Έξι τροπολογίες κατατέθηκαν σήμερα Πέμπτη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κύρωση των συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα που θα συζητηθεί στη Βουλή.

Μία από αυτές προβλέπει παράταση έως τον Νοέμβριο του 2015 της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» από την Energean.

Ο υπόγειος χώρος όπου βρίσκεται το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας έχει αποφασισθεί να μετατραπεί σε φυσική αποθήκη φυσικού αερίου, που θα χρησιμοποιείται σε περιόδους έκτακτων αναγκών. Το δικαίωμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου για τη μετατροπή του σε αποθήκη έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως τονίζεται ωστόσο στην τροπολογία, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος, προκειμένου το Ταμείο να προετοιμάσει και διεξάγει το σχετικό διαγωνισμό και στο μεσοδιάστημα το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα», θα πρέπει να αναληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που θα επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και επειδή η εκμετάλλευση του κοιτάσματος συνεχίζεται για την υποβοήθηση της άντλησης πετρελαίου (Gas Lift) και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού προς κάλυψη των αναγκών της Energean, η τροπολογία προβλέπει την παράταση της ‘Άδειας Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας έως την 23η Νοεμβρίου 2015, «μη δυνάμενη να ανανεωθεί περαιτέρω».

Με άλλη τροπολογία απαλλάσσονται από τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας οι προνοιακοί φορείς των Δήμων, της εκκλησίας, κλπ. που παρέχουν κοινωνικό έργο, φορείς οι οποίοι ήδη ηλεκτροδοτούνται με ειδικό, μειωμένο τιμολόγιο.

Η απαλλαγή χορηγείται για τετραμηνιαία κατανάλωση έως 10.000 κιλοβατώρες και αφορά εκκλησιαστικά ιδρύματα που παρέχουν υπηρεσίες σίτισης, πιστοποιημένους φορείς του ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης των Δήμων (κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, συσσίτια).

Οι τροπολογίες ρυθμίζουν θέματα σχετικά με τη σύμβαση για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της KAVALA OIL και ζητήματα σχετικά με την ΛΑΡΚΟ.

Παράλληλα, προβλέπουν την απαλλαγή των δικαιούχων του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, τη μεταφορά των δραστηριοτήτων του Φορέα Ανάπλασης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, επιφέρουν αλλαγές στα καταδυτικά πάρκα και αποσαφηνίζουν ότι φορέας έκδοσης των εγγυήσεων προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης θα τοποθετηθεί τόσο επί τους θέματος των υδρογονανθράκων, όσο και επί των τροπολογιών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή την Πέμπτη.