Δύσκολες αναμένονται οι συζητήσεις για τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Αυτό προκύπτει από την προπαρασκευαστική συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου, σύμφωνία με πληροφορίες, ο γερμανός εκπρόσωπος έθεσε μεταξύ άλλων και ζήτημα Grexit, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας γέφυρας.

Αντιστοίχως αρνητική αξιολογείται και η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου δεν εγκρίθηκε πρόσθετη ρευστότητα μέσω του ELA και επιπροσθέτως αποφασίστηκε σημαντική απομείωση των αξίας των τίτλων του ελληνικού δημοσίου που χρησιμοποιούν ως ενέχυρα οι ελληνικές Τράπεζες.

Αν και δεν ανακοινώθηκε το ακριβές ποσοστό πληροφορίες αναφέρουν ότι απομείωση κινείται στο 45%.

Ακόμη η μεγάλη απομείωση της αξίας των ενέχυρων παραπέμπει και σε κούρεμα καταθέσεων αν οι Τράπεζες κριθούν υποανακεφαλαιοποιημένες.

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί σήμερα.

Ωστόσο άλλες πληροφορίες επέμειναν αργά το βράδυ ότι μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκαναν λόγο για χρηματοδότηση – γέφυρα αν επιβεβαιωθεί η διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει ουσιαστικές προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Επιπλέον πολιτικοί κύκλοι στην Αθηνά που συνομιλούν με Ευρωπαίους προέβλεπαν ότι «οι Ευρωπαίοι θα μαλακώνουν αν ο κ. Τσιπρας δείξει εμπράκτως διάθεση συνεργασίας».

Η αντιφατικότητα των πληροφοριών και των εκτιμήσεων αποδεικνύει τη ρευστότητα που επικρατεί γύρω απο το ελληνικό πρόβλημα και επίσης φανερώνει ότι το παιγνίδι των πιέσεων της τελευταίας ώρας διατηρείται έντονο, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.