Το πρώτο διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πληρωμάτων πλοίων σε σωστικά μέσα, εγκαινιάζει το απόγευμα της Παρασκευής στο λιμάνι του Λαυρίου η νορβηγική εταιρεία Norsafe.
Στο κέντρο εκπαίδευσης θα γίνονται μαθήματα σε στελέχη και πληρώματα ξένων και ελληνικών ναυτιλιακών και πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και ναυτιλιακών ομίλων που θα αφορούν τον τρόπο χειρισμού των σωστικών μέσων των σωστικών λέμβων αλλά και τη συντήρησή τους.
Σημειώνεται ότι από το 2016, οι διεθνείς κανονισμοί ασφαλείας για τα πλοία (ΙΜΟ, SOLAS) αλλάζουν και θα είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση των πληρωμάτων και των αξιωματικών των πλοίων στο χειρισμό και τη συντήρηση των σωστικών μέσων και λέμβων.
Η Norsafe είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην κατασκευή σωσίβιων λέμβων και επωτίδων (σ.σ. μεταλλική κατασκευή για την καθέλκυση και ανέλκυση των σωσιβίων λέμβων των πλοίων και συστημάτων στήριξής τους). Η εταιρεία διαθέτει ήδη κάθετη μονάδα παραγωγής στη Θήβα Βοιωτίας και απασχολεί περίπου 85 εργαζόμενους.
Η Norsafe, που διαθέτει επίσης εργοστάσια στη Νορβηγία, στην Κίνα και στη Βραζιλία, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που συνεργάστηκε με Ελληνες κατασκευαστές (Watercraft Ηellas) επενδύοντας στην ελληνική τεχνογνωσία.
Η συγκεκριμένη εταιρεία στη Θήβα κατασκευάζει συμβατικές σωσίβιες λέμβους μέχρι 140 άτομα, ελευθέρας πτώσης μέχρι 90 άτομα, βάρκες Fast διάσωσης έως 12 μέτρα, αλλά και στρατιωτικές και επαγγελματικά σκάφη μέχρι 12 μέτρα.
Είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που έχει λάβει διάκριση και πιστοποίηση σωστικής λέμβου για πτώση από 47 μέτρα στη θάλασσα. Υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη λέμβος χρησιμοποιείται σε πλοία Τάνκερ, CARGO και πλωτές δεξαμενές πετρελαίου.
Στις 16.30, στο κτίριο του επιβατηγού σταθμού της ακτοπλοΐας στο λιμάνι του Λαυρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση με θέμα την ασφάλεια πλοίων και πληρωμάτων στην οποία αναμένεται να μιλήσουν ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Λαυρίου κ. Αριστείδης Βίτσιος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Norsafe Hellas κ. Ιωάννης Γεωργιάδης, αλλά και εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών.