Απρόσμενη αύξηση 15,9% του εσωτερικού τουρισμού το 2014

Απρόσμενη, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, αύξηση 15,9% σημείωσε ο εσωτερικός

Απρόσμενη, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, αύξηση 15,9% σημείωσε ο εσωτερικός τουρισμός την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την Ερευνα Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Ηµεδαπών Τουριστών (Ερευνα Διακοπών) που ανακοίνωσε για πρώτη φορά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Ειδικότερα, από τα στοιχεία της έρευνας παρατηρείται ότι κατά το 2014 πραγµατοποιήθηκαν 6.334.275 ταξίδια και ο αριθμός των ηµεδαπών τουριστών – κάθε πρόσωπο, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, που κατοικεί ή προτίθεται να κατοικήσει για τουλάχιστον ένα έτος στην Ελλάδα – ανήλθε σε 3.644.262, σηµειώνοντας αύξηση 13,4% και 15,9%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2013. Σε αντίθεση με τη σημαντική αύξηση του αριθμού των τουριστών, οι ταξιδιωτικές δαπάνες των ταξιδιωτών ήταν συγκρατημένες (σημείωσαν άνοδο μόλις 7,2%) καθώς, ελέω οικονομικής κρίσης, πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να διαμείνουν σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα.
Από τα παραπάνω ταξίδια το 94,3% αφορούσαν ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους (όπως οι διακοπές, η ξεκούραση, η αναψυχή, η επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, εκτός της καθημερινής ενασχόλησης, δραστηριότητας, ρουτίνας του ταξιδιώτη, καθώς και λοιπά ταξίδια, όπως προσκύνημα, αγωγή υγείας, κ.λπ.) και το 5,7% σε επαγγελματικά ταξίδια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ στο σύνολο της χώρας, από τη σύγκριση των στοιχείων του 2014 µε τα αντίστοιχα του 2013, καταγράφεται αύξηση 15,7% στον αριθμό των προσωπικών ταξιδιών. Τα άτοµα δε που ταξίδεψαν για προσωπικούς λόγους αυξήθηκαν κατά περίπου 528 χιλ. (αύξηση 17,3%). Επιπλέον, αύξηση 8,4% παρατηρήθηκε στις διανυκτερεύσεις των προσωπικών ταξιδιών και 11,3% στις αντίστοιχες δαπάνες. Η σημαντικότερη αύξηση των ταξιδιών καθώς και των ατόμων που ταξίδεψαν για προσωπικούς λόγους, σε απόλυτες τιμές, σημειώθηκε στις ηλικίες από 25 ως 44 ετών, κατά 18,3% και 20,7% αντίστοιχα. Στις ηλικίες αυτές, μάλιστα, η αύξηση του ποσοστού των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 10,8% και των δαπανών σε 14,0%.
Οι διανυκτερεύσεις

Σημαντική αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρουσίασαν τα ταξίδια µε διάρκεια από μία ως τρεις διανυκτερεύσεις και από τέσσερις ως επτά διανυκτερεύσεις κατά 18,9% και 24,0% αντίστοιχα, ενώ οι ανάλογες δαπάνες για τα μεγέθη αυτά κατά 30,0% και 23,4%. Τα ταξίδια από οκτώ διανυκτερεύσεις και πάνω δεν παρουσίασαν σημαντική μεταβολή. Αντίθετα, αύξηση του συνόλου των διανυκτερεύσεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρήθηκε στα ταξίδια µε διάρκεια τέσσερις ως επτά διανυκτερεύσεις κατά 23,3%, ενώ για 15 διανυκτερεύσεις και πάνω η μεταβολή ήταν 4,8%.
Τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγµατοποιήθηκαν οδικώς και θαλασσίως. Αύξηση παρατηρήθηκε γενικότερα στα ταξίδια µε όλα τα μέσα μεταφοράς, πλην του σιδηροδρόμου.
Από τα στοιχεία της έρευνας, παρατηρείται ότι στα περισσότερα ταξίδια που πραγµατοποιήθηκαν το 2014 για προσωπικούς λόγους χρησιμοποιήθηκαν για διαμονή µη ενοικιαζόμενα καταλύματα (δευτερεύουσες / εξοχικές κατοικίες, καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους, άλλα και ιδιόκτητα καταλύματα που παρέχονται δωρεάν όπως τροχόσπιτα, σκηνές, κ.λπ.) και συγκεκριμένα 63,9% επί του συνόλου των ταξιδιών και 78,9% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων. Η μεταβολή σε απόλυτες τιμές μεταξύ 2014 και 2013 ήταν 9,7% στα ταξίδια και 6,2% στις διανυκτερεύσεις µε διαμονή σε µη ενοικιαζόμενα καταλύματα. Τα ταξίδια µε διαμονή σε ξενοδοχεία, μοτέλ, σουίτες και μπανγκαλόους παρουσίασαν επίσης αύξηση, σε απόλυτες τιμές, κατά 27,5% και 19,6% στις διανυκτερεύσεις.


Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Η έρευνα Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Ηµεδαπών Τουριστών διενεργείται σε ετήσια βάση σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, µε σκοπό τη συλλογή στοιχείων για τα χαρακτηριστικά των ημεδαπών τουριστών, των τουριστικών δαπανών και τη συμμετοχή στον τουρισμό των διαφόρων κοινωνικοδημογραφικών ομάδων, καθώς και της τουριστικής συμπεριφοράς αυτών των ομάδων. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη χάραξη της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού. Τα στοιχεία που συλλέγονται αφορούν τον αριθμό των ημεδαπών τουριστών καθώς και τον αριθμό των ταξιδιών, των διανυκτερεύσεων και των δαπανών που πραγµατοποιήθηκαν κατά τα ταξίδια αυτά. Επίσης, συλλέγονται στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των ημεδαπών τουριστών, όπως ηλικία και φύλο, για το είδος και τα χαρακτηριστικά του κάθε ταξιδιού, όπως σκοπός και προορισμός ταξιδιού, µέσο μεταφοράς, είδος καταλύματος κ.λπ.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk