Guardian: «Να σεβαστούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ»

Με τίτλο «Μια νέα συμφωνία για μια νέα εποχή», το κύριο ανυπόγραφο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian γράφει ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απόρριψη του πιο σκληρού καθεστώτος λιτότητας στην ευρωζώνη, και πρέπει να γίνει σεβαστή».

Με τίτλο «Μια νέα συμφωνία για μια νέα εποχή», το κύριο ανυπόγραφο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian γράφει ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απόρριψη του πιο σκληρού καθεστώτος λιτότητας στην ευρωζώνη, και πρέπει να γίνει σεβαστή».
«Οι εκλογές αυτές κατέστρεψαν με μιάς τις μετα-υφεσιακές πολιτικές νόρμες και τις παραδοχές στην Ελλάδα, συγκλονίζοντας και εκείνες που βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επί έξι χρόνια, οι Ελληνες διαμαρτύρονταν κατά της σκληρής λιτότητας της ευρωζώνης, αλλά η τελική, αν και αγανακτισμένη, προθυμία του κράτους να ανεχθεί τις προκύπτουσες δυσκολίες ήταν πηγή σταθερότητας. Αλλά στις εκλογές της Κυριακής, η ελληνική υπομονή εξαντλήθηκε, ιδίως μεταξύ των μεσαίων τάξεων, που εξέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που υπόσχεται να βάλει τέλος στη λιτότητα. Κατά συνέπεια, το παρελθόν δεν είναι πλέον οδηγός για το μέλλον, τουλάχιστον όχι στην Αθήνα, και ίσως ούτε αλλού στην Ευρώπη», γράφει το άρθρο.

«Η μία βεβαιότητα είναι ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί μια ιστορική άρνηση των Ελλήνων να συνεχίσουν την λιτότητα στην οποία απρόθυμα συναίνεσαν σε αντάλλαγμα για τις διασώσεις των 240 δισ. ευρώ του 2010 και του 2012.

Ο πιθανός νέος πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει κερδίσει μια εντολή να απαιτήσει σημαντικές αλλαγές. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει στους Ελληνες ότι μπορεί να ανακόψει τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την αύξηση των φόρων. Προς το παρόν, η δημοκρατική ετυμηγορία στην Ελλάδα καθορίζει τα πάντα. Το ερώτημα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, είναι τί θα ακολουθήσει. Κανείς όμως δεν ξέρει ακόμα την απάντηση σε αυτό», συνεχίζει ο Guardian.

«Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας εκπληκτικός εκλογικός θρίαμβος. Στην μεταπολεμική Ευρώπη είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για μια πραγματικά νέα εκλογική δύναμη να φτάνει από το πουθενά στην κυβέρνηση μέσα στα λίγα χρόνια που το κατόρθωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά το γεγονός αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ ιδιαίτερη. Κάθε χώρα στη Δυτική Ευρώπη έχει μια άκρα αριστερά. Από καιρού σε καιρό αυτά τα κόμματα γνωρίζουν κάποια εκλογική άνοδο. Αλλά η σοβαρότητα της δημοσιονομικής κρίσης κάνει την Ελλάδα μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση. Οπως είναι και η πολιτική ιστορία της, που διαμορφώθηκε διαδοχικά από την γερμανική κατοχή, τον εμφύλιο πόλεμο, το στρατιωτικό καθεστώς και την διαφθορά των σύγχρονων κυβερνήσεων της Δεξιάς και της Αριστεράς.

Το κυρίαρχο ζήτημα τώρα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της μπορούν να βρουν αρκετά κοινά συμφέροντα για να έρθουν σε συμφωνία. Αυτό επιθυμούν οι Ελληνες, τα τρία τέταρτα των οποίων θέλουν να μείνουν μέρος της ΕΕ.

Η ελάφρυνση του χρέους μαζί με τη δέσμευση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η αποτελεσματική είσπραξη των φόρων (πολλοί Ελληνες δεν πλήρωσαν τους φόρους τους τον περασμένο μήνα εν αναμονή της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ) είναι το κλειδί. Αυτό είναι σίγουρα το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το αν θα γίνει δυνατόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να προσποιείται ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιτύχει μόνο με τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας που προκάλεσε τον ελληνικό πολιτικό σεισμό. Αυτό δεν θα είναι εύκολο για την Ανγκελα Μέρκελ.

Αλλά, εκτός αν και μέχρις ότου ενισχυθεί η ζήτηση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη γενικότερα, οι πολιτικές δομές της Ευρώπης θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιες στιγμές, ίσως και χειρότερες. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, αλλά το σύνολο της ευρωζώνης. Ηρθε η ώρα να ακούσει ο Βορράς το μήνυμα από τον Νότο», καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk