Βερολίνο: Οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα στις συμφωνίες με την Αθήνα

«Οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα στις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, και κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς για την πιθανότητα αλλαγής πολιτικής σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα στις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, και κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτηθείς για την πιθανότητα αλλαγής πολιτικής σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρνήθηκε, δε, να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την επίδραση που θα είχε στον γερμανικό προϋπολογισμό ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διότι, όπως είπε, «τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται».

Για το κατοχικό δάνειο

Σχόλια με αφρομή δημοσίευμα του «Βήματος», το όποιο έφερε στο φως την απόρρητη έκθεση της Επιτροπής Καρακούση για το ποσό που οφέιλει η Γερμανία στην Ελλάδα από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, έκανε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Ο κ. Γιέγκερ απέρριψε το ενδεχόμενο αποζημιώσεων για τις θηριωδίες των ναζί χωρίς ωστόσο να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο αναγκαστικό δάνειο το οποίο υπολογίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε 11 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχει βάση για τέτοια αιτήματα» σημείωσε ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, το αίτημα για αποζημιώσεις έχει χάσει την εγκυρότητά του».

Σχολιάζοντας την εκλογική αναμέτρηση της άλλης Κυριακής ο κ. Γιέγκερ ανέφερε ότι «οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα στις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, και κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης».

Στο ρεπορτάζ του «Βήματος» τονίζεται ότι μετά από τρεις μήνες εργασίας η Επιτροπή που είχε συστήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με επικεφαλής τον τέως γενικό διευθυντή Θησαυροφυλακίου Παναγιώτη Καρακούση παρέδωσε την έκθεση των 160 σελίδων στην οποία τεκμηριώνονται νομικά οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα από το αναγκαστικό δάνειο της Κατοχής.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολούθησε η επιτροπή και τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, οι οποίοι κατά τον κ. Καρακούση «δεν επιδέχονται αμφισβήτηση», η οφειλή της Γερμανίας από το αναγκαστικό δάνειο προσεγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk