Ισορροπία ανάμεσα στην παραδοχή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου για το «αναγκαίο κακό» του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την αποδοκιμασία του Κώδικα –βάσει δημοψηφίσματος, τον Δεκέμβριο του 2014 –από το 93% των δικηγόρων αναζητεί ο δικηγορικός κόσμος. Η στρατηγική που θα τηρήσουν θα χαραχθεί πάντως από φθινόπωρο, καθώς στις 15 Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Οι δικηγόροι εκτιμούν ότι η συγκυρία του Αυγούστου δεν προσφέρεται για κινητοποιήσεις, αντιθέτως μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητικό μεσοδιάστημα για τη λήψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αξιοποιηθεί το «παράθυρο» που άφησε ο υπουργός περί τροποποίησης διατάξεων του Κώδικα.
Η δυσφορία που προκάλεσε άλλωστε στον κλάδο η ψήφιση του νόμου δεν μπορεί να απαλειφθεί εύκολα.
«Ο δικηγορικός κόσμος, λαμβάνοντας υπόψη τα άρθρα του ψηφισθέντος νόμου, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στο ότι πλήττονται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα πολιτών, τόσο στη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης όσο και στη διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτων» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ολομέλειας κ. Βασίλης Αλεξανδρής. Ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι θέτει με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές –ασφυκτικές προθεσμίες για τους οφειλέτες στους πλειστηριασμούς, αλλά και απουσία μαρτύρων απόδειξης στην τακτική διαδικασία -, εν τούτοις δεν είναι αισιόδοξος για τη βελτίωση διατάξεων μέσω της συνέχισης των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (επιτροπή υπό την προεδρία του αρεοπαγίτη κ. Δημήτρη Κράνη). «Δεν καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες. Πιστεύουμε ότι η δήλωση του υπουργού έχει παρηγορητικό χαρακτήρα. Στα λεγόμενά του άλλωστε υπάρχει αντίφαση: αν πράγματι, όπως λέει, το «σχέδιο Χαμηλοθώρη» είναι καλό νομοθέτημα, εξαιρουμένων δύο διατάξεων, ποιος λόγος υπήρχε να συνταχθεί η επιτροπή Κράνη για να επανεξετάσει ολόκληρο τον Κώδικα;».
Δικηγόροι που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους εκτιμούν ότι ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά, καθώς «οι ίδιοι οι δικαστές θα ζητούν να εξετάσουν μάρτυρες». Αμφισβητούν δε ευθέως ότι το Πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, θα είναι σε θέση να βγάζει απόφαση σε 120 ημέρες.
Η κυρία Ιωάννα Καλαντζάκου, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρεί ότι τυχόν αποχή στην τρέχουσα φάση θα ήταν «τυφλή» –άνευ αποτελέσματος, δηλαδή. Η όποια αντίδραση από την πλευρά του δικηγορικού κόσμου θα πρέπει να εκφραστεί μετά την υπογραφή του μνημονίου και αφού διαπιστωθεί πλήρες αδιέξοδο ως προς τον Κώδικα, σημειώνει η ίδια. Τονίζει εξάλλου ότι οι δικηγόροι έχουν κάνει διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να διακριβώσουν τα προνόμια των τραπεζών στους πλειστηριασμούς και σε άλλες χώρες, έτσι ώστε η αντιπαράθεση με τους θεσμούς να γίνει σε επίπεδο καθαρά νομικό.
«Τα δικαστήρια της Αθήνας θα μετατραπούν σε απέραντο χώρο αρχειοθέτησης εγγράφων, εφόσον οι προθεσμίες θέλουν την οργάνωση του υλικού σε 100 – 120 ημέρες από την κατάθεση της αγωγής» προβλέπει ο κ. Γιώργος Σταματογιάννης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Ο ίδιος διερωτάται πώς επιτυγχάνεται διά της συγκεκριμένης οδού ο σκοπός του νομοθετήματος, η επιτάχυνση δηλαδή και η μείωση του κόστους στην απονομή Δικαιοσύνης, διαβλέπει τιμωρητική διάθεση από τους θεσμούς, αλλά και θεωρεί «ανέφικτη» την εφαρμογή του νόμου.
Στη συζήτηση περί τον Κώδικα στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, οι δικηγόροι αντεπιτέθηκαν και με πολιτικούς όρους. Στην ομιλία του ο κ. Αλεξανδρής έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει τη ματιά του κ. Αλέξη Τσίπρα στο νομοθέτημα, τον Νοέμβριο του 2014 και πάντως προτού γίνει Πρωθυπουργός: όταν ακόμη μιλούσε για πλειστηριασμούς fast track, ενίσχυση των προνομίων των τραπεζών έναντι των εργαζομένων και του Δημοσίου, ουσιαστική ακύρωση της ένδικης προστασίας, αλλά και βουβές δίκες στα χαρτιά. Ο πρόεδρος της Ολομέλειας επικαλέστηκε μάλιστα έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να τονίσει ότι εγείρεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας, καθώς προκύπτει ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών από την εφαρμογή διατάξεων του νόμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ