Για την Ελλάδα αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup ξεκαθαρίζουν Μέρκελ και Γιούνκερ, μετά από συνάντησή τους υποβαθμίζοντας -αν όχι κλείνοντας- τη συζήτηση για τρίτο πακέτο βοήθειας, που έφερε στο προσκήνιο δήλωση του Ντε Γκίντος, ο οποίος μάλιστα επιμένει. «Αυτές οι εικασίες είναι καλύτερα να αποφεύγονται» τονίζει μάλιστα ο Γιούνκερ.

Ο μοναδικός δρόμος είναι η τήρηση της συμφωνίας υπερθεματίζουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, ενώ το Euroworking Group, προετοιμάζοντας το Eurogroup της Δευτέρας βάζει στο μικροσκόπιο τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να επισπεύσουν εκταμίευση -έστω τμήματος- των 7,2 δισ. ευρώ.

Προέχει η εφαρμογή της συμφωνίας

Στην τήρηση της συμφωνίας με το Eurogroup και την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα εστίασε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε σχετική ερώτηση για νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη συνάντησή τους στην έδρα της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα κατά πόσο η Γερμανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η Άγγελα Μέρκελ δεν θέλησε να απαντήσει και είπε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένο. Πρέπει να υλοποιηθούν οι συμφωνίες και αυτό θα κριθεί από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτό θέλω να εστιάσω», απάντησε η καγκελάριος Μέρκελ.

Η καγκελάριος επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά ως την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Υπενθύμισε, πάντως, ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή υπερψήφισε την παράταση του ελληνικού προγράμματος με μεγάλη πλειοψηφία.

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι, επί του παρόντος, οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πρόωρη. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup.

Ο Γιούνκερ επισήμανε επίσης ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και υπενθύμισε ότι η λήψη των όποιων κοινωνικών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου με τον πρόεδρο της Κομισιόν συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP και το ψηφιακό θεματολόγιο της ΕΕ, παρουσία του αρμόδιου Γερμανού Επιτρόπου, Γκίντερ Έτινγκερ.

Η Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες της με τον πρόεδρο της Επιτροπής και εξέφρασε την εκτίμησή της για την ταχύτητα με την οποία η Επιτροπή Γιούνκερ έθεσε τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κάλεσε ακόμη τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την προσπάθεια της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP) η Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί την ολοκλήρωσή της ως το τέλος του 2015 και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιτύχει, εφόσον λάβει κατάλληλη υποστήριξη από τα κράτη-μέλη.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία, η Άγγελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι η Γαλλία βρίσκεται «στο σωστό δρόμο».

Σημείωσε δε ότι η Γερμανία στηρίζει τη Γαλλία στο δρόμο την οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως είπε, κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της ποια μέτρα θα λάβει.

Επιμένει ο ισπανός υπουργός Οικονομίας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας που το ύψος του θα καθοριστεί τη Δευτέρα Σόιμπλε: Εκτός ατζέντας του Eurogroup η σχετική συζήτηση

Αμεσα απάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους νέους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί από τις συζητήσεις που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

«Συζήτηση για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι εκτός ατζέντας του Eurogroup της Δευτέρας» ξεκαθάρισε το απόγευμα της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες δηλώσεις του Ντε Γκίντος την περασμένη Δευτέρα είχαν διαψευσθεί τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, όσο και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την Τετάρτη, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας επανήλθε και, μάλιστα, επανέλαβε την εκτίμηση ότι το τρίτο πρόγραμμα θα κυμαίνεται από τα 30 δισ. ευρώ ως τα 50 δισ. ευρώ.

Οι νέες δηλώσεις τουΛουίς Ντε Γκιντός

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος υποστήριξε εκ νέου την Τετάρτη ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού ως τον Ιούνιο, όταν η παράταση της δανειακής της σύμβασης εκπνέει, και άρα είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Ο Ντε Γκίντος – οι δηλώσεις του οποίου περί τρίτου προγράμματος στήριξης για την Αθήνα μόλις πριν από δύο ημέρες διαψεύσθηκαν από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – επέμεινε ότι κάποια μορφή προγράμματος μοιάζει όλο και πιο πιθανό να υπάρξει.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας επανέλαβε εξάλλου την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα αυτό θα κυμαίνεται από τα 30 δισ. ευρώ ως τα 50 δισ. ευρώ, ένα ποσό που είχε αναφέρει και στις προηγούμενες δηλώσεις του.

«Εάν η Ελλάδα δεν ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές μέχρι τον Ιούνιο (…) θα χρειαστεί να καταλήξουμε σε κάποιο άλλο είδος συμφωνίας με την Ελλάδα, είτε το αποκαλέσετε σύμφωνο, είτε συμφωνία, ή πρόγραμμα»
είπε ο Ντε Γκίντος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βαρκελώνη και πρόσθεσε ότι του φαίνεται απίθανο η Αθήνα να καταφέρει να εξασφαλίσει μόνη της την αναχρηματοδότησή της σύντομα.

«Δώσαμε στους εαυτούς μας τέσσερις μήνες προκειμένου να δούμε ποια είναι η αληθινή κατάσταση, να δούμε πώς η Ελλάδα τηρεί τους όρους και να προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε τι θα ακολουθήσει (…), που βασικά είναι μια τρίτη συμφωνία διάσωσης» πρόσθεσε ο Ντε Γκίντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τη Δευτέρα ότι η Αθήνα χρειάζεται μια νέα δανειακή σύμβαση με τους διεθνείς πιστωτές, ενώ η εκπρόσωπος του Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό.

Ο Ντε Γκίντος είπε την Τετάρτη ότι το μέγεθος του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τις ανάγκες της Αθήνας για ρευστότητα και τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει για την αποπληρωμή των φετινών δανειακών υποχρεώσεων της Αθήνας στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την ερχόμενη Δευτέρα.