Παρά την ένταση που επικράτησε στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, τελικά υπερψηφίστηκε με 87,49% η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά ένα δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα δίνει ώθηση στην Τράπεζα για να αντιμετωπίσει τα επερχόμενα stress test και τις δυσκολίες που ήδη αντιμετώπιζε.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας, Κρίστης Χασάπης, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε πως μία καινούργια εποχή αρχίζει για την Τράπεζα Κύπρου και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τις αποφάσεις που λήφθηκαν.

Νωρίτερα, σεκλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου.

Εναντίον της απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τοποθετήθηκαν έντονα παλαιοί μέτοχοι, που έκαναν λόγο για «ξεπούλημα» και χαρακτήρισαν «ντροπή» τη σημερινή κατάσταση του συγκροτήματος, κατηγορώντας την ηγεσία της Τράπεζας και την κυβέρνηση.

Έκκληση στους μετόχους να εγκρίνουν την έκδοση κεφαλαίου απηύθυνε ο εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος, Τζον Χούριγκαν, σημειώνοντας ότι όλοι εργάζονται σκληρά για να ξανακτίσουν μία εύρωστη Τράπεζα.

Από το βήμα της συνέλευσης ο κ. Χούριγκαν τόνισε ότι σε ένα χρόνο έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην Τράπεζα Κύπρου. Εξήγησε ότι αυτά τα κεφάλαια στοχεύουν στο να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις ισχυρότερες τράπεζες της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η Τράπεζα θα περάσει και τα τεστ αντοχής, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, των μελλοντικών επενδυτών και καταθετών της. Τόνισε ότι η άντληση κεφαλαίου στοχεύει και στην αντιμετώπιση του κινδύνου που δημιουργείται από το πολύ ψηλό επίπεδο των NPLs. Το μέλλον της τράπεζας πρόβαλε πριν ένα χρόνο εξαιρετικά αβέβαιο, δήλωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου, ο πρόεδρος Κρίστης Χασάπης. Σήμερα, είπε, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η τράπεζα θα καταστεί μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Χασάπης. Η ρευστότητά της θα βελτιωθεί περαιτέρω, πρόσθεσε και θα της επιτρέψει να μειώσει την εξάρτησή της από το ευρωσύστημα.