαμηλοί, δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό περιθώριο μείωσης» λέει συνεργάτης του. Εξάλλου, προσθέτει, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι σήμερα η εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά οι δομικές αλλαγές και η ανάπτυξη.
Σε ένα σημείο ωστόσο οι δύο πολιτικοί συμφωνούν απολύτως: στην απόκρουση του «κουρέματος». «Και μόνο η συζήτηση για αυτό θα προκαλούσε κυβερνητική κρίση» λέει η πηγή. Οι ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών, πρόσθεσε, οι οποίοι έχουν πιστέψει στις συνεχείς υποσχέσεις των ηγετών τους ότι δεν θα κληθούν ποτέ να πληρώσουν τα «σπασμένα» για την Ελλάδα, θα εξεγερθούν μόλις ακούσουν για αυτό. Και ο πιο πιθανός αποδιοπομπαίος τράγος σε τέτοια περίπτωση θα ήταν η Ανγκελα Μέρκελ, το γόητρο της οποίας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έχει τρωθεί σοβαρά τις τελευταίες εβδομάδας λόγω της δήθεν «ενδοτικής» και «ανεύθυνης» στάσης της στο Προσφυγικό.
Βοήθεια για τους πρόσφυγες


Το Προσφυγικό φαίνεται όμως να επηρεάζει τώρα όλο και περισσότερο και τα άλλα, «ξεχασμένα» μεν, αλλά υπαρκτά μεγάλα προβλήματα, όπως το ελληνικό. Ορισμένοι βουλευτές δηλώνουν ήδη ανεπίσημα ότι το Βερολίνο θα εξαρτήσει την περαιτέρω παροχή βοήθειας στην Αθήνα από την προθυμία της τελευταίας να ιδρύσει ως τον Νοέμβριο κέντρα κράτησης και καταγραφής (hotspots) για τους πρόσφυγες. Ανάλογη θέση παίρνει ανεπίσημα και το υπουργείο Οικονομικών. Αλλοι είναι πιο συγκρατημένοι: «Δεν μπορώ ακόμη να εκτιμήσω αν θα τεθεί τέτοιο θέμα» λέει ο κ. Ρέμπεργκ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk