Το νέο τοπίο μετά την κατάρρευση των εμπορευμάτων

Η ανοδική τάση στα εμπορεύματα στις αρχές του 2014 αντιστράφηκε απότομα στο β’ εξάμηνο με αποτέλεσμα οι τιμές

Η ανοδική τάση στα εμπορεύματα στις αρχές του 2014 αντιστράφηκε απότομα στο β’ εξάμηνο με αποτέλεσμα οι τιμές, από το σιδηρομετάλλευμα μέχρι το πετρέλαιο και τον χρυσό, να σημειώνουν νέα χαμηλά, με τον δείκτη των 22 βασικών εμπορευμάτων του Bloomberg (Bloomberg Commodity Index) να έχει υποχωρήσει πλέον σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Μάρτιο του 2009, όταν πολλές οικονομίες βυθίστηκαν σε ύφεση και η ζήτηση σημείωσε κατακόρυφη πτώση, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Αύξηση αποθεμάτων


Οι τιμές παραμένουν υπό πίεση σε όλους τους κλάδους, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές το δολάριο συνεχίζει την άνοδό του, ενώ τα αυξανόμενα αποθέματα πολλών βασικών εμπορευμάτων, από τον κλάδο ενέργειας και μετάλλων έως τα τρόφιμα, δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης, δεδομένου μάλιστα πως οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν συγκρατημένες, κυρίως δε στην Ευρώπη και στην Κίνα, αλλά και σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, υποδηλώνοντας ένα δύσκολο 2015.
Η αναμενόμενη περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου αποτελεί παράγοντα που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι τα εμπορεύματα θα συνεχίσουν να υποχωρούν και το 2015, σημειώνουν ορισμένες επενδυτικές τράπεζες, ενώ η πορεία του πετρελαίου επηρεάζει αρνητικά και τις εκτιμήσεις για τα πολύτιμα μέταλλα. Εάν ο ΟPEC διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του για το επόμενο εξάμηνο, το πετρέλαιο θα παραμείνει αδύναμο, ενώ και ο χρυσός δεν θα ακολουθήσει καλή πορεία το 2015, δεδομένης της πρόβλεψης των αναλυτών για ισοτιμία δολ./ευρώ στα 1,15 δολάρια έως το τέλος του έτους.
Συνολικά, για τη χρονιά που μόλις ανατέλλει, η Citigroup συστήνει «αγορές» στον μόλυβδο, στο νικέλιο, στον χαλκό, στο παλλάδιο, στην πλατίνα, στον θερμικό άνθρακα και στον καφέ, «ουδέτερη θέση» συστήνει για το κακάο, το πετρέλαιο τύπου Brent, τον ψευδάργυρο, το ασήμι, τον χρυσό, το σιτάρι και το καλαμπόκι και «πώληση» στο αργό πετρέλαιο (WTI), στο φυσικό αέριο, στη σόγια, στον σίδηρο και στο βαμβάκι.
Οι προοπτικές


Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Bank, η ενίσχυση του δολαρίου και το 2015 θα καθορίσει την πορεία και του δείκτη των εμπορευμάτων ο οποίος αναμένεται εφέτος να υποαποδώσει. Προβλέπει πως η μέση τιμή του πετρελαίου για το αργό (WTI) θα κυμανθεί στα 67,5 δολ./βαρέλι το 2015, ενώ στα πολύτιμα μέταλλα προβλέπει καλύτερες προοπτικές για το παλλάδιο. Τα βιομηχανικά μέταλλα πλησίασαν το χαμηλότερο όριο στο τρέχον εύρος διαπραγμάτευσης, εξαιτίας της αδύναμης – σε σχέση με το αναμενόμενο – δευτερογενούς δραστηριότητας στην Κίνα, ενώ το σιδηρομετάλλευμα εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της 5ετίας, καθώς η ζήτηση χάλυβα στην Κίνα παρέμεινε χαμηλή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το αλουμίνιο εμφανίζει την καλύτερη επίδοση, με το νικέλιο και τον ψευδάργυρο να ακολουθούν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για την περίοδο 2014-2015, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών αναμένεται να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα 15ετίας, γεγονός που πιθανόν να επηρεάσει την τιμή βασικών καλλιεργειών. Καθώς όλα σχεδόν τα προϊόντα είναι εντάσεως ενέργειας στο έναν ή στον άλλον βαθμό, αυτό δεικνύει σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές ότι η μείωση των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει επίσης τις τιμές των βασικών βιομηχανικών προϊόντων, του φυσικού αερίου, του χάλυβα, αλλά και αυτών που σχετίζονται με τη γεωργία.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Η άνοδος των τιμών απειλεί την κατανάλωση
Η μεγάλη ξηρασία στην Ισπανία και η επιδρομή εντόμων στην Ιταλία οδήγησαν σε άλμα της τιμής του ελαιολάδου και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο 6 ετών, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν ότι τελικά η απότομη αύξηση της τιμής θα στρέψει τους καταναλωτές σε φθηνότερα υποκατάστατα.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) εκτιμά ότι η παραγωγή μπορεί να μειωθεί κατά 27% τον επόμενο χρόνο, ενώ η αύξηση των τιμών αναμένεται να πλήξει περαιτέρω την κατανάλωση κυρίως στη Νότια Ευρώπη, που είναι και η μεγαλύτερη αγορά για το ελαιόλαδο.
Το IOC προβλέπει μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου κατά 7% το 2015 στα 2,8 εκατ. τόνους, ενώ ειδικά για την Ελλάδα αναμένει μείωση της κατανάλωσης κατά 6% στους 160.000 τόνους.
ΚΑΚΑΟ
Κίνδυνος για παγκόσμια έλλειψη
Η παγκόσμια ζήτηση για κακάο το 2015 ενδέχεται να ξεπεράσει την προσφορά για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια. Τα αποθέματα κακάο από τη Δυτική Αφρική – την περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή κακάο στον κόσμο – είναι πιθανό να μην κατορθώσουν να συμβαδίσουν με τη συνεχή αύξηση της ζήτησης, στην οποία έχουν συμβάλει και οι αναδυόμενες χώρες.
Ορισμένα ακραία σενάρια δεν αποκλείουν εκτίναξη των τιμών το 2015 καθώς η ζήτηση για σοκολάτα αυξάνεται σε παγκόσµιο επίπεδο, µε τις προτιµήσεις του δυτικού κόσµου να στρέφονται προς τη µαύρη σοκολάτα και την όρεξη της Ασίας να αυξάνεται. Με την προσφορά να επηρεάζεται λόγω των φόβων για τον ιό Εµπολα και τις ανεπαρκείς επενδύσεις σε βασικές παραγωγικές περιοχές της Δυτικής Αφρικής, ο πλανήτης καταναλώνει πολύ περισσότερο κακάο από όσο παράγει.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Στο χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας
Σε όλον τον κόσμο οι καταναλωτές, οι οποίοι επί του παρόντος επωφελούνται από την πτώση των τιμών πετρελαίου, μπορούν να εφησυχάσουν καθώς οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά. Ο δείκτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για 73 εμπορεύματα τροφίμων σημειώνει πτώση τους τελευταίους τρεις μήνες οδεύοντας προς το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011. Λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική αύξηση του δολαρίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων λίγων μηνών, η εν λόγω μείωση δεν έχει γίνει πλήρως αισθητή σε όλους τους καταναλωτές, ειδικά στα φτωχότερα κράτη. Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη αδυναμία της τιμής προέρχονται από τα επίπεδα-ρεκόρ των σοδειών σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία των τιμών της ζάχαρης και του γάλακτος.

ΣΙΤΑΡΙ
Βραχυπρόθεσμη η άνοδος ελέω Ρωσίας

Ο αναβρασμός που επικρατεί στη Ρωσία, ο οποίος πυροδοτήθηκε από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα και την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες σε ανάκαμψη της τιμής του σιταριού. Σε ρούβλια αυξήθηκε κατά 40%, οπότε για να κρατήσει τις προμήθειες εντός των συνόρων η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει τη ροή των εξαγωγών ωθώντας τις διεθνείς τιμές.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food & Agriculture Organisation – FAO) των Ηνωμένων Εθνών, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών αναμένεται ωστόσο να σημειώσουν άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο της 15ετίας ως το τέλος αυτής της καλλιεργητικής περιόδου. Ετσι η Saxo Bank προβλέπει πως παρότι η απαγόρευση στις εξαγωγές θα δημιουργήσει, βραχυπρόθεσμα, προκλήσεις από απόψεως διαχείρισης στους αγοραστές, δεν θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις τιμές του σιταριού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk