Στις 8 Ιανουαρίου επιστρέφει το ΔΝΤ στο Κίεβο

Την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουκρανία στις 8 Ιανουαρίου ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η Διοίκηση του ΔΝΤ.

Την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουκρανία στις 8 Ιανουαρίου ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η Διοίκηση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κινείται με ταχύτητα προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αρχές της Ουκρανίας σχετικά με το υποστηριζόμενο από το Ταμείο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής με στόχο τη σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας και την αποκατάσταση βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως αναφερθεί η ανακοίνωση, ομάδα στελεχών του ΔΝΤ θα μεταβεί στο Κίεβο στις 8 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα, όπως έχει συμφωνηθεί με τις ουκρανικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της πριν από το τέλος του Ιανουαρίου.

Από τη σχετική ανακοίνωση προκύπτει ότι η Ουκρανία δεν θα λάβει τα απαραίτητα για αυτή κεφάλαια από το ΔΝΤ πριν το Φεβρουάριο.

Το ΔΝΤ συμφώνησε να δανείσει στην Ουκρανία 17 δισ. δολάρια, αλλά μετά την εκταμίευση των δύο πρώτων δόσεων αξίας 4,6 δισ. δολαρίων- το Μάιο και τον Σεπτέμβριο- η διάθεση του υπόλοιπου ποσού έχει καθυστερήσει λόγω των εκλογών, καθώς και εξαιτίας του μεγαλύτερου του αναμενόμενου χρόνου σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Ουκρανική Κεντρική Τράπεζα, τα υπάρχοντα αποθεματικά έχουν πέσει κάτω από τα 10 δισ. δολάρια, ποσό που καλύπτει λιγότερο από δύο μήνες εισαγωγών, ένα οριακό σημείο, καθώς μέσα στο τρέχον έτος το νόμισμα της χώρας έχει χάσει το 50% της αξίας του.

Η Ουκρανική οικονομία κατά την εφετινή χρονιά γνωρίζει συρρίκνωση κατά 7% , υποφέροντας παράλληλα από την απώλεια των εδαφών της στα ανατολικά της χώρας και από την ένοπλη σύρραξη με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk