Την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια των χριστιανικών πληθυσμών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον αρμένιο ομόλογό του Σεργκ Σαργκσιάν, στο Ερεβάν της Αρμενίας, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διοργανώνεται επιχειρηματικό φόρουμ για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Αρμενίας, ενώ υπογράφηκε διμερής συμφωνία στον αγροτικό τομέα.

«Με βαθιά ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασα τη σοβαρή μας ανησυχία για την ασφάλεια των χριστιανικών πληθυσμών στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι γίνονται πολύ εύκολα στόχος θρησκευτικού εξτρεμισμού», είπε ο κ. Παπούλιας.

Ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον αρμένιο Πρόεδρο για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα τις συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας δεν βοηθά.

«Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ περνούν από τη Λευκωσία» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του προς τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Σεργ Σαργκιάν.

«Επισήμανα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι σε μία κρίσιμη φάση και ότι η επιδίωξη είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα θέτει τέρμα στην τουρκική κατοχή. Πρέπει, όμως, να επισημάνω ότι οι τελευταίες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Δεν υποστηρίζουμε, την οποιαδήποτε λύση, αλλά λύση που θα σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιας λύσης σύμφωνης με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο» είπε.

Και πρόσθεσε:«Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αναπτύσσει με συνέπεια τις πρωτοβουλίες της για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να εντάσσονται σε ένα πλαίσιο καλής γειτονίας που θα διέπεται από τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες δικαίου. Επιθυμώ να τονίσω ότι και η Τουρκία οφείλει, από πλευράς της, να συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση του κλίματος αυτού».

Έμμεση αλλά σαφή αναφορά έκανε και στη στάση των Σκοπίων όταν υπογράμμισε ότι «η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγικό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Βασική, όμως, προϋπόθεση για την υλοποίηση του οράματος αυτού, επισήμανε, είναι η ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής.

Επίσης σσημείωσε τη σπουδαιότητα στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. «Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα υπήρξε από τις λίγες χώρες που παραχώρησαν άσυλο στους διωκόμενους Αρμένιους, αλλά και από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τη γενοκτονία του αρμενικού λαού. Πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε νόμο που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών» τόνισε.

Ο κ. Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας που αναπτύσσονται, και ειδικότερα στη λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν και στο Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο του Μπρασόφ (Brusov), αλλά και στις υποτροφίες που χορηγεί η Ελλάδα σε Αρμένιους φοιτητές για να σπουδάσουν σε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επίσης ανέφερε ότι οαρμένιος Πρόεδρος Σεργκ Σαργκσιάν τον ενημέρωσε, από την πλευρά του, για τις συνομιλίες σχετικά με την επίλυση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και για την πορεία των διαπραγματεύσεων της εισόδου της Αρμενίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Από την ατζέντα των συνομιλιών δεν έλειψε η κρίση στην Ουκρανία, και οι δύο εξέφρασαν την ελπίδα ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας και την αναζήτηση λύσης στο ουκρανικό πρόβλημα.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι εγκαινίασαν τις εργασίες του οικονομικού φόρουμ, ενώ το απόγευμα ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί την Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Χοβίκ Αμπραχαμιάν και με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων που ζουν στην Αρμενία.

Χθες, ημέρα άφιξής του στο Ερεβάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα αύριο Τετάρτη, το μεσημέρι.