Λαγκάρντ: «Υπό πίεση η παγκόσμια οικονομία παρά τις τονωτικές ενέσεις»

Στην προειδοποίηση ότι παρά το φθηνότερο πετρέλαιο και την συνεχιζόμενη ανάπτυξη των ΗΠΑ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και κινείται με «κόντρα άνεμο» προχώρησε σήμερα από την Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην προειδοποίηση ότι παρά το φθηνότερο πετρέλαιο και την συνεχιζόμενη ανάπτυξη των ΗΠΑ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και κινείται με «κόντρα άνεμο» προχώρησε σήμερα από την Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ομιλία της για την παγκόσμια οικονομία η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι μια ευπρόσδεκτη τονωτική ένεση για την παγκόσμια οικονομία, καθώς το φθηνότερο πετρέλαιο αυξάνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και την ιδιωτική ζήτηση σε χώρες εισαγωγείς πετρελαίου. «Ανάλογα με το πόσο καιρό οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, αυτό θα μπορούσε να παρέχει μία θετική συμβολή στην παγκόσμια ανάπτυξη για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Σχετικά με την οικονομία των ΗΠΑ υποστήριξε πως απέδωσε καλά το 2014 και θα ενισχυθεί περαιτέρω το τρέχον έτος, κάτι που απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών. «Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που είναι πιθανό να αντιστρέψει την αρνητική τάση το 2015, ενώ άλλες οικονομίες υστερούν κυρίως λόγω έλλειψης επενδύσεων», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως πολλές χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την πίεση της κληρονομίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και εδικά χώρες με υψηλό χρέος και υψηλή ανεργία. «Πάρα πολλές εταιρείες και νοικοκυριά κάνουν περικοπές στις επενδύσεις και στην κατανάλωση σήμερα, επειδή τους ανησυχεί η χαμηλή ανάπτυξη στο μέλλον», τόνισε.

Η ίδια συμπλήρωσε πως η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή, πολύ εύθραυστη, και πάρα πολύ μονόπλευρη και επιπλέον, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την ανάκαμψη.

Σε αυτούς συμπεριέλαβε την ασύγχρονη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες, τους γεωπολιτικούς κινδύνους, π.χ. στην Ουκρανία, την αυξημένη διεθνή υποστήριξη για να συμπληρώσει τη τις νομισματικές πιέσεις σε Νιγηρία, Ρωσία και Βενεζουέλα, αλλά και τον κίνδυνο η ευρωζώνη και η Ιαπωνία να παραμείνουν κολλημένες σε έναν περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού για μια παρατεταμένη περίοδο.

«Αυτό το υποτονικό περιβάλλον θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για πολλές χώρες της Ευρωζώνης να μειώσουν την ανεργία και το υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, και έτσι θα αυξήσει τον κίνδυνο της ύφεσης και αποπληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια πάντως ανέφερε πως το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ ύψους 315 δισ. ευρώ είναι μια θετική εξέλιξη στη προσπάθεια για ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk