Μοσκοβισί: Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με Grexit

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, που έφτασε σήμερα στην Ελλάδα.

«Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη και πάλι με Grexit μετά τη σημαντική δουλεία που έχει κάνει» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη 45 λεπτών συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Τόνισε ότι απαιτούνται ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να αμφισβητεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί και αναγνωρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλές θυσίες.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές «την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και την προληπτική γραμμή» που θα προστατεύει τη χώρα κατά το πρώτο μετα-μνημονιακό έτος, το 2015. Πρόσθεσε μάλιστα πως βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τη διαμόρφωση της επόμενης μετά το μνημόνιο ημέρας, με την υιοθέτηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL).

Αρνήθηκε δε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την Προεδρική εκλογή, λέγοντας ότι δεν θέλει να παρέμβει σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. «Αυτό δεν είναι δουλειά μου» είπε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο»

Ειδικότερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν η πρώτη αυτές τις 40 ημέρες που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου, όπως, άλλωστε, το είχε υποσχεθεί.

«Προφανώς υπάρχει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια και μήνες», είπε, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και τόνισε ότι κανείς στην Κομισιόν δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτήν την πρόοδο.

Σημείωσε, όμως, ότι υπάρχει ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, τη μεγαλύτερη, όπως είπε, που έγινε ποτέ.

«Αν, όμως, δείτε τα στοιχεία για την ανάπτυξη, την ανεργία, ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο εύρωστη η ελληνική οικονομία», συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο επιμηκύνεται για δύο μήνες, για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης».
«Να πάμε σε μια νέα σχέση Ελλάδας-ΕΕ»

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε την ελπίδα στους υπόλοιπους δύο μήνες η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, την αξιολόγηση και: «να πάμε σε μια νέα σχέση για να δώσουμε άλλο μέλλον στη σχέση Ελλάδας και Κομισιόν».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει μιλήσει πολλές φορές με τον Γκίκα Χαρδούβελη, πρώτον για να χαιρετήσει την πρόοδο, που έχει γίνει, δεύτερον για να επισημάνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και τρίτον για «να πάμε στην επόμενη σχέση με την Ελλάδα, με συνεργασία».

«Οι πολίτες πρέπει να είναι γνώστες αυτών. Να γνωρίζουν, δηλαδή, για την προληπτική γραμμή στήριξης και -γιατί όχι- με γραμμή στήριξης και με το ΔΝΤ. Εργαζόμαστε για να έχουμε κάτι καθαρό, μετά από αυτό το πρόγραμμα. Είμαι εδώ σαν φίλος, αλλά και σταθερός στις αρχές μου», συμπλήρωσε.

«Δεν παρεμβαίνω στην ελληνική πολιτική»

Σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές, ο Επίτροπος απάντησε πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στη ελληνική πολιτική.

«Δεν είναι το πεδίο μου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι στην Αθήνα για να συνομιλήσει με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδος και με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε: «Θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές Αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα και μάλιστα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία».

Χαρδούβελης: Συζητήθηκε η νέα σχέση μεταξύ Ελλάδας-ευρωζώνης

«Δεν μιλήσαμε καθόλου για τα πολιτικά», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Ανέφερε ότι συζητήθηκε η νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη την νέα χρόνια.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε πως έχουμε κάνει τις περισσότερες και για να συνεχιστούν πρέπει ο κόσμος να τις θέλει και θα το κάνει, όταν αντιληφθεί ότι ωφελούν τη θέση του.

Είναι σημαντικό, σημείωσε, το 2015, υπογραμμίζοντας πως τα εισοδήματα θα ανεβαίνουν και η ανεργία θα πέφτει.

«Η ευρωζώνη μάς έχει στηρίξει, αλλά είναι σταθερή στη θέση ότι κι εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις μας. Τότε βάζουν και αυτοί πλάτη. Δική μας δουλειά είναι το πώς θα φτιάξουμε θεσμούς. Το οφείλουμε στα παιδιά μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσκεψη – συναντήσεις Μοσκοβισί

Ο κ. Μοσκοβισί πραγματοποιεί από τη Δευτέρα διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, και θα έχει σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις σε κράτος-μέλος από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη -παρουσία του οποίου θα επισκεφθούν έργα του Μετρό- Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Αναλυτικά, τη Δευτέρα στις 3 μετά το μεσημέρι ο κ. Μοσκοβισί έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ακολούθως, ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό «Αγία βαρβάρα» παρουσία του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του προέδρου της Αττικό Μετρό Χρήστου Τσίτουρα.

Στη συνέχεια, ο επίτροπος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και αμέσως (18:30) μετά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Τρίτη, ο κ. Μοισκοβισί θα παραστεί σε πρόγευμα εργασίας (8.30) με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Θα ακολουθήσει (9.45) κατ’ ιδίαν συνάντηση του επιτρόπου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου (12.00) στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

«Η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ελλάδα όσο αυτή συνεχίζει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της. Και η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη – ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις Αρχές της χώρας»
δήλωσε λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα ο Π.Μοσκοβισί.

Με αφορμή την επίσκεψη του επιτρόπου στην Αθήνα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης δήλωσε:

«Ερχόμενος στην Ελλάδα, ο Επίτροπος Μοσκοβισί κάνει πράξη την υπόσχεση που είχε δώσει όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του: ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε κράτος-μέλος θα είναι στην Ελλάδα. Η επίσκεψή του λοιπόν δεν συνδέεται μόνο με την δίμηνη παράταση του οικονομικού προγράμματος που πρόσφατα αποφασίστηκε και επιτρέπει στην χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ενέχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

»Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, στόχος του είναι να δείξει την υποστήριξή του, γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες. Η Ευρώπη και η ευρωζώνη παραμένουν στο πλευρό της Ελλάδας και των πολιτών της στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων γιατί τώρα είναι η ώρα να γίνει οριστικά η στροφή προς ένα πολυπόθητο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης» κατέληξε ο κ. Καρβούνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk