«Εφυγε στις αρχές του 2014 για την πόλη Χομς προσκεκλημένος από τη μητέρα του, η οποία είχε αφήσει το πολυτελές σπίτι της οικογένειας στην παραλιακή λεωφόρο στη Βούλα και είχε πάει στη Συρία υποστηρίζοντας τους ενόπλους. Μας είπε ότι ήθελε να παντρευτεί μια κοπέλα που ζει εκεί. Ξέρουμε όμως ότι συμμετείχε στον πόλεμο. Πριν από μερικούς μήνες μάθαμε ότι τραυματίστηκε. Οι συγγενείς του λένε ότι χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα. Το παιδί αυτό είχε σπουδάσει σε ελληνικό κολέγιο, δούλευε στην εταιρεία του πατέρα του στην Αθήνα και στην Καβάλα και δεν ξέρουμε τι ακριβώς κάνει στη Μέση Ανατολή».
Αυτά ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης στενός συγγενής του 28χρονου έλληνα τζιχαντιστή που συμμετέχει στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. «Το Βήμα» παρουσιάζει τον άγνωστο φάκελο για τη ζωή του συριακής καταγωγής Αμπντούλ Α., η δράση του οποίου στον πόλεμο και η αναφερόμενη σχέση του με τον ISIS έχουν κινητοποιήσει την ΕΥΠ αλλά και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ύστερα από σχετική ενημέρωσή τους από τη CIA και άλλες ξένες υπηρεσίες. Πρόκειται για την πιο σημαντική υπόθεση σε σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία που απασχολεί τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να γνωρίζουν ποια είναι η δράση του έλληνα ενόπλου και τι θα μπορούσε να συμβεί αν κάποτε επιστρέψει στη χώρα μας.
Χρυσές δουλειές με εμπόριο μαρμάρων
Ο 28χρονος είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά –δύο αγόρια, δύο κορίτσια –μιας οικογένειας Σύρων που είχαν έλθει στη χώρα μας στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και είχαν ασχοληθεί με τις εξαγωγές ελληνικών μαρμάρων στη Μέση Ανατολή. Μάρμαρα από τον Βώλακα της Δράμας, τη Θάσο, την Καβάλα αλλά και από τη Σικελία εξάγονταν στη Συρία, στην Ιορδανία και σε άλλες αραβικές χώρες όπου υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Οι επιχειρήσεις αυτές φέρεται να είχαν ενισχυθεί και από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) και ο επιχειρηματίας έκανε στη χώρα μας «χρυσές δουλειές». Η οικογένεια διατηρούσε γραφείο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στη Μακεδονία. Ο 28χρονος διέμενε με την οικογένειά του σε πολυτελές διαμέρισμα πολυκατοικίας στη λεωφόρο Κ. Καραμανλή στη Βούλα αλλά και σε άλλο διαμέρισμα στη λεωφόρο Βασιλέως Παύλου στην ίδια περιοχή.
Μέλη της ίδιας οικογένειας Σύρων με ελληνικές πλέον ρίζες είχαν έλθει στη χώρα μας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και προτού ασχοληθούν και αυτοί με το εμπόριο μαρμάρων, είχαν αντικείμενο την πρακτόρευση φορτηγών πλοίων. Το εντυπωσιακό είναι ότι η ίδια οικογένεια ελληνοποιημένων Αράβων από όπου προέρχεται και ο αναζητούμενος 28χρονος ένοπλος είχε –όπως λένε οι ίδιοι –επαφές και προσωπικές σχέσεις με επιχειρηματίες, πολιτικούς αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
Στενός συγγενής αυτής της οικογένειας, με την ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα, είχε μάλιστα προσελκύσει το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας λίγο μετά την πολλαπλή επίθεση της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Οπως ανέφερε ο ίδιος, «με έψαχνε τότε η ΕΛ.ΑΣ. και με ανέκρινε για σχέση μου με την ισλαμιστική οργάνωση, χωρίς όμως να αντιληφθώ ποτέ το γιατί. Η παρακολούθησή μου και το ενδιαφέρον των ελλήνων αστυνομικών για το πρόσωπό μου σταμάτησαν ξαφνικά. Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα και δεν έχουμε καμία σχέση με τους φανατικούς».
Ρήξη με την οικογένεια
Σύμφωνα με αναφορές συγγενών του, ο 28χρονος Ελληνας που φαίνεται να πολεμά στη Μέση Ανατολή «σπούδασε οικονομικά και εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του –εμπόριο μαρμάρων -, όπως συνέβαινε και με τα άλλα αδέλφια του, ένα από τα οποία ζει τώρα στη Βρετανία». Σύμφωνα ωστόσο με άλλες αναφορές, «τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προσωπικά και ψυχολογικά προβλήματα που τον είχαν οδηγήσει, αρκετές φορές, σε ρήξη με μέλη της οικογένειάς του».
Τα τελευταία χρόνια οι γονείς του 28χρονου ενόπλου εμφανίζονταν ως «πολέμιοι της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ». Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει η ΕΥΠ αλλά και η ΕΛ.ΑΣ., η μητέρα του προχωρούσε και σε σχετική αρθρογραφία σε ελληνικά έντυπα. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ένας έλληνας γνωστός της οικογένειας, «έκαναν συνέχεια καμπάνια κατά του σύρου προέδρου και είχαν βρει πολλούς έλληνες υποστηρικτές. Θυμάμαι μάλιστα ότι το 2012, όταν ακόμη βεβαίως κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα οι καταγγελλόμενες αγριότητες του Ασαντ κατά των αντικαθεστωτικών και δεν είχε ανακύψει το θέμα των τζιχαντιστών, είχαν κάνει ανοικτή συγκέντρωση και έρανο για την ενίσχυση των σύρων ανταρτών στο σπίτι τους στη Βούλα. Με μεγάλη απόκριση και επιτυχία…».
Γιατί έφυγε
Αντί για γυναίκα πήρε τα όπλα
Τον τελευταίο χρόνο η μητέρα του 28χρονου έφυγε για την πόλη Χομς όπου είναι και οι οικογενειακές ρίζες της. Η αναχώρησή της –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. –οφείλεται μεν σε ένα πρόβλημα που είχε με συγγενείς της στην Ελλάδα αλλά και από τη διάθεσή της να υποστηρίξει τους μουσουλμάνους πολέμιους του καθεστώτος Ασαντ. Σύμφωνα με ενημέρωση των ελληνικών υπηρεσιών, η μητέρα του 28χρονου προχώρησε μέσω του Facebook σε «πύρινους λόγους» και «κηρύγματα μίσους» εναντίον του Ασαντ αλλά και υπέρ των ισλαμιστών μαχητών. Παράλληλα φαίνεται να ζήτησε από τον 28χρονο να πάει στη Συρία, όπου εμφανίστηκε να εντάχθηκε στις τάξεις των ενόπλων.
Γιατί έφυγε
Αντί για γυναίκα πήρε τα όπλα
Τον τελευταίο χρόνο η μητέρα του 28χρονου έφυγε για την πόλη Χομς όπου είναι και οι οικογενειακές ρίζες της. Η αναχώρησή της –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. –οφείλεται μεν σε ένα πρόβλημα που είχε με συγγενείς της στην Ελλάδα αλλά και από τη διάθεσή της να υποστηρίξει τους μουσουλμάνους πολέμιους του καθεστώτος Ασαντ. Σύμφωνα με ενημέρωση των ελληνικών υπηρεσιών, η μητέρα του 28χρονου προχώρησε μέσω του Facebook σε «πύρινους λόγους» και «κηρύγματα μίσους» εναντίον του Ασαντ αλλά και υπέρ των ισλαμιστών μαχητών. Παράλληλα φαίνεται να ζήτησε από τον 28χρονο να πάει στη Συρία, όπου εμφανίστηκε να εντάχθηκε στις τάξεις των ενόπλων.
Οι συγγενείς μιλούν στην Ελλάδα για «την πρόθεση του 28χρονου να παντρευτεί μια κοπέλα από τη Συρία και να μεταβεί στην Τουρκία για να ζήσει εκεί μια ήσυχη οικογενειακή ζωή». Παράλληλα χαρακτηρίζουν τον τραυματισμό του «συμπτωματικό». Ομως η ενημέρωση που έχουν οι ελληνικές υπηρεσίες είναι ότι είχε ενεργό συμμετοχή στις εχθροπραξίες και ήταν δραστήριος μαχητής.
Ο πατέρας του 28χρονου φέρεται να μην είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για τη μετάβαση του νεαρού στη Συρία και τη συμμετοχή του στον «ιερό πόλεμο». Συγγενείς του υποστήριξαν ότι τις τελευταίες ημέρες είχε μεταβεί και εκείνος στη σπαρασσόμενη χώρα της Μέσης Ανατολής προκειμένου να τον «πείσει να γυρίσει πίσω». Αυτή η ενέργειά του ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Με την υπόθεση του νεαρού έλληνα ενόπλου ασχολείται και το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το ζήτημα αφαίρεσης ή μη της ιθαγένειάς του λόγω της καταγγελλόμενης συμμετοχής του στις τάξεις του ISIS.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



