Κερέ: Δεν τίθεται θέμα Grexit, θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση

Στη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προχώρησε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Times.

Στη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προχώρησε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Times.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η θέση της ΕΚΤ σε σχέση με τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διεκδικεί αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του βάρους του χρέους και μια σειρά από πράγματα, που οδηγούν σε ψίθυρους από το Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ, εάν δεν συνεργασθεί ο Κερέ κράτησε διπλωματική στάση.

«Οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ είναι μη λογική και μη ρεαλιστική. Υπήρξε μια πολύ ισχυρή δέσμευση από τους Ευρωπαίους ηγέτες να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ, τον Ιούνιο του 2012 και αυτό από τότε επιβεβαιώθηκε. Έτσι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για έξοδο και κανείς στην Ευρώπη δεν εργάζεται για μια έξοδο. Έτσι, αυτό δεν αποτελεί πραγματικά αντικείμενο συζήτησης», είπε το στέλεχος της ΕΚΤ.

Ο Κερέ ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν είναι ένα πολιτικό όργανο και όσον αφορά στις ελληνικές εκλογές έγκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει. «Θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση», είπε ξεκαθαρίζοντας πως «σίγουρα μια διαφορετική κυβέρνηση θα έχει διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς πρέπει να μοιάζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι θέμα δημοκρατίας και δεν θέλω να διατυπώσω κάποια κρίση».

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΚΤ. «Έχουμε έναν κανόνα ότι κάθε κρατικό ενέχυρο μπορεί να γίνει αποδεκτό εάν υπάρχει αρκετά καλή πιστοληπτική αξιολόγηση και αν δεν ισχύει αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί πολιτική της ΕΚΤ από το 2010», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, προσέθεσε πως το χαρτοφυλάκιο του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων (SMP), εν προκειμένω των ελληνικών ομολόγων, που αγοράζονται από την ΕΚΤ δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί, διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με τη χορήγηση νομισματικής χρηματοδότησης και θα ήταν αντίθετο προς το άρθρο 123 της Συνθήκης της ΕΕ.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει τον Φεβρουάριο είπε πως έγκειται στην Ελλάδα, στο Eurogroup και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συζητήσουν το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος.

Τέλος, ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως η αβεβαιότητα γύρω από τις ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση «πρόκειται για δύο διαφορετικές συζητήσεις», είπε ο Κερέ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk