Απώλειες άνω των 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο εκτιμούν οι πωλητές των νόμιμων λαϊκών αγορών ότι έχει το Δημόσιο από φοροδιαφυγή στις υπαίθριες αγορές βιολογικών τροφίμων.
Με «non paper» επαγγελματίες παραγωγοί τέτοιων προϊόντων οι οποίοι συμμετέχουν στην επιχειρηματική πρωτοβουλία Farmers Republic που δημιουργήθηκε στην Αττική στα πρότυπα των farmers markets, που κερδίζουν έδαφος διεθνώς, όπως η Borought Market στο Λονδίνο, επισημαίνουν ότι είναι «επείγουσα η ανάγκη ένταξης των βιολογικών αγροτών στις νόμιμες λαϊκές αγορές».
Στο ίδιο κείμενο σημειώνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
  • Οι υφιστάμενες υπαίθριες «αυτοδιαχειριζόμενες βιολογικές αγορές» είναι χωρίς άδεια, πλήρως παράνομες:
  • Οι συμμετέχοντες –οι οποίοι συχνά δεν είναι παραγωγοί αλλά έμποροι –δεν κόβουν αποδείξεις και δεν πληρώνουν κανένα αντίτιμο για την ενοικίαση πάγκων στον δήμο ή στην περιφέρεια (όπως γίνεται για τις συμβατικές νόμιμες λαϊκές αγορές).
  • Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για την ποιότητα των πωλούμενων προϊόντων.
  • Στην εποχή της οικονομικής κρίσης όπου αναζητούνται έσοδα και πασχίζουμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το κράτος, μη θεσπίζοντας νόμιμες βιολογικές αγορές, περιθάλπει φοροδιαφυγή ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ θέτει σε κίνδυνο την προστασία των καταναλωτών.


Λειτουργούν «πειρατικά»

Οπως καταγγέλλουν οι νόμιμοι παραγωγοί, «όλες οι υφιστάμενες υπαίθριες “αυτοδιαχειριζόμενες βιολογικές αγορές” είναι πλήρως παράνομες. Λειτουργούν “πειρατικά” με πολλές αρνητικές οικονομικές και ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες».
Απευθυνόμενοι στον καταναλωτή σημειώνουν:
«Εάν έχετε ψωνίσει από κάποια υπαίθρια “βιολογική αγορά”, θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν λάβατε κάποια απόδειξη για τις αγορές σας.
Ισως δεν είναι ευρέως γνωστό ότι όσοι πωλούν προϊόντα στις υφιστάμενες de facto καθιερωμένες “βιολογικές αγορές” δεν έχουν οποιαδήποτε άδεια, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τους πάγκους που στήνουν σε δημόσιους χώρους και γενικώς πωλούν προϊόντα χωρίς να φορολογούνται και χωρίς να καταβάλλουν οποιαδήποτε εισφορά στο κράτος.
Επίσης, κανένας δεν πιστοποιεί ότι πρόκειται πραγματικά για αγορές παραγωγών, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι όσοι πωλούν είναι οι ίδιοι παραγωγοί.
Οι παράνομες αυτές αυτοαποκαλούμενες αυτοσχέδιες “βιολογικές αγορές” συντηρούν επίσης συγκεκριμένο καρτέλ και θέτουν τεχνητά εμπόδια εισόδου στην αγορά σε νέους παραγωγούς.


Χωρίς έλεγχο ποιότητας

Επίσης, εφόσον οι αγορές δεν διέπονται από κανέναν κανονισμό, δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος από κάποιον επίσημο φορέα ή ελεγκτικό μηχανισμό ασφάλειας, ποιότητας, πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας των πωλουμένων προϊόντων. Οπουδήποτε στην ΕΕ λειτουργούν σύγχρονες “αγορές αγροτών” (farmers markets) βιολογικών προϊόντων, εφαρμόζεται ηλεκτρονικός έλεγχος προέλευσης και διακίνησης των προϊόντων.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η συνήθης παγκόσμια πρακτική πλέον των 70 ετών επιβάλλουν να λειτουργούν ασφαλείς και νόμιμες “αγορές αγροτών”.
Βάσει των παραπάνω, η “ενσωμάτωση” των αγορών βιολογικών προϊόντων στις υπάρχουσες νόμιμες λαϊκές αγορές είναι επείγουσα για την προστασία του καταναλωτή και τον περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού».

HeliosPlus