Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των επαφών Τσίπρα στις Βρυξέλλες, το πρακτορείο Bloomberg, κάνει λόγο σε δημοσίευμά του γιααποτυχία και του νέου γύρου διαβουλεύσεων σε επίπεδο κορυφής προκειμένου να βρεθεί λύσει στην αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας – εταίρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τις προτάσεις που θα ξεκλείδωναν τους πόρους που είναι απαραίτητοι για την Ελλάδα, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ προσθέτει ότι οι μήνες ανταγωνισμού και χαμένων προθεσμιών, έχουν δώσει τη θέση τους σε μια μεγαλύτερη σπουδή να αποφασιστεί η μοίρα της Ελλάδας.

Παράλληλα υπενθυμίζει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών, ενώ σημειώνει ότι η η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τέσσερις δόσεις ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Ιούνιο και ενώ το πρόγραμμα διάσωσης που έχει με την ευρωζώνη λήγει στα τέλη Ιουνίου.

Εστιάζει δε στην απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός-«Μην ανησυχείτε»- όταν ερωτήθηκε για το εάν η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στην πρώτη πληρωμή του Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Ακόμη, επικεντρώνει στην αναφορά Έλληνα αξιωματούχου πως η ζώνη του ευρώ θέλει να ολοκληρωθεί μια συμφωνία μέχρι της 14 Ιουνίου.

Οι Financial Times επικαλούμενες πηγές από τις Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στους Θεσμούς και την Αθήνα μέχρι τις 11 Ιουνίου.

Εκείνη την ημερομηνία έχει προγραμματιστεί Euro Working Group με σκοπό τον προγραμματισμό ενός Eurogroup. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τα πρωτογενή πλεονάσματα τονίζοντας ότι θα κινηθεί ανάμεσα σε όσα θέλει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και όσα προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα.

«Ο έλληνας ηγέτης συναντά τους πιστωτές της ευρωζώνης – αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, χωρίς καμία συμφωνία ακόμη» τιτλοφορείται δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

O Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να πιέσει για ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα 47 σελίδων, με θετικά αποτελέσματα, αλλά δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος.

Παρ’ όλο που η συνάντηση πήγε καλά έληξε χωρίς αποτέλεσμα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Ο Τσίπρας πήγε να υποστηρίξει την ελληνική πρόταση των 47 σελίδων, αλλά ήρθε αντιμέτωπος με ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο το οποίο συντάχθηκε μετά από την έκτακτη πενταμερή στο Βερολίνο την Δευτέρα το βράδυ.

Σε άλλο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας με τίτλο «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η διαγραφή του χρέους θα γίνει» ο βρετανός δημοσιογράφος Νιλς Πράτλει αναλύει γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφύγει μια διαγραφή του χρέους για την Ελλάδα.

Τονίζει ότι ο βασικός παράγοντας του ελληνικού προβλήματος είναι το χρέος το οποίο βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ και δεν είναι βιώσιμο, ενώ επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ελλάδα, αυτή τη φορά είναι επίσης καθοριστικές διότι θα κάνουν συγκεκριμένο το πλαίσιο για το επόμενο πακέτο διάσωσης (γύρω στα 30-50 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή, πρέπει να σώσει την Ελλάδα αναφέρει η βρετανική Telegraph. Ακόμη και αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Διαφορετικά, βάζει το σύνολο του έργου της ΟΝΕ σε κίνδυνο.

Συμφωνία για την ελληνική κρίση χρέους βλέπει το BBC, επικαλούμενο τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού και των ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την χθεσινοβραδινή συνάντηση. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέει ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες για την κρίση χρέους στην Ελλάδα ήταν «εποικοδομητικές» και πιστεύει ότι «μια συμφωνία είναι στον ορίζοντα». Ωστόσο ο έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε για μια ακόμη φορά κάποιες προτάσεις των πιστωτών.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του κ. Τσίπρα και του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πήγαν «πολύ καλά» και να επαναληφθούν σε λίγες μέρες.

Το κλίμα της «μακράς χθεσινής νύχτας» στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μεταφέρει στην πρωινή ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Le Monde με τίτλο «Η Ελλάδα και οι πιστωτές απέτυχαν να λειάνουν τις διαφορές τους».

«Καμία συμφωνία δεν βρέθηκε μετά το τέλος του χθεσινού δείπνου (…) και παρότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε προειδοποιήσει ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε πολλά, εντούτοις πολλοί ήλπιζαν ότι η συνάντηση θα ήταν καταληκτική» υπογραμμίζει ο συντάκτης.

Το δημοσίευμα μεταφέρει τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη θέση του ότι «η ελληνική πρόταση, είναι η μόνη ρεαλιστική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «ο χρόνος πιέζει», εξηγώντας τις άμεσες υποχρεώσεις αποπληρωμών στις οποίες έχει να ανταποκριθεί η Ελλάδα προς ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Στην έντυπη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Λεζ Εκό» η γνωστή συντάκτης Κατρίν Σατινιού αναφέρεται ιδιαίτερα και σχολιάζει τη «σταθερότητα» της πολιτικής γραμμής που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Μέχρι τέλους, ο Έλληνας πρωθυπουργός αγωνίσθηκε ακατάπαυστα για να προωθήσει τις απόψεις του και να προφυλάξει την Ελλάδα από ένα νέο πακέτο λιτότητας. Ούτε μια φορά τους πέντε τελευταίους μήνες δεν παρεξέκλινε από την ιδεολογική του γραμμή. (…) Η σταθερότητα του Αλέξη Τσίπρα απέδωσε. Οι Ευρωπαίοι επίσης αντιστάθηκαν, η συναίνεση, όμως, στην οποία κατέληξαν με το ΔΝΤ σηματοδοτεί ξεκάθαρες υποχωρήσεις σε σχέση με το τόσο μισητό μνημόνιο, που επέβαλε την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας από το 2010» υπογραμμίζει η συντάκτης και προσθέτει:

«Ύστερα από αγώνα μηνών στην κόψη του ξυραφιού, το τέλος της μάχης διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αυτή τη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει να υπογράψει τη συμφωνία που του προτείνουν οι πιστωτές».

Με μια συμφωνία στο χέρι, η Κ. Σατινιού αναγνωρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και ίσως και από τον ελληνικό λαό «που έχει πια μουδιάσει από τα εδώ και μήνες αρνητικά σχόλια εναντίον της Ευρώπης. Εκτός εάν αυτός ο λαός, φανεί ευγνώμονας απέναντί του, για τον τρόπο που τον υπερασπίσθηκε ενώπιον των ισχυρών εταίρων» καταλήγει η συντάκτης.

Αναφορικά με τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, η «Λεζ Εκό» υπογραμμίζει στον τίτλο της «Επιτέλους, η Ελλάδα και οι πιστωτές επιχειρούν να προσεγγίσουν τις θέσεις τους. Η Άγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ επί τω έργω για να αδράξουν μια συμφωνία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η όλη προσπάθεια «δεν φαίνεται να είναι τόσο απλή. Η πρώην τρόικα που ήταν αρκετά διχασμένη, κατόρθωσε την Τρίτη να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό».

«Η Α. Μέρκελ και Φ. Ολάντ φρόντισαν να τηλεφωνήσουν στον Α. Τσίπρα πριν από το δείπνο, για να του εξηγήσουν ότι η λίστα που του προτείνουν δεν είναι ένα τελεσίγραφο. Οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές χωρίς να ξεκινάμε από το μηδέν» υποστηρίζει ο συντάκτης, σύμφωνα με γαλλικές πηγές.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει παράλληλα ότι «το δημοσιονομικό πλεόνασμα, οι συντάξεις και οι συλλογικές συμβάσεις παραμένουν τα ακανθώδη σημεία» των διαπραγματεύσεων.

Για «έσχατες διαπραγματεύσεις» μιλάει η συντηρητική «Φιγκαρό», στην έντυπη σημερινή της έκδοση.
Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, η Φιγκαρό εξηγεί: «Μετά από 20 εβδομάδες ”διάλογου των κωφών”, ο Αλέξης Τσίπρας και οι πιστωτές, χάραξαν επιτέλους τις κόκκινες γραμμές τους: Από την ελληνική πλευρά, 46 σελίδες με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και από την πλευρά των πιστωτών μια λίστα για την οποία συμφώνησαν οι υπόλοιπες 18 πρωτεύουσες του Eurogroup η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ο συμβιβασμός ή τουλάχιστον η προσέγγιση των δύο κειμένων, ήταν το ζητούμενο της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα δύσκολα σημεία των διαπραγματεύσεων παραμένουν (…) Το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά σπρώχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση επανάστασης και μια πρόσθετη δόση λιτότητας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Από την άλλη πλευρά» τονίζει ο συντάκτης, «το μέτωπο των πιστωτών θα μπορούσε να διχασθεί, συγκεκριμένα από την πλευρά του ΔΝΤ, εάν η ΕΕ δεν πετύχει τις αλλαγές που θεωρεί απαραίτητες για την τόνωση της ελληνικής ανάπτυξης ώστε να καταστήσει το χρέος μακροπρόθεσμα βιώσιμο».

Η Φιγκαρό κάνει ιδιαίτερη αναφορά με επιμέρους αρθρογραφία στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο εσωτερικό: «Ο Τσίπρας απειλείται από τους επικριτές (της αριστεράς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ). Θα είναι δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να πετύχει στη Βουλή την επικύρωση μιας πιθανής συμφωνίας με τους πιστωτές, από το σύνολο των βουλευτών του κόμματός του» τονίζεται.

«O Τσίπρας απέρριψε σε πρώτη φάση την τελική προσφορά της ΕΕ» αναφέρει η ισπανική El Pais. «Ωραία λόγια, αλλά τίποτε άλλο» αναφέρει το δημοσίευμα ωστόσο επικαλείται τις δηλώσεις ελλήνων και ευρωπαίων αξιωματούχων ότι πλησιάζει το τέλος των βασανιστικών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο. Επισημαίνει ωστόσο ότι στις πιο ταραγμένες παρυφές της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η επιθυμία των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις.

Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικεντρώνεται και ο γερμανικός Τύπος.

«»Εποικοδομητικές» συζητήσεις στις Βρυξέλλες χωρίς αποτέλεσμα», λέει η εφημερίδα Die Welt, ένας τίτλος χαρακτηριστικός του κλίματος και του υπόλοιπου γερμανικού Τύπου.

«Οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα περικοπών δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα δεν πρόσφεραν καμία πρόοδο. Παρόλο που οι συμμετέχοντες τις χαρακτήρισαν εποικοδομητικές», σχολιάζει η Welt.

Οι προτάσεις των πιστωτών ήταν αντίθετες από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης σε πολλά σημεία, επισημαίνει η εφημερίδα, όμως υπογραμμίζει ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας.

Και εξηγεί: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφύγει την πίεση, να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο των Ελλήνων. Γίνονται διεργασίες ώστε να βρεθεί μια κοινή θέση με την οποία θα συμφωνούν οι 19 χώρες μέλη και οι τρεις θεσμοί».

Παρόλα αυτά σε δεύτερο άρθρο της η Welt υπογραμμίζει ότι «οι πιστωτές έφτασαν στις κόκκινες γραμμές τους», εξηγώντας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι θεσμοί κινήθηκαν λίγο προς την κατεύθυνση της Ελλάδας και είναι πλέον έτοιμοι να δεχθούν μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις.

Όμως οι δύο πλευρές παραμένουν μακριά η μία από την άλλη, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κύκλους. «Δεν πιστεύω ότι οι πιστωτές μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο. Φτάσαμε στις κόκκινες γραμμές μας», σχολίασε μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Η εφημερίδα Die Zeit προτάσσει τη δήλωση του Τσίπρα ότι απέρριψε το αίτημα των πιστωτών για μείωση των συντάξεων και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση «υπήρξε σύγκλιση, αλλά όχι αποφασιστική πρόοδος».

«Προφανώς οι πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να δεχθούν μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα», σχολιάζει η Zeit, εξηγώντας ότι αυτό είναι ένα δείγμα ότι οι δύο πλευρές έρχονται πιο κοντά σε μια λύση.

Ανάλογο είναι το πνεύμα και της οικονομικής Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Γιούνκερ- Τσίπρα υπήρξαν τα πρώτα σημάδια σύγκλισης.

Πάντως η εφημερίδα αναφέρεται και στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων συντηρητικών μετά τη συνάντηση, οι οποίοι επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις.

«Η βασική αρχή της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης θα παραμείνει σε ισχύ στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει για τον Τσίπρα ότι θα πρέπει να υπαναχωρήσει σε σχέση με κάποιες προεκλογικές του υποσχέσεις», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Έδωσε στους ανθρώπους πάρα πολλές ελπίδες, πάρα πολλές κενές υποσχέσεις», πρόσθεσε ο Βέμπερ. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής επανέλαβε ότι οι πιστωτές της Αθήνας αναζητούν μια συμβιβαστική λύση. Αποφασιστικής σημασίας θα είναι, εκτίμησε ο ίδιος, το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πει στους πολίτες του ότι είναι απαραίτητες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στις συντάξεις και την αγορά εργασίας.

Εξάλλου η Handelsblatt αναφέρεται και στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι δεν αναμένει να σημειωθεί γρήγορα πρόοδος στις συζητήσεις. «Ούτε σήμερα ούτε αύριο δεν α υπάρξει μια τελική λύση», εκτίμησε.

«Οι Έλληνες συνεχίζουν να τζογάρουν», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine, αν και στη συνέχεια προσθέτει: «Λίγο πιο κοντά στον στόχο, αλλά ακόμη καμία πρόοδος», επισημαίνοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση την χαρακτήρισαν «πολύ καλή» ή «εποικοδομητική».

Εξάλλου η FAZ αναφέρει και την απάντηση του Τσίπρα όταν μετά τη συνάντηση ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση του δανείου προς το ΔΝΤ που λήγει την Παρασκευή. «Μην ανησυχείτε, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσίασε τη χθεσινή συνάντηση ως επιτυχημένη, σχολιάζει το περιοδικό Spiegel. «Ήταν μια καλή συνάντηση», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν «σε μερικές ημέρες».