Τέρνα Ενεργειακή: Επένδυση €150 εκατ. για αιολικό πάρκο

Στην τελική ευθεία υλοποίησης εισέρχεται η επένδυση της Τέρνα Ενεργειακή για την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας ισχύος 73,2 ΜW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, με στόχο την έναρξη παραγωγής ενέργειας έως το τέλος του 2015.

Στην τελική ευθεία υλοποίησης εισέρχεται η επένδυση της Τέρνα Ενεργειακή για την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας ισχύος 73,2 ΜW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, με στόχο την έναρξη παραγωγής ενέργειας έως το τέλος του 2015.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική επένδυση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, με πολλαπλά ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη. Ενδεικτικά σημειώνεται πως η ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα αντιστοιχεί στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών περισσοτέρων από 40.000 νοικοκυριά ετησίως, ενώ θα συνεισφέρει στην εξοικονόμηση άνω των 60.000 τόνων πετρελαίου και την αποφυγή άνω των 180.000 τόνων εκπεμπόμενων ρύπων ετησίως.

Το αιολικό πάρκο που αναπτύσσει η Τέρνα Ενεργειακή στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που υλοποιείται στην Ελλάδα και την πλέον πρωτοποριακή, καθώς περιλαμβάνει υποβρύχια διασύνδεση της νησίδας με το ηπειρωτικό σύστημα. Επί της ουσίας πρόκειται για τον πρώτο on shore αιολικό σταθμό με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με αυτά ενός off shore (υπεράκτιου) αιολικού πάρκου, που εκμεταλλεύεται σε τόσο μεγάλη κλίμακα το υψηλό αιολικό δυναμικό του Αιγαίου Πελάγους.

Η νησίδα του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο νότια από το ακρωτήριο Σούνιο. Το αιολικό πάρκο που αναπτύσσεται στη νησίδα, θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Η διασύνδεση με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα θα πραγματοποιηθεί μέσω νέου υποσταθμού (Υ/Σ) ανύψωσης 20/150kV, που θα κατασκευαστεί επάνω στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου και πλησίον των ανεμογεννητριών. Με το πέρας της κατασκευής του Υ/Σ, το αιολικό πάρκο θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα μέσω υποβρυχίου καλωδίου το οποίο θα καταλήγει στον Υ/Σ “Μικρό Λαύριο”.

Στην σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου της Τέρνα Ενεργειακή ανέρχεται σε 640 MW. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 386 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 86 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, η Τέρνα Ενεργειακή διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 226 MW, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 882 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική.

Στόχος της εταιρείας είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk