Γερμανός οικονομολόγος: Να διαλυθούν οι ελληνικές τράπεζες

Τέτοια πρόταση δεν ακούγεται καθημερινά. «Να διαλυθούν οι ελληνικές τράπεζες αν δεν μπορούν να επιτελέσουν το κύριο έργο τους που είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων» δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου για Οικονομική Έρευνα της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο Έσεν Ρόλαντ Ντερν.

Τέτοια πρόταση δεν ακούγεται καθημερινά. «Να διαλυθούν οι ελληνικές τράπεζες αν δεν μπορούν να επιτελέσουν το κύριο έργο τους που είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων» δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου για Οικονομική Έρευνα της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο Έσεν Ρόλαντ Ντερν. «Τέτοιες μη λειτουργικές τράπεζες πρέπει να υπαχθούν σε μια bad banc και να αντικατασταθούν από άλλες, πιο αποτελεσματικές. Οι εμπειρίες από τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι αυτό είναι και σώφρον και εφικτό».

Η ασυνήθιστη, όσο και ρηξικέλευθη πρόταση του κ.Ντερν έγινε στο περιθώριο συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο με θέμα τη λεγόμενη «φθινοπωρινή πρόγνωση» για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας το 2014, που δίνεται κάθε χρόνο τέτοιο καιρό από την κοινοπραξία των τεσσάρων σημαντικότερων οικονομικών ινστιτούτων της χώρας: της Χάλε (Όλιβερ Χολτεμέλερ), του Μονάχου (ifo, Τίμο Βολμερσχόιζερ) του Βερολίνου (diw, Φέρντιναντ Φίχτνερ) και του Έσεν.

Το μήνυμα της «τετρανδρίας»: Η γερμανική οικονομία λιμνάζει το 2014 – από το 1,9% αύξηση, που προέβλεπε η «εαρινή πρόβλεψη», μένουν τώρα μόνο 1,3%. «Βρισκόμαστε προφανώς σε φάση κάμψης» δήλωσε ο κ.Φίχτνερ. Και έτι χειρότερα: Η αύξηση το 2015 θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη με 1,2%.

Η αιτία γι αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καταρχάς η μέτρια αύξηση της παγκόσμιας οικονομίας και ύστερα η αναπάντεχη στασιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που στις αρχές του χρόνου παρουσίαζε εικόνα ισχυρής ανόδου.
Οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης έχουν πάντως μικρό μερίδιο ευθύνης σε αυτό.

«Αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν σταθεροποιήσει ενδιάμεσα, έστω και σε χαμηλό επίπεδο, την ανάπτυξή τους. Το φρένο το βάζουν τώρα η Ιταλία και η Γαλλία: Η πρώτη, επειδή βρίσκεται σε ύφεση, η δεύτερη, επειδή αργεί να υλοποιήσει τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις κατά το πρότυπο της Agenda2010 του Γκέρχαρτ Σρέντερ» (σ.σ.: απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους) λέει ο κ.Χολτενμέλερ. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι όμως η ίδια η γερμανική κυβέρνηση, η οποία με πανάκριβες μεταρρυθμίσεις, όπως η καθιέρωση του κατώτατου μισθού και η σύνταξη στα 63, αποθαρρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν».

Το ακριβώς αντίθετο, προσθέτει, έπρεπε να συμβεί: Διευκόλυνση των επενδύσεων που θα είχαν ως επακόλουθο την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και στη συνέχεια των εισαγωγών από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Με την κατάλληλη επενδυτική πολιτική, η Γερμανία μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει η λοκομοτίβα της Ευρώπης – για το καλό όλων» τονίζει.

Η σημερινή εικόνα των επενδύσεων είναι πάντως θλιβερή: οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν φέτος και του χρόνου μόλις κατά 4% τις δαπάνες τους για νέα μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Στην εαρινή έκθεσή των οικονομολόγων, αντίθετα, προβλεπόταν αύξηση των επενδυτικών δαπανών της τάξεως του 6% (2014) και του 8% (2015).

Το μοιραίο επακόλουθο: Η οικονομική κάμψη θα πλήξει και την αγορά εργασίας. Το 2014, ο αριθμός των ανέργων θα μειωθεί μεν ελαφρώς στα 2,91 εκατομμύρια, το 2015 όμως θα αυξηθεί στα 2,96 εκατομμύρια.

«Οι διεθνείς κρίσεις, όπως η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και οι πολεμικές συρράξεις στη Συρία και το Ιράκ επιβαρύνουν επιπλέον τις οικονομικές προοπτικές» αναφέρεται επιπροσθέτως στην έκθεση των ειδικών.

Το καλό μήνυμα σε ότι αφορά την ρωσοουκρανική κρίση: Αυτή, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, θα συνεχιστεί ακόμα με χαμηλή ένταση το 2014, θα εκτονωθεί όμως κατά το πλείστον στις αρχές του 2015 – χωρίς πάντως να είναι ακόμη ξεκάθαρο, πόσο μεγάλο θα είναι από αυτό το όφελος της γερμανικής οικονομίας.

Οι ίδιοι ειδικοί απορρίπτουν καταρχήν κρατικές, ή υπερκρατικές (ευρωπαϊκές) επενδύσεις για την αναζωογόνηση της οικονομίας στις υπερχρεωμένες χώρες.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι αυτές είναι απαραίτητες ενόψει της διαρκούς «απεργίας» των ξένων και ντόπιων επενδυτών, καθώς και των τραπεζών, και ότι υπέρ αυτών είναι ακόμα και ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ (σ.σ.: θέλει να χρησιμοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 500 δισ. του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης ESM για τέτοιες επενδύσεις), η απάντηση του κ.Φίχτνερ ήταν: «Δεν επιτρέπεται να γίνει κατάχρηση των χρημάτων του ESM». Για τις τράπεζες, πρόσθεσε, το θέμα είναι διαφορετικό: «Γι αυτές θα μπορούσε να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για την περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησή τους – αλλά μόνο ως ultima ratio, ως ύστατο μέσο».

Ανάλογη ήταν και η απάντηση του κ.Ντερν. «Δεν επιτρέπεται να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη» είπε. «Στην Ελλάδα είχαν εισρεύσει για πολλά χρόνια τεράστια χρηματικά ποσά από την Ευρώπη που δεν διατέθηκαν για αύξηση, επειδή δεν είχαν γίνει προηγουμένως οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις. Προηγούνται αυτές – τα χρήματα έπονται».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk