πρόσωπα & αριθμοί

Τέλος στην εισιτηριοδιαφυγή που αποτελεί μάστιγα για τα έσοδα του ΟΑΣΑ εκτιμάται ότι θα μπει με την εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου (έξυπνη κάρτα)

Ηλεκτρονικό εισιτήριο στον ΟΑΣΑ
Τέλος στην εισιτηριοδιαφυγή που αποτελεί μάστιγα για τα έσοδα του ΟΑΣΑ εκτιμάται ότι θα μπει με την εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου (έξυπνη κάρτα). Οι επιβάτες θα επικυρώνουν την κάρτα τους με τη χρήση τερματικής συσκευής που θα είναι εγκατεστημένη εντός του οχήματος στην περίπτωση των οδικών μέσων (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ), ενώ στην περίπτωση των σιδηροδρομικών μέσων (μετρό, αστικός και προαστιακός σιδηρόδρομος) θα τοποθετηθούν μπάρες και η επικύρωση θα γίνεται στις πύλες εισόδου και εξόδου (υποχρεωτική και κατά την έξοδο). Το έργο ύψους 70 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από τον ανάδοχο του διαγωνισμού (κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – LG) και κατά 50% από πόρους του ΕΣΠΑ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, την κατασκευή, τη συντήρηση και την τεχνική διαχείριση του έργου για 12 έτη.
Δύσκολες ώρες για την Οn Telecoms
Tο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της On Telecoms που είχε υποβάλει η εταιρεία το φθινόπωρο. Σημειώνεται πως η εταιρεία είχε συμφωνήσει για μετοχοποίηση χρεών με το 76% των πιστωτών της. Ετσι οι προοπτικές για την εταιρεία, η οποία αριθμεί περίπου 50.000 συνδρομητές, παραμένουν δυσοίωνες, αφού έχει ζημιογόνα αποτελέσματα, αρνητικά ίδια κεφάλαια 75 εκατ. και υποχρεώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
5,14% ελέγχει η Wellington στην ΕΧΑΕ
Τη θέση της στον όμιλο της ΕΧΑΕ ενίσχυσε η Wellington Management Company LLP. Το αμερικανικό fund λειτουργώντας για λογαριασμό πελατών του αύξησε τη συμμετοχή του στην ΕΧΑΕ στο 5,14%.

Η Wellington Management Company είναι ένα αμερικανικό ιδιωτικό επενδυτικό fund που έχει υπό διαχείριση πάγια αξίας 892 δισ. δολ.


Συνεργασία Alpha Bank με Aktua

Μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Aktua Soluciones Financieras με στόχο τη σύσταση κοινοπραξίας για τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση υπέγραψε η Alpha Bank. Στην εταιρεία θα συμμετέχουν η Alpha Bank με ποσοστό 45% και η Aktua, καθώς και συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες, με ποσοστό 55%. Βάσει των όρων συνεργασίας και υπό την αίρεση λήψεως των σχετικών κανονιστικών εγκρίσεων και υπογραφής σχετικών συμβάσεων, η Aktua Hellas θα συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Alpha Bank για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ανακάμψεως του χρηματοπιστωτικού συστήματος και εν γένει της ελληνικής οικονομίας. Η σύσταση της Aktua Hellas αποδεικνύει τη διαρκή προσήλωση της τραπέζης στη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και αποτελεσματικών λειτουργικών συστημάτων».

Πλαστικά Θράκης: Επιστροφή κεφαλαίου

H έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας Πλαστικά Θράκης ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,12 εκατ. ευρώ ή 0,025 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο προέρχεται από την αυτοτελή φορολόγηση και συνακόλουθη διανομή αφορολόγητων αποθεματικών. Από την ως άνω χρηματική διανομή εξαιρούνται 220.554 ίδιες μετοχές, τις οποίες κατέχει η εταιρεία. Ημέρα αποκοπής ορίστηκε η 20ή Ιανουαρίου 2015 και πληρωμής η 27η Ιανουαρίου. Ιανουαρίου 2015.
Επίσης η συνέλευση ενέκρινε νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.
Νέα καταστήματα Public σε Αγρίνιο και Καβάλα
Το πλάνο ανάπτυξης που τα Public είχαν θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία δύο χρόνια ολοκληρώθηκε το 2014 με δύο νέα καταστήματα που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα στο Αγρίνιο και στην Καβάλα. Τα νέα καταστήματα ανέβασαν τον αριθμό των καταστημάτων Public σε 49 σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στα δύο καταστήματα απασχολούνται συνολικά 43 άτομα από τις τοπικές κοινωνίες ενώ η επένδυση και για τα δύο καταστήματα υπερέβη το 1 εκατ. ευρώ.
Pharmathen: Πρώτη στην Ελλάδα σε επενδύσεις έρευνας
Στην 42η θέση βάσει των επενδύσεων σε έρευνα ανάμεσα στις 4.500 φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην ΕΕ ανέβηκε η Pharmathen το 2014, σύμφωνα με την κατάταξη «The 2014 EU Industrial R&D Investment Scoreboard» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμη η εταιρεία ανήλθε 65 θέσεις, καταλαμβάνοντας την 370ή θέση ανάμεσα στις 1.000 μεγαλύτερες ερευνητικές εταιρείες της ΕΕ (435η θέση το 2013).
Ο πρόεδρός της κ. Βασίλειος Κάτσος δήλωσε: «Η διάκριση της Pharmathen για ακόμη μία χρονιά ως της πρώτης ελληνικής επιχείρησης στις επενδύσεις έρευνας και η συνεχής άνοδος στον κατάλογο «The 2014 EU Industrial R&D Investment Scoreboard» εδραιώνουν την εταιρεία μας ως άμεσα καινοτόμα και ανταγωνιστική στον τομέα της Ερευνας & Ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο». Ο αντιπρόεδρος Ερευνητικών και Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων κ. Ευάγγελος Καραβάς υπογράμμισε: «Η συνέπεια και συνέχεια για την Ερευνα & Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών έχει επιφέρει επιτεύγματα αποκλειστικότητας για την εταιρεία, με αποκορύφωμα την τεχνολογία LAI (Long Activating Injectable)».
ΜΕΓΑ: Νέες επενδύσεις από την ελληνική βιομηχανία
Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η ελληνική εταιρεία ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής ΑΕ συνεχίζει με σημαντικές επενδύσεις και το 2015, δημιουργώντας νέα καινοτόμα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, αυξάνοντας την απασχόληση και στηρίζοντας την οικονομία.
Στο πλάνο της εταιρείας για το νέο έτος περιλαμβάνονται νέες επενδύσεις σε μηχανολογικό και άλλον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Tα προϊόντα της έχουν παρουσία σε τέσσερις ηπείρους, η παραγωγή και οι εγκαταστάσεις παραμένουν στην Ελλάδα, ενώ χρησιμοποιούν εξελιγμένα συστήματα τεχνολογίας αιχμής, σχεδιασμένα με βάση την ασφάλεια των εργαζομένων, τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία πέντε χρόνια όχι μόνο διατήρησε τις θέσεις εργασίας αλλά και αύξησε το προσωπικό της πάνω από 45%.
Η εταιρεία είχε ανοδική πορεία πωλήσεων τα τελευταία έτη, παρά την κρίση. Ο τζίρος της ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ, με ρυθμό αύξησης την τελευταία πενταετία άνω του 60%.
Μιχάλης Τσαμάζ, διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ
Ο σχεδιασμός του ΟΤΕ για την εξαγορά της Nova δεν έχει αλλάξει και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Τσαμάζ θα κατατεθεί δεσμευτική προσφορά στις αρχές του 2015. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ο OΤΕ υπέβαλε μη δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά της Nova ύψους 250 έως 300 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι η πρόσφατη γενική συνέλευση του οργανισμού ενέκρινε την ανανέωση της θητείας του κ. Τσαμάζ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έως τη γενική συνέλευση του 2018, δηλαδή για άλλα 3,5 χρόνια.
Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του ΕΣΑΗ
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας δηλώνει ότι το 2015 για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός θα πρέπει: α) οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί να αποκτήσουν πρόσβαση σε λιγνίτη και νερό, β) να μειωθεί η φορολογία στα ενεργειακά προϊόντα, γ) να διευθετηθεί το πρόβλημα των ελλειμμάτων σε ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ προς τους ιδιώτες, δ) να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να εισρεύσουν κεφάλαια και να γίνουν επενδύσεις όπως η διασύνδεση της Κρήτης και ε) να συνεχιστεί η εθνική προσπάθεια για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Γλαύκος Περσιάνης, διευθύνων σύμβουλος της Vodafone

Κεφάλαια ύψους 530 εκατ. ευρώ επένδυσε η Vodafone Ελλάδας τη χρονιά που πέρασε στη χώρα. Οι επενδύσεις αφορούν τη συμφωνία για την εξαγορά της Hellas Online, ύψους 300 εκατ. ευρώ, την επένδυση στο νέο φάσμα ύψους 130 εκατ., ενώ οι υπόλοιπες κατευθύνθηκαν σε υποδομές δικτύου. Τα δάνεια για την εξαγορά της HOL έχουν ήδη αποπληρωθεί, ενώ από την επένδυση για την απόκτηση νέου φάσματος έχει αποπληρωθεί το 30%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk