Χαρδούβελης: Αναμενόμενη η πίεση των αγορών προς την Ελλάδα

Ως το πρώτο βήμα για τη «μεταμνημονιακή» εποχή παρουσίασε την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης με την τρόικα και την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την προληπτική γραμμή στήριξης, ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας σε συνέδριο του ΚΕΠΕ. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Όπως τόνισε, η Ελλάδα επέστρεψε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο.

Ως το πρώτο βήμα για τη «μεταμνημονιακή» εποχή παρουσίασε την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης με την τρόικα και την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την προληπτική γραμμή στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας την Κυριακή σε Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Ο κ. Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ήταν οι βασικοί ομιλητές του συνεδρίου που διοργάνωσε το ΚΕΠΕ από κοινού με το Multinational Finance Society, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το ΜΒΑ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε στην ομιλία του πως η επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι «ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» διότι μειώνει την αβεβαιότητα. Όπως τόνισε, η Ελλάδα επέστρεψε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. «Δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη «νέα σχέση» με τους δανειστές ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως αυτή θα κλειδώσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. «Περιμένουμε μέσα στους δυο πρώτους μήνες του νέους έτους να ολοκληρώσουμε την παρούσα αξιολόγηση και να οριστικοποιήσουμε τους όρους της συμφωνίας για την νέα σχέση με τους δανειστές που θα πάρει τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL). Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την μετά το πρόγραμμα περίοδο», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως εφεξής οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι ο κωδικός εξόδου από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ανέφερε πως ως υπουργός Οικονομικών πέτυχε πρωτόγνωρη δημοσιονομική εξυγίανση. Ανταποδίδοντας τη φιλοφρόνηση ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως κ. Χαρδούβελης είναι ένας από τους λίγους που ξέρουν τόσο καλά την ελληνική οικονομία και εκτίμησε πως θα δείξει την αξία του σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Από την πλευρά του, ο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε κατά την ομιλία του τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΕΚΤ για την υπέρβαση της κρίσης, εστίασε στους τρεις πυλώνες της τραπεζικής ένωσης, ενώ τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων αύξησης της ζήτησης από χώρες της ευρωζώνης που δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και έχουν πληθωρισμό που υπολείπεται του στόχου, εννοώντας εμμέσως τη Γερμανία.

Χαρδούβελης: Κίνδυνος GREXIT αν επικρατήσουν ακραίες αντιευρωπαϊκές φωνές

«Το σενάριο εκλογής Προέδρου τον Δεκέμβριο θα σημάνει την αντιστροφή του κλίματος της τελευταίας εβδομάδας στις αγορές και την οικονομία με την αποκατάσταση της σταθερότητας. Η αστάθεια όπως είπα υπήρξε η βασική αιτία για την επιδείνωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο και για την αύξηση των περιθωρίων επιτοκίων (σπρεντ). Επομένως εύλογα περιμένει κανείς, εφόσον εξομαλυνθεί το κλίμα, τις αντίθετες εξελίξεις, με μείωση των περιθωρίων επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων με συνακόλουθη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ιδιωτών και των επιχειρήσεων και αναβάθμιση της χώρας από τους αξιολογικούς οίκους» αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Στην ερώτηση για το ποιο είναι αυτό το πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας επισήμανε ότι «θυμίζω ότι δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αν επιλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο, η διαπραγμάτευση αναμένεται να κλείσει τέλη Ιανουαρίου και να ξεκινήσουν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία πόροι έως 7 δισ. ευρώ από τον Φεβρουάριο. Εάν, όμως, δεν υπάρχει κυβέρνηση για να κλείσει τη διαπραγμάτευση, θα υπάρχει σημαντικό χρηματοδοτικό έλλειμμα. Πολλώ δε μάλλον αν προκύψει κυβέρνηση η οποία επιλέξει τη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Το έλλειμμα αυτό είναι διαχειρίσιμο έως τον Φεβρουάριο, αλλά όχι τόσο εύκολα στη συνέχεια διότι από τον Μάρτιο οι ανάγκες διογκώνοντας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή και διάφορα δημοσιεύματα από το εξωτερικό, εάν πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος του GREXIT ο κ.Χαρδούβελης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Αν λοιπόν, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό όπλο, η λογική λέει ότι δεν θα ακολουθηθούν και τυχοδιωκτικές πολιτικές που ρισκάρουν το GREXIT από πλευράς μας, διότι οι μόνοι που μπορεί να πληγούν είμαστε αποκλειστικά εμείς. Βέβαια το GREXIT θα μπορούσε να υποκινηθεί από την Ευρώπη στην περίπτωση που στην Ελλάδα επικρατήσουν ακραίες αντιευρωπαϊκές φωνές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk