Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας υποδέχθηκαν στο Πεντάγωνο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που έφτασε μετά το μεσημέρι εκεί συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Ταφύλλης.
Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου και ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί στα δύο βασικά πύρινα μέτωπα στη χώρα, στη Νεάπολη Λακωνίας και στην περιοχή του Καρέα. Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αλλά και όλη η στρατιωτική ηγεσία της χώρας βρισκόταν στην Ικαρία για την… «πρεμιέρα» της νέας «ΜΟΜΑ» – γνωστής πλέον ως ΔΙΔΕΡΓΩΝ.
Σε αυτή τη φάση, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπάρχει στάση αναμονής. Στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα τεθούν όσα εναέρια μέσα υπάρχουν με βάση την εξέλιξη της κατάστασης. Υπενθυμίζεται ότι τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης (Canadair, Chinook , PZL κ.ά) ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά την επιχειρησιακή ευθύνη για την κατανομή τους και τον συντονισμό έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Αθήνα υπέβαλε ή πρόκειται να υποβάλλει αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση που χρειαστεί. Στο παρελθόν η Γαλλία και η Ιταλία είχαν συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση, αλλά μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ζητηθεί συγκεκριμένη βοήθεια από αυτές τις δύο χώρες.