Η ρύθμιση των χρεών στο δημόσιο με τις 72 έως 100 δόσεις μπορεί να πηγαίνει καλά για τους μικροοφειλέτες, αλλά δεν αρκεί για να αποτελέσει κίνητρο επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας για χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Κι αυτό γιατί η απόφαση δεν προβλέπει την αυτόματη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας για όλους όσοι ρυθμίζουν την οφειλή τους.
Η σκληρή στάση του υπουργείου οικονομικών στο θέμα αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ανυπέρβλητο εμπόδιο για πλήθος συναλλαγών. Οσο δεν δίδεται φορολογική ενημερότητα ακόμη και για μικρά ποσά χρεών που έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση, δημιουργούνται γελοίες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις ακόμη και σε μεγάλες συμφωνίες ή συναλλαγές.
Το υπουργείο καλείται να πάρει μία γενναία απόφαση, ιδιαίτερα τώρα που τα πράγματα είναι τόσο κρίσιμα, να δώσει φορολογική ενημερότητα σε όλους όσοι ρύθμισαν τις οφειλές τους προκειμένου να ξεμπλοκάρουν πολλά οικονομικά πακέτα που πραγματικά έχουν προκαλέσει αγκύλωση της αγοράς.
Βέβαια οι γνωστοί γραφειοκράτες θα υπερασπιστούν τις αποφάσεις τους στο ονομα των «εσόδων του κράτους» αλλά η απάντηση είναι μία και μοναδική, χωρίς τολμηρές αποφάσεις και λύσεις εκεί που έχει φτάσει η οικονομία δε μπορεί να βρεθούν άκρη και κυρίως έσοδα που χρειάζεται το κράτος.
Η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει δυναμικά μακριά από άστοχους και ανεδαφικούς περιορισμούς που επιβάλλονται από τους δανειστές.
*Ο κ. Παναγιώτης Μπατσαρισάκης είναι Οικονομικός Αναλυτής –Επιχειρηματικός Σύμβουλος