«Η τρόικα μπορεί να φύγει, η εποπτεία θα μείνει»

Ενα πακέτο βοήθειας, σαν αυτό που συζητήθηκε την Πέμπτη στο Eurogroup, αποτελεί όρο επιβίωσης για την Ελλάδα,

Ενα πακέτο βοήθειας, σαν αυτό που συζητήθηκε την Πέμπτη στο Eurogroup, αποτελεί όρο επιβίωσης για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε οικονομικά θέματα Ντέτλεφ Ζάιφ και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει «να το αρπάξει και με τα δύο χέρια».
Ο κ. Ζάιφ δηλώνει σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει πρόωρα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2016. «Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από κανέναν εταίρο» λέει.
Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι Πράσινοι. «Μια χώρα με τόσο υψηλό χρέος και τόσο χαμηλή οικονομική απόδοση αδυνατεί να τα βγάλει πέρα με τους κερδοσκόπους» λέει ο εκπρόσωπός τους στον τομέα της οικονομικής πολιτικής Γκέρχαρτ Σλικ.
Ο ίδιος τονίζει ότι η μορφή που θα πάρει το τρίτο πρόγραμμα – είτε ενισχυμένη πιστωτική γραμμή είτε νέο «ζεστό» χρήμα – δεν παίζει ρόλο. «Πρόκειται για τεχνικό θέμα» λέει. Επιπλέον, ο έλεγχος θα μείνει. «Η τρόικα στη σημερινή της μορφή ίσως καταργηθεί, αλλά η εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Βρυξελλών δεν θα είναι λιγότερο αυστηρή» προσθέτει.
Το συμπέρασμά του: Και μετά το 2014 δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιωδώς ούτε η σχέση Ελλάδας – δανειστών. Η αλλαγή μπορεί να προκύψει μόνο μετά τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. «Χαίρομαι που το βλέπει τώρα έτσι και η Αθήνα» προσθέτει.
Γενικά, ή φόρμουλα που επικρατεί στο Βερολίνο (όπως τη διατύπωσε ανώτατος γερμανός αξιωματούχος που θέλει να μείνει ανώνυμος) είναι: «Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στους Ελληνες» – εννοώντας με το «Ελληνες» την ελληνική κυβέρνηση.
Την εξήγηση γι αυτό τη δίνει ένας αριστερός βουλευτής. «Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους το επωμίζονται πολλά κράτη, οι Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ» λέει ο εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke (Αριστερά) για οικονομικά θέματα Ρόλαντ Κλάους. Οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν όχι μόνο την επιστροφή των χρημάτων τους, αλλά και τη σταθερότητα του ευρώ. «Αν ξαναμπούν οι Ελληνες σε κίνδυνο, κινδυνεύουν και οι ίδιοι» προσθέτει. «Κι αυτό φυσικά δεν μπορούν να το επιτρέψουν».
Η έλλειψη συζήτησης δεν κρύβει ωστόσο τον μόνιμο φόβο που έχουν οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών εν όψει μιας πιθανής εκλογής ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Δεν θα είναι καταστροφή» λέει ο κ. Ζάιφ. «Το Βερολίνο θα διαπραγματευθεί με μια αριστερή κυβέρνηση. Ομως υπάρχουν και κόκκινες γραμμές, όπως η τήρηση του συμφώνου σταθερότητας και η εξόφληση των δανείων. Αυτές δεν επιτρέπεται να υπερπηδηθούν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk