Την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει σήμερα για το θέμα, αναμένει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να προχωρήσει τις διαδικασίες διάθεσης ποσοστού της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank.

Η πώληση του 26,9% των μετοχών της τράπεζας, που περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο από την Κομισιόν πλάνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού ομίλου, θα γίνει συνδυαστικά, με αύξηση κεφαλαίου και με διάθεση ιδίων μετοχών.

Εφόσον δοθεί η έγκριση από το ΤΧΣ, η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα.

Σημειώνεται πως η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευτεί για την πώληση του 40% της θυγατρικής της έως και το τέλος του 2015, στο πλαίσιο των σχεδίου της για περαιτέρω ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της. Σε δεύτερο χρόνο πρόκειται να διατεθεί το υπόλοιπο 13,1%.

Στόχος του απερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Αλέξανδρου Τουρκολιά αποτελούσε η διάθεση όσο το δυνατόν μικρότερου ποσοστού της Finansbank, υπό την προϋπόθεση ότι τα μεγέθη του ομίλου θα κινούνταν καλύτερα σε σχέση με όσα προβλέπονται στο επιχειρησιακό του πλάνο.

Ωστόσο, το κλίμα πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, αλλά και η καθυστέρηση που υπάρχει στην αλλαγή διοίκησης στην τράπεζα, ενδεχομένως να ανατρέψει την ταχύτερη έως σήμερα εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο κινείται ταχύτερα του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγές από τον όμιλο χαρακτηρίζουν επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών, καθώς πολλά ζητήματα καθημερινής λειτουργίας και στρατηγικής μένουν πίσω.

«Η τράπεζα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενεργή διοίκηση. Πρέπει το συντομότερο να τοποθετηθεί ο νέος CEO ώστε να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία του ομίλου» αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η υποψηφιότητα του Γιώργου Μιχελή, που προκρίθηκε από την κυβέρνηση, «κόπηκε» από την ΕΚΤ, καθώς το τραπεζικό στέλεχος δεν κρίθηκε κατάλληλο για να αναλάβει μία τόσο υψηλή θέση. Πρόεδρος της τράπεζας αναμένεται να τοποθετηθεί η Λούκα Κατσέλη. ​