Στόχος της Εθνικής Τράπεζας η καταβολή μερισμάτων

Η Εθνική είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που εμφάνισε σε ενοποιημένο επίπεδο καθαρά κέρδη στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2014

Η Εθνική είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που εμφάνισε σε ενοποιημένο επίπεδο καθαρά κέρδη στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2014, κυρίως ως αποτέλεσμα των επιδόσεων της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank. Η διοίκηση της τράπεζας έχει θέσει ως στόχο για το 2015 την ενίσχυση της κερδοφορίας της σε επίπεδα που θα επιτρέψουν τη διανομή μερίσματος στους μετόχους για πρώτη φορά από το 2008.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς στο μήνυμά του προς τους μετόχους στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της εφετινής χρήσης τόνισε: «Μετά και την επιβεβαίωση από την EKT της ισχυρής θέσης της Εθνικής, της δυναμικής των προοπτικών της, επικεντρωνόμαστε απερίσπαστοι στην υλοποίηση του κύριου έργου μας, που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και η αποτελεσματική στήριξη των αναπτυξιακών προοπτικών της».
Υπερκάλυψη αναγκών


Η Εθνική Τράπεζα πέρασε με επιτυχία τις πανευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης. Με βάση το στατικό μοντέλο η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε στο βασικό σενάριο Core Tier 1 5,75% και κεφαλαιακές ανάγκες 225 εκατ. ευρώ και στο δυσμενές σενάριο δείκτη -0,42% και έλλειμμα 3,43 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα ποσά αυτά έχουν υπολογιστεί με βάση τον ισολογισμό του 2013. Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη υπερκαλύψει τις ανάγκες της ως εξής: με την αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ της περασμένης άνοιξης και με την κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου του 2014. Επιπλέον μετά την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης η τράπεζα εμφανίζει πλεόνασμα κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου δεν απαιτείται καμία επιπλέον κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ επιπρόσθετο «μαξιλάρι» δημιουργείται από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση ύψους ως 1,2 δισ. ευρώ.
Πλάνο δράσεων


Σημειώνεται ότι ο όμιλος της ΕΤΕ διαθέτει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πλάνο κεφαλαιακών δράσεων στο μέλλον μεταξύ των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Το πολυτιμότερο περιουσιακό της στοιχείο είναι η Finansbank. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της διοίκησης της τράπεζας, συνολικά μέσω αύξησης κεφαλαίου και διάθεσης υφιστάμενων μετοχών θα διατεθεί κατ’ ανώτατο όριο το 26,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank στις αρχές του 2015. Η ελληνική τράπεζα έχει δεσμευθεί στην Κομισιόν για διάθεση ως και του 40% της θυγατρικής της ως το τέλος της ερχόμενης χρονιάς. Στο πλάνο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνεται επίσης η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα και του 100% της NBGI (Private Equity). Ενα άλλο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεί η Εθνική Ασφαλιστική, ενώ προς εισαγωγή στο Χρηματιστήριο οδεύει η εταιρεία ακινήτων Πανγαία, στην οποία η Εθνική συμμετέχει με 34% μετά το deal με την Invel.
Τα αποτελέσματα


Τα κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο του έτους ανήλθαν σε 1,176 δισ. ευρώ έναντι 262 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Το ίδιο διάστημα τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 1,24 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις διενεργηθείσες προβλέψεις για επισφάλειες ύψους 1,072 δισ. ευρώ οδηγώντας σε οργανικά κέρδη εννεαμήνου ύψους 169 εκατ. ευρώ.
Η δημιουργία νέων επισφαλειών στην Ελλάδα συνέχισε να βαίνει μειούμενη σε τριμηνιαία βάση (-6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και -36% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013), ως απόρροια της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος. Τα συνολικά κόστη του ομίλου μειώθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, καθώς οι ενέργειες περιστολής δαπανών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ (+2,07%) συνεχίζονται απρόσκοπτα.
Οι επιδόσεις της Finansbank επιβεβαιώνουν την τροχιά ανάκαμψης που ακολουθεί, με τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου να διαμορφώνονται σε 109 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 36% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013.
Μείωση δαπανών


Οι λειτουργικές δαπάνες σε επίπεδο ομίλου μειώθηκαν δραστικά κατά 11% σε ετήσια βάση καθώς σημειώθηκε σημαντική περιστολή δαπανών σε όλους τους επί μέρους γεωγραφικούς τομείς. Στην Ελλάδα οι δαπάνες προσωπικού σημείωσαν πτώση κατά 14% σε ετήσια βάση (κυρίως λόγω της εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013), όπως και οι γενικές δαπάνες κατά 9%. Στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης η μείωση του λειτουργικού κόστους διαμορφώθηκε σε 14%, ενώ και στην Τουρκία σημειώθηκε μείωση κατά 9% σε ετήσια βάση υποδηλώνοντας τις επιτυχείς προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Αλέξανδρος Τουρκολιάς
Δάνεια 5 δισ. ευρώ το 2015

Ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς έχει θέσει στόχο για το 2015 τη διάθεση τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Οπως έχει επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, η τράπεζα «θα συνεχίσει την υλοποίηση της πολιτικής της για την προώθηση της ανάπτυξης, δηλαδή την ευημερία της κοινωνίας». Ο ίδιος θεωρεί ότι «η Ελλάδα χρειάζεται όχι απλώς επενδύσεις, χρειάζεται κύμα επενδύσεων και μάλιστα διάχυσή τους στην Περιφέρεια».
Ο στόχος των 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός. Οπως έχει τονίσει, το σχέδιο που έχει χαράξει η διοίκηση του ομίλου εναρμονίζεται με τις διεθνείς εκτιμήσεις για ουσιαστική ανάπτυξη το 2015, έπειτα από έξι έτη επώδυνης ύφεσης. «Το αναπτυξιακό απόθεμα είναι ακόμη ισχυρότερο αν αναλογιστούμε την εν πολλοίς αναξιοποίητη λόγω βαθιάς ύφεσης ώθηση που θα προσδώσουν στην οικονομία οι διαρθρωτικές μεταβολές των προηγούμενων ετών» σημείωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk