Απάντηση του Γ. Γιακουμάτου σε άρθρο της Λ.Κέζα

Με επιστολή του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Το Βήμα», tovima.gr, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος απαντά σε άρθρο της αρθρογράφου Λώρης Κέζα με τίτλο «Εχθρός της Ανάπτυξης».

Με επιστολή του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Το Βήμα», tovima.gr, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος απαντά σε άρθρο της αρθρογράφου Λώρης Κέζα με τίτλο «Εχθρός της Ανάπτυξης».

«Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,

Δημιουργική γραφή, εμπάθεια, έλλειψη ενημέρωσης ή κάτι απ’ όλα αυτά μαζί…

Σε κάθε περίπτωση για όσα αναφέρετε στο σχόλιο της ιστοσελίδας σας με τίτλο «Εχθρός της ανάπτυξης» (9.12.2014) της κυρίας Κέζα Λώρη για τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προτίθεται να καταθέσει στην Βουλή για ψήφιση, για την ορθή πληροφόρηση, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε:

Α) Σε ότι αφορά την ίδρυση, κατάργηση διμερών επιμελητηρίων, δεν αλλάζει τίποτα από ότι ίσχυε με το Ν. 2081/1992. Ακόμα και ο ορισμός διευθυντή επιμελητηρίου ακολουθεί την ίδια υπάρχουσα νομοθεσία. Το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το παραμικρό στο σκέλος αυτό.

Β) Η αναφορά σας ότι «κάθε 3 χρόνια θα πρέπει τα επιμελητήρια να ζητούν νέα έγκριση». Και αυτή ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Το μόνο που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι ότι στο πλαίσιο της εποπτείας, που είναι υποχρεωμένο το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να ασκεί στα επιμελητήρια, αυτά θα οφείλουν να καταθέτουν κάθε τρία χρόνια ένα πίνακα δράσης και πρόχειρους ισολογισμούς . Αλήθεια, αυτός ο έλεγχος σε τι μπορεί να ενοχλεί την λειτουργία ενός επιμελητηρίου και γιατί κάποιοι μπορούν να αντιδρούν;

Γ) Επικρίνετε το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο «δεν ορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά για το τι εστί επιμελητήριο» Πράγματι, δεν ορίζεται στο νομοσχέδιο καθώς αυτά βλέπονται να δηλώνονται από τον ήδη υπάρχοντα Νόμο 2081/92 που δεν καταργείται. Επομένως πως θα μπορούσαμε να θεσμοθετήσουμε κάτι που ήδη υπάρχει και προβλέπεται στην νομοθεσία μας…

Δ) Για την αναφορά σας πως ο «Γιακουμάτος θέλει να ιδρύσει νέα διμερή επιμελητήρια…» να σας υπενθυμίσω ότι τα Επιμελητήρια δεν ιδρύονται από θελήσεις… υπουργών και υφυπουργών αλλά από τα μέλη που δραστηριοποιούνται σε χώρες στις οποίες ενδιαφέρονται να αναπτύξουν οικονομικές συνεργασίες. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και αυτοδιοίκητα.

Τέλος θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι το νομοσχέδιο που προετοιμάζουμε και θα καταθέσουμε το επόμενο διάστημα στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, στην οποία είμαστε ανοικτοί για βελτιώσεις και προσθήκες τόσο στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια, έχει αποτελέσει αντικείμενο εξαντλητικού και καλόπιστου διαλόγου με τα ίδια τα Επιμελητήρια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk