Πρόσθετη ρευστότητα ζητούν προληπτικά από τον ELA δύο τράπεζες

Δύο εγχώριες τράπεζες έχουν ζητήσει να κάνουν χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), είπε την Παρασκευή στο Reuters αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας καθώς οι συνθήκες ρευστότητας περιορίζονται ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Αίτημα για τη χρησιμοποίηση του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν υποβάλλει σύμφωνα με πληροφορίες δύο ελληνικές τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών ομίλων να υποβάλλουν αίτημα για ενεργοποίηση της σχετικής βοήθειας, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που χρειαστεί η χρήση του μηχανισμού.

Με βάση τους ίδιους κύκλους, το πιο πιθανό είναι τελικώς όλες οι τράπεζες να οδηγηθούν στον ELA τις επόμενες εβδομάδες, καθώς πιέζεται η ρευστότητά τους από διάφορους παράγοντες.

Δύο όμιλοι έχουν ζητήσει τη χρηματοδότησή τους με 5 δισ. ευρώ, αίτημα που έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και θα συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν πάντως ότι ο δανεισμός από το μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος θα κινηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα και δηλώνουν καθησυχαστικοί σε σχέση με τις αντοχές του συστήματος. Άλλωστε προσθέτουν, το 2012 έχει φτάσει στα 120 δισ. ευρώ χωρίς να «ανοίξει μύτη», σημειώνοντας πως τα αναγκαία ποσά σήμερα είναι πολύ μικρότερα.

Οι τραπεζικές διοικήσεις θέλουν να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους την περίοδο μετά τις εκλογές καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει ανάγκη να γίνει χρήση πριν από αυτές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk