Σε ασταθές έδαφος έκλεισε το 2014 η μεταποίηση στην Ελλάδα

Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) κατέγραψε για τέταρτο συνεχή μήνα το Δεκέμβριο τιμή κάτω από το ουδέτερο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων.  Διαμορφώθηκε στις 49,4 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 49,1 μονάδες του Νοεμβρίου.

Σε ασταθές έδαφος έκλεισε το 2014 ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI, που καταρτίζει η εταιρεία μελετών Markit.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική έρευνα, ο μεταποιητικός τομέας κατόρθωσε να αυξήσει οριακά την παραγωγή του τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντάς την με μία ελαφρά αύξηση των επιπέδων προσωπικού, ενώ οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες μειώθηκαν και πάλι υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη εξασθένηση. Επιπλέον, οι χρεώσεις μειώθηκαν περαιτέρω καθώς οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να ενισχύσουν τις υποτονικές πωλήσεις.

Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) κατέγραψε για τέταρτο συνεχή μήνα το Δεκέμβριο τιμή κάτω από το ουδέτερο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων. Διαμορφώθηκε στις 49,4 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 49,1 μονάδες του Νοεμβρίου.

Η υποχώρηση των επιπέδων των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι κατασκευαστές, καθώς επίσης και η συνακόλουθη μείωση των αποθεμάτων προμηθειών συνέτειναν στη διατήρηση της τιμής του κύριου δείκτη PMI κάτω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων.

Τα επίπεδα νέων παραγγελιών περιορίστηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο και με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό, αντανακλώντας κυρίως τη δριμεία μείωση των παραγγελιών εξαγωγών. Στο μεταξύ, τα αποθέματα εισροών περιορίστηκαν καθώς οι εταιρείες προσάρμοσαν την αγοραστική τους δραστηριότητα σε συνάρτηση με τα χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης. Επιπλέον, η μείωση των αποθεμάτων πρώτων υλών ήταν έντονη και η περισσότερο σημαντική σε διάστημα εννέα μηνών.

Ακόμα ένας παράγοντας, ο οποίος οδήγησε στη μείωση των αποθεμάτων αγορών κατά τη διάρκεια του μήνα, ήταν η μικρή αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια, η πρώτη που καταγράφηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Ο βαθμός στον οποίο αυξήθηκε η παραγωγή ήταν οριακός, γεγονός που σημαίνει ότι, μετά τη μικρή αύξηση του Οκτωβρίου και τη σταθερή τάση που επικράτησε κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, η συνολική εικόνα του τριμήνου ήταν η εικόνα της γενικότερης στασιμότητας.

Οι κατασκευαστές αύξησαν επίσης ελαφρώς τα επίπεδα απασχόλησης κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο έξι συνεχών μηνών περικοπής θέσεων εργασίας στον τομέα. Παρότι μόνο μέτριος, ο ρυθμός αύξησης του αριθμού εργαζομένων ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007.

Ο οικονομολόγος της Markit,Φιλ Σμιθ, σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας λέγοντας ότι «ο δείκτης PMI παρέμεινε ελάχιστα κάτω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων τον Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας ότι οι επιχειρησιακές συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Οι προσπάθειες ανάκαμψης του τομέα που παρατηρήθηκαν στην αρχή του έτους έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες, ενώ επηρεάστηκαν αρνητικά από τις εξασθενημένες πωλήσεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ανεπαίσθητες αυξήσεις της παραγωγής και της απασχόλησης στο τέλος του έτους είναι σχετικά αισιόδοξες, ωστόσο, είναι απίθανο να εξελιχθούν σε αξιοσημείωτες τάσεις χωρίς την υποστήριξη από την αύξηση των νέων παραγγελιών. Η συνεισφορά του τομέα στη συνολική οικονομική ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο φαίνεται να ήταν σε γενικές γραμμές ουδέτερη και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk