«Θρίαμβο της δημοκρατίας και του νόμου» χαρακτηρίζει ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι την αναστολή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί και πάλι δικαστικά εάν διαπιστώσει ότι αντιβαίνει στους νόμους η εναλλακτική «δημοσκόπηση στην κάλπη» που αντιπροτείνει ο Αρτούρ Μας.

«Είπα χθες ότι είναι ένα καλό νέο και το λέω ξανά διότι είναι ένας θρίαμβος της δημοκρατίας και του νόμου» δήλωσε ο Ραχόι μιλώντας την Τετάρτη στους δημοσιογράφους.

«Κανένας πολιτικός αξιωματούχος, καμία κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, ακόμα και το ίδιο το εθνικό Κοινοβούλιο, δεν μπορούν να είναι πάνω από τους νόμους» υπογράμμισε ο ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος είχε καταγγείλει ως αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα που σχεδίαζε ο καταλανός πρόεδρος Αρτούρ Μας.

Ο Μας δήλωσε την Τρίτη ότι θα προχωρήσει στις 9 Νοεμβρίου σε «δημοσκόπηση στην κάλπη», μια συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της επαρχίας, εναλλακτική η οποία δεν ικανοποιεί τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Το δημοψήφισμα ανεστάλη στις 29 Σεπτεμβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η ισπανική κυβέρνηση. Αν το διοργάνωνε, η κυβέρνηση της ισχυρής περιφέρειας των 7,5 εκατ. κατοίκων (από τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών) θα ενεργούσε παρανόμως και θα έθετε σε κίνδυνο τους εργαζομένους στο δημόσιο που θα συμμετείχαν.

Την Τρίτη ο Μαριάνο Ραχόι είχε επισημάνει ότι δεν γνωρίζει τη μορφή της νέας αυτής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί, όμως προειδοποίησε: «Αν δούμε ότι υπάρχουν πράγματα που αντιβαίνουν στους νόμους, θα προσφύγουμε» στη δικαιοσύνη κατά των σχεδίων του Αρτούρ Μας.

«Το μόνο κριτήριο που μετρά εδώ είναι αυτό για το οποίο έχουμε μιλήσει και σε άλλες ευκαιρίες: ο διάλογος και ο νόμος» διεμήνυσε.